Mugurii se culeg in luna aprilie-mai si din 6 kg ies 6l de concentrat.Se pun mugurii la fiert pana se inmoaie, se sfarama intre degete.Se lasa la macerat lichidul cu tot cu muguri 24 ore. A doua zi se strecoara printr-o sita deasa, iar mugurii ramasi sunt striviti intr-un tifon pentru a se scurge toata zeama.La fiecare litru de lichid se adauga 1 kg de zahar.Se amesteca bine pana la dizolvare la foc continuu pana cand siropul se leaga la fel ca mierea.In final se pune lamaie si se asteapta racirea.Cand siropul devina caldut, se toarna in sticle inchise ermetic.Se tine la rece.
Daca vrei sa-l pregatesti in casa, ar trebui sa te grabesti, mugurii trebuie culesi acum primavara.Ai aici o reteta, daca ti se pare prea complicat, poti cumpara de la plafar.
Ingrediente:
muguri de brad cu lungimea de 3-4 cm, pentru fiecare 1 l suc cate 1 1/2 kg zahar.
Mod Preparare
Mugurii curatati de coditele cu multa rasina se spala de praf cu apa rece, se pun intr-o oala smaltuita mai mare, turnandu-se apa cat sa depaseasca nivelul mugurilor inca o data cat volumul acestora (la 1 kg muguri se pun cca 2 l apa). Se fierb cca 1 ora, pana cand se moaie bine mugurii. Se lasa sa stea, acoperita, 2 zile la rece iar daca este cald, numai 1 zi, ca sa se extraga cat mai bine din muguri sarurile minerale si uleiurile aromatice continute de acestia. Sucul se strecoara prin tifon dublu si strecuratoare, presand mugurii ca sa se scurga tot sucul. Sucul astfel obtinut se cantareste si, la 1 l suc, se va pune zahar ca si siropul de zmeura, in oricare varianta
Se strecoara cativa lei grei prin gemuletul de la farmacie. Se rosteste clar si pe un ton politicos formula magica: "un sirop din muguri de brad, va rog". Va functiona chiar si daca nu esti superstitioasa...
Pentru siropul din muguri de brad se foloseste un kilogram de zahar si un kilogram de muguri de brad. Intr-un borcan se pun straturi de zahar si muguri de brad. Primul strat trebuie sa fie de zahar. Se lasa la macerat zece zile, la intuneric si loc racoros (cel mai bine la frigider). Dupa ce a trecut timpul afectat macerarii, se observa ca in borcan s-a format un sirop care se filtreaza si se pastreaza in recipiente de sticla in frigider. Se consuma in amestec cu apa de izvor si este recomandat in raceli, guturai, gripa, tuse. Azi l-am preparat si eu din 2 kg de muguri si 2 kg de zahar.
User252426 întreabă:
Radu132ysys întreabă: