Ciocolata de casa o fac dupa urmatoarea reteta (mostenita de la mama) :
50 ml apa
250 gr. zahar
150 gr. lapte praf
50 gr. cacao
250 gr. unt (nesarat)
100 gr alune de padure (alunele pot fi inlocuite cu nuca prajita)
Pun apa intr-un vas, apoi adaug zaharul si pun vasul pe foc (las focul la mic). Amestec tot timpul cu o lingura de lemn, pana se topeste zaharul si obtin un sirop gros.
Apoi trag vasul de pe foc si adaug laptele praf amestecat cu cacao (eu le cern impreuna, ca sa nu fie colocoase), dupa care pun untul taiat cubulete si amestec foarte bine toata compozitia. La final adaug alunele, apoi intind compozitia rezultata intr-o tava in care am pus hartie de copt (ca sa nu se lipeasca).
Ciocolata se intareste in cateva ore si poate fi portionata.
Ingrediente:
150 gr. unt, 250 gr. lapte praf, 100 gr. cacao, 500 gr. zahar, 0, 150 l apa, unt pentru tava; vanilie, alune (fascultativ),
Mod de preparare:
Se amesteca foarte bine untul cu laptele si cacaua, pana se formeaza o pasta omogena.
Se fierbe un sirop din zahar si apa pina se leaga ca pentru dulceata. Dupa ce se raceste putin siropul, se toarna cite putin peste pasta.
Tava se va tine la rece (zero grade) cel putin 12 ore. Inainte de a se a umple, tava trebuie unsa cu unt.
Se obtine 1 kg. de ciocolata. Se poate pune in sirop o jumatate de baton de vanilie sau, cind se toarna in forme, se pot pune si alune.
Mai simplu:exista de la Dr Oetker o reteta de ciocolata de casa la care trebuie sa mai adaugi doar apa!
anonim_4396 întreabă: