Http://www.retetedevis.ro/2009/10/hummus-libanez-reteta-libaneza-de.html poftim
Servus!
Ingredientele sunt:
•năut – 300 gr,
•pastă de susan (tahini) – 100 ml,
•lămâie – 1 bucată,
•ulei de măsline – 4 linguri,
•pătrunjel – 1 lingură,
•sare,
•usturoi – 5 caţei,
•piper alb – 1/4 linguriţă,
•sumak (un condiment arăbesc cu gust acrişor şi astringent)- 1/4 linguriţă.
Notă: In caz de nu gasiti sumak, il puteti inlocui cu boia dulce, boia iute, chilli sau ardei cayenne.
Timpul de preparare al acestei retete culinare de humus libanez:
•pentru inmuierea nautului: 10 – 12 ore,
•fierbere – 3 ore,
•mixare – 10 min.
Preparare:
1. Pentru inceput, punem humusul la inmuiat peste noapte. Este important sa stea in apa, pentru a-si mari volumul. Dupa cele 12 ore punem cratita la fiert la un foc potrivit si lasam pentru 3 ore. Se verifica apa periodic si se adauaga daca mai este necesar. Optional se pot pune cateva frunze de dafin, acestea dau o aroma mai deosebita. Luam o boaba de naut si daca este zdrobita intre degete, atunci nautul este fiert.
2. Strecuram nautul si lasam 1/2 cana din apa unde a fost fierte boabele. In robot punem nautul, pasta de susan, un varf cutit de sare, piperul alb, 3 linguri de ulei de masline, usturoiul si mixam totul la viteza mare pentru 2 minute. Periodic punem cate putin din apa fiarta, pentru a primi consistenta necesara asemenea fasolei batute.
3.Se aseaza in farfurii si turnam uleiul de masline ramas, cateva fire de sumac, aproximativ 1/4 lingurita, un strop de suc de lamaie, iar la final presaram si patrunjelul tocat marunt.
4.Totul se lasa la rece pentru cel putin 30 min., iar apoi se pot servi cu lipii sau felii de paine prajita.
O zi cu zâmbet şi poftă bună!