Raspunsul e si funcie de anotimp. Iarna as incepe cu un aperitiv traditional (toba, leiber, sunca afumata, muschi tiganesc si jambon). Toate aceste produse pot fi cumparate la noi in Modova de la Rogelia Falticeni. Credeti-ma, parca sunt facute in casa, mai putin toba pe care o cumpar de la o firma cu sediul in Mircesti.
As continua masa cu o piftie, peste proaspat prajit normal cu mujdei si mamaliguta si apoi o friptura de pui facuta,, taraneste", la ceaun. As incheia masa cu poale in brau, scoase fierbinti din cuptor peste care se pune smantana si zahar.
Sa mai adaug:pui cu smantana si mamaliguta, ciuperci(hribi)cu smantana si cu mamaliguta, scrumbie de Dunare la gratar cu lamaie. Mira
Servim cele 4 feluri:
1. salata de beuf 2. supa de salata verde cu costita afumata 3. tocanita de pui cu paine pe vatra 4. prajitura de mere. Toate asezonate cu un vin rosu de busuioaca.
Iubitul meu este spaniol, prima data cand l-am invitat sa manance a fost incantat. a baut un paharel de tuica, am facut ciorba de pui taraneasca si sarmale (acum sunt preferatele lui) si placinta cu mere. a fost incantat. acum preferatle lui si al prieteñilor sunt sarmalele, friptura de poc la cuptor, micii, ardeii umpluti si ciorba de pui taraneasca. eu sfatuiesc sa faceti mancare traditionala si nu ceea ce o faceti voi in casa pentru familie, sa vada ce bine se manaca in Romania.
Tochitura este 100% traditionala. Sarmalele sunt 'furate' de la turci si bors de fasole servit rece cu ceapa roshie
I-as servi mai intii cu aperitive formate din : slaninuta afumata, carne afumata prajita, cas dulce facut de mama, ceapa rosie, cirnati de casa prajiti. Apoi ar urma o supa din gaina de casa cu taietei facuti in casa, carne de gaina fiarta in supa intreaga si umpluta, si apoi pusa in cuptor cu, in loc de muratura servesc iaurt din lapte de bivol cu hrean(foarte bun) si ca desert placinta de mere.Bine inteles ca la aperitive un pahar de rachiu de-ti flutura urechile, apoi un vin abia scos din pivnita.
Locuind in olanda, imi tratez cateodata familia si prietenii care vin la masa cu mancaruri romanesti. cel mai mare succes l-au avut ouale umplute, ardeii umpluti, tocanitza de pui cu usturoi si mamaliga, sarmalele in foi de varza, supa de pui cu taietei, laptele de pasare, budinca de gris cu mere, prajiturile (toate felurile), clatitele cu branza de vaci, papanasii cu smantana si dulceata, salata de sfecla rosie cu hrean, friptura de miel... minusurile ar fi: piftia si ciorba de burta, pe care le gasesc ciudate; tuica e tare (dar placuta la gust), borsul e acru si nu sunt obisnuiti cu gustul.
BucurCristina întreabă: