Se va coace intr-un timp mai mic, logic.Chiar daca volumul sa spunem ar fi acelasi, este vorba de masa, iar unu are masa dubla, caz in care e nevoie de mai multa energie, caldura.
Fa incercari, acel aluat se verifica cu un bat, cand nu se mai prinde aluat de bat, inseamna ca sa copt.
Monitorizezi timpul, asa stii pe viitor cit timp sa tii, fara sa mai stai pe linga el.
Cinva pe aici vad incerca sa zica si el ceva, doar ca so incurcat rau in explicatii
Auzi aici ce spune. Daca ai un aluat de 500 gr si unul de 250 gr, ambele avand acelasi volum, nu va exista, cum zice respectivu diferenta de coacere
E bun, se pricepe f bine la fizica, dar poate ce spune e valabil in alt univers, nu aici la noi.
Ca idee, daca ai aiuat de 500 si altul de 250 si ambele sa ocupe acelasi volum, cel de 250 se va coace nu repede, se va coace f repede compartiv cu cel de 500.
Daca suprafata ar fi la fel, ramane masa, unde la cel de 500 gr este dubla, deci vei avea nevoie de timp mult mai lung pentru a se coace, nu neseminificativ cum spune respectivu, foarte seminificativ.
E o problemă de fizică interesantă. În principiu un aliment se coace atunci când absoarbe o anumită cantitate de energie calorică, ceea ce implică și un timp.
Intuiția ta că o cantitate mai mică va coace mai repede decât una mai mare Este corectă, dar sunt mulți alți factori care determină timpul real.
Dacă vrei ca un aliment să se coacă mai repede atunci vrei să i mărești suprafața relativ volumului. Presupun că tu vrei ca acei 250 g de aluat să aibă o formă similară cu ipoteticul de 500 g. În mare raportul suprafață volum rămâne similar și asta ar însemna că timpul de coacere nu va scădea semnificativ.
Mai rămâne de considerat transferul de energie calorica de la suprafața alimentului care interiorul său. Logic, cu cât este distanța mai mare intre suprafață si centru, cu atat acest transfer va fi mai lent. Când reduci volumul cu 50% reduci această distanță cu vreo 20% (din geometrie) asa ca cel mult poti spera la o reducere de timp de coacere mai mic cu vreo 20%.
Ce raspuns interesant si complex! Nu ma asteptam. Multumesc frumos.
Mai pe scurt, daca vrei sa iti dau o comparatie, sa iti traduc ce spune catavencu pe aici, uite cum suna teoria lui, sau rezolvarea acestei probleme de fizica cum spune el.
Dupa respectivu, ai o oala, pui in ea apa, jumatate, dai drumul la aragaz la flacara mare.Apa va incepe sa fiarba dupa X minute.
Acum pui un sfert de oala cu apa, aceiasi oala ca suprafata, dai drumu la acelasi ochi la aragaz, si dupa fizica lui, ar trebuit tot in timpul ala sa fiarba apa.
Dupa tine tu crezi ca asa se intampla? Nu se intampla deloc asa, oala cu apa la sfert va incepe sa fiarba dupa un timp mult mai scurt comparativ cu oala jumate cu apa, la care timpul va fi mult mai mare.
Exact acelasi principiu, se aplica si la aluatul tau, nu exista ca doua mase diferite sa se incalzeasca, sa se coaca in cazul tau, la fel, asta ar fi impotriva legilor fizice, am ajunge cum am spus in mesajul anterior in alt univers, unde or fi alte legi.
De aia banui ca domnul care tia prezentat raspunsul la care tu ai ramas uimita de complexitatea lui, arata ca el ar veni dintr-un univers paralel, unde ar fi alte legi fizice, alta explicatie nu vad.
LisaJulie întreabă: