Bună!
Mai pe scurt : mustul se transformă în vin prin fermentare.
Vezi detalii la linkul :
http://ro.scribd.com/doc/25764173/Tehnologia-vinului
http://facultate.regielive.ro/......54305.html
http://chimie-biologie.ubm.ro/......inului.pdf
http://facultate.regielive.ro/......65310.html
Toate cele bune.
Buna!
Uite aici,
http://www.ghid-culinar.ro/articole-culinare/strugurii-si-vinul.html
Te pup!
Stugurele se culege, se pune in saci apoi se zdrobesc prin zdrobitoare, apoi se lasa in butoi acoperiti cu celofan(asa am vazut la bunicamea) in timul acesta are loc fermentatia care se realizeaza cu ajutorul unei bacterii(drojdia de vin) in urma careia glucoza din struguri in prezenta oxigenului se transforma in alcool etilic si dioxid de carbon.
C6H16O6->2C2H5OH+2CO2
Se transforma datorita fermentilor adica a unor bacterii care in un fel sau altul il face sa dospeasca si dispeala asta este ceia ce numim noi must. Apoi tot amestecul este filtrat si dat prin teask si pus in pivnita in butoi. Funda
Ok inca ceva ce multi au omis daca ai damigeana pune-i dop cu furtun (special), iar furtunul baga-l intr-o sticla cu apa (0, 5) sa nu primeasca aer ca nu ii bine, iar daca ii inchis ermetic(cu dop normal) risti sa tii se sparga damigeana din cauza vaporilor de la fermentatie, astfel vaporii ies in prin furtun, iar apa nu permite sa intre aer!
Se adauga niste drojdii selectionate in must care produc fermentatia, apoi incepe procesul de fermentatie, dupa fermentatie se filtreaza vinul apoi se face invechirea in butoaie de stejar sau chiar in sticle, apoi se imbuteliaza si e gata.totu consta in fermentatie.
Mai intai e stors strugurele care se transforma in must. Apoi mustul acela lasat in butoi fermenteaza si se lasa la fund o drojdie care se scoate dupa aceea.Iar prin fermentatie mustul capata alcool si devine vin.