Painea proaspata nu ramane asa mult timp. Daca o cumperi dimineata, pana seara deja isi pierde din savoare. Noi am gasit totusi niste trucuri pentru a ii mentine prospetimea cat mai mult timp:
Ce nu este bine sa faci
Cei mai multi dintre noi tinem painea intr-o cutie speciala, de regula din lemn. Lemnul, totusi, prinde umezeala inauntru si o face sa se condenseze, atragand mucegaiul.
Alta varianta ar fi sa o tinem la frigider sau congelator – nici asta nu functioneaza foarte bine, mai ales daca punga in care tii painea a prins umezeala. Painea se invecheste din pricina proteinelor de gluten care o fac mai tare cu timpul.
Ce este bine sa faci
Daca faci paine in casa, las-o sa se raceasca pana sa o pui in camara, intr-o punga sau in cutia speciala.
Daca o infasori in ceva prea repede, va exista condensare care va face painea prea moale si va favoriza aparitia mucegaiului. Tine painea la temperatura camerei, preferabil intr-o punga de hartie.
Daca vrei sa tii painea la frigider, pune-o intr-o punga si incearca sa scoti tot aerul din ea inainte s-o innozi la capat. Cand scoti painea din congelator, pune-o mai intai in frigider, ca sa se decongeleze.
Tu ce alte trucuri cunosti? Spune-ne, printr-un raspuns postat mai jos!
Un articol
Eu cumpar paine feliata care tine trei-patru zile fara sa se intareasca, sa prinde umezeala si altele. o paastrez in ambalajul in care vine si este minunata. asta pentru ca uit sa cumpar paine.
Nu e vorba de a manca piine veche, ci de painea ce exista azi si pe care fiecare o manaca si conserva sa fie asa cum o luam, pana ce se termina ( nu toti mancam multa paine si poate avem alte recomandari medicale ). Eu mananc de exemplu paine de graham, cu tarate de grau, feliata, ce este f. buna, facuta de fabrica Titan, sau paine din faina neagra tot de la ei. Mananc 2-4 felii (mici) de paine /zi si de aceea imi tine cateva zile si mai vreau sa stiti ca painea proaspata, nu este cea mai recomandata, desi e atat de gustoasa pe moment si nu multi reusim sa ne abtinem de a fura putin din ea... Prefer o paine din tarate de grau sau din faina neagra, - aceleia proaspete, dar de fabrica Titan, cea mai serioasa fabrica de altfel. Neaparat, numai in frigider o pastrez, insa si eu fac in casa, din faina neagra de tara sau tarate si adaug in ea, seminte de dovleac, floarea soarelui, susan, masline feliate, (aceasta e o nebunie, dar munceste masina electrica in locul meu )
etc... O pastrez numai in frigider in punga ei sau punga de sac si o scot inainte de masa cu 1/2 ora. Numai bine, Lucien.
Bunica mea ( 109 ani ) locuieste la tara, si tine painea ( pe care ea o face ) intr-un sac de panza, dinaceia care se folosea in vechime si care ste de o duritate uimitoare, si o baga la pod. Acolo erau vreo 2 cuiburi de soareci, plus peste 10 cuiburi de porumbei, dar SOC! nu se atingea nimeni de ea! Pana venea vremea s-o mancam... Si era asaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa de bunaaaaaaaaa, dar era altfel, mult mai diferita, nu numai cu faina si apa, si ce mai trebuie, dar in fine, cu alte ingrediente, si plus cu ingrediente de acolo, care se pot spune 'proaspete'. Dar era o reteta, numai ca n-am reusit s-o iau, si regret ataaaaaaaaaaaaaaaaaat de mult pentru. asta!
In ziua de azi nimeni nu mai maninca piine veche... vorba lui solcanu ...helouuuu...E 1 leu piinea ...Helouuuu.adica nimeni (asa imi place sa cred)nu i-a masuri speciale de conservare.
Eu stropesc painea cu un pic de apa si o bag la cuptor (sau microunde aprox 1 min) pana devine iar proaspata.
Noi tinem piinea in plasa, iar seara indoim plasa sa nu se intareasca piinea! Stiu ca se poate pune si in congealtor, si ramine proaspata.
Eu cumpar paine atat cat mancam noi si catelusul pe care-l avem. iar atunci cand fac paine in casa, cand o scot din cuptor, mai intai o invelesc in mai multe prosoape pana se raceste, dupa care o tin intr-o sacosa(nu are timp sa se invecheasca). faza cu frigiderul o stiam dar nu o folosesc deoarece cum am sp la inceput cumpar zilnic. o zi buna!
anonim_4396 întreabă:
LisaJulie întreabă: