Http://retetevideo.blogspot.com/......felie.html
Este o supa extraordinar de gustoasa si sanatoasa (se foloseste in unele diete de slabire) dar este foarte important sa se gateasca corect.
Ceapa ar trebui sa fie din cea dulce, francezii pun mare accent pe gustul cepii in aceasta reteta.
In loc de ulei de masline se poate folosi unt.
Ingrediente:
6 cepe
60 g unt
4 lingurite de faina de porumb (amidon)
2 l supa de pui sau de vita
sare
piper
16 felii de bagheta alba
40 ml cognac
150 g branza Gruyere
Mod de preparare
Ceapa se curata de coaja, se spala si se taie marunt pestisori.
Untul se pune intr-o oala se adauga feliile de ceapa si se lasa la calit la foc mic pana ce ceapa va deveni aurie-maronie (in circa 30 de minute). In acest timp ceapa isi lasa zaharul care practic se caramelizeaza. Se adauga faina (sau fara faina) si se amesteca putin iar apoi se stinge cu supa de pui. Se potriveste de sare si piper si se lasa la fiert pentru 20 de minute cu capacul pe oala.
Se incinge cuptorul la 250 oC.
Paine se prajeste in toaster sau intr-o tigaie cu putin ulei pana ce va capata o culoare aurie apoi se pune in farfurii sau boluri de supa termorezistente. Supa fiarta se toarna in boluri peste paine se adauga putin cognac si se presara branza Gruyere in fiecare bol de supa. Se pun apoi bolurile de supa la cuptor si se lasa la copt timp de 7 minute pana ce branza va deveni aurie.
Al doilea element este branza GRUYERE, fara de care gustul nu este cel original, al de supei frantuzesti
Se serveste calda.
Buna rau supa asta, incearca un pont: inainte sa stingi ceapa cu supa de vita, toarna 50ml brandy in oala si flambeza(atentie la flacari!), aroma lasata este de vis nu uita sa adaugi si de 1-2 frunze de dafin. enjoy
La un litru de apa in fierbere adaugi in cratita 3-5 bucati de ceapa intreaga, decojita. Se mai pot pune si alte zarzavaturi, dupa gust (morcovi, patrunjel etc), precum si: tarata, chimin etc.
Se lasa la fiert la foc usor pana se fierb toate ingredientele, dupa care se strecoara. Bucatile mari de legume se pot lasa in ciorba si se pot servi impreuna (dupa gust).
Pofta buna!
Calesti ceapa într-o lingură unt, având grijă să nu se îngălbenească. Când ceapa s-a înmuiat, adăugaţi făina. Stingi cu puţină apă sau, şi mai bine, cu supă de carne, amestecând încontinuu. Sarezi dupa gust şi fierbi încă 15 minute. Între timp, prajesti pâinea în unt şi pui în fiecare farfurie câte 1 felie de pâine prăjită, torni deasupra supă şi presari cascaval ras.
sau vezi aici
retete.eva.ro/supe-si-ciorbe/supa-de-ceapa-articol-11334.html
Este vorba despre supa de ceapa și nu despre ciorba. Rețeta o poți găsi pe site-ul www.gustos.ro la secțiunea articole.
La retevideo cred ca linkul este :
retetevideo.blogspot.com/2009/03/supa-de-ceapa-cu-crutoane-sau-felie.html
Am facut si eu reteta si este foarte adevarata ca branza are o importanta deosebita, in restaurantele de la noi nu este prea gustoasa pentru ca fac improvizatii cu cartofi si morcov, legume care nu au ce cauta in aceasta supa.