Buna
sunt diferite retete si variaza de la una la alta..va zic cum ii pun eu
1 litru otet, un kg zahar si 2 lingurite de sare, boabe mustar/piper/foi dafin/ hrean.
amestec lichidele le dau in clocot, pun gogosarii in oala, le tin 2-3 minute, apoi ii scot si ii las sa se raceasca, apoi ii asez in borcane, si reincalzesc otetul si il torn fierbinte in borcane..sunt dulci si putin acrisor pentru ca altfel nu se mananca la noi.
O frumoasa zi sa ai
Buna seara!
GOGOSARI IN OTET
5 kg. gogosari
5 litri apa
1 litru otet
2 linguri ulei (optional)
sare dupa gust
zahar dupa gust
boabe de piper
boabe de mustar
foi de dafin
hrean
Se aleg si se spala gogosarii. Se taie in bucati potrivite.Se pune saramura: apa, otetul, uleiul, sarea, zaharul si mirodeniile la fiert. Se potriveste totul dupa gust. Daca doriti mai acru, se mai adauga otet, daca doriti mai dulce, adaugati zahar, etc.
Cand saramura clocoteste, se adauga gogosarii. Nu se pun toti deodata ci in transe. Se invart mereu cu paleta cu gauri pana isi schimba culoarea (nu se lasa mai mult pentru ca se inmoaie).
Se scot apoi din saramura si se aseaza in borcane. Nu se preseaza!
Cand toti gogosarii sint asezati in borcane, se adauga bucatile de hrean (daca e gros, se taie in 4 felii subtiri)
La un borcan de cca. 800 g. sint suficiente 3 fasii de hrean.
Se adauga saramura calda. Mirodeniile care au ramas pe fundul oalei se repartizeaza cu o lingura, uniform, in fiecare borcan. Cate o frunzulita de dafin e de ajuns la un borcan.Se leaga borcanele cu celofan sau se capseaza si se lasa pana a doua zi sub paturi.
P.S. Ca sa nu ramana bule de aer in borcan, se apasa gogosarii, usor, cu o lingura de lemn sau se scutura usor borcanul.
O seara placuta va doresc!
Multumesc reteta este excelenta
LooneyTunes întreabă: