POGÃCI
• 100 g jumãri de porc • 300 g fãinã • 100 g unturã
• 30 g drojdie • 100 ml smântânã
• 5 gãlbenuşuri (albuşurile merg la uns)
• Se dizolvã drojdia în smântânã
• Se toacã jumãrile
• Se amestecã totul bine şi cu rãbdare pânã devine un aluat „cu bãşicuţe"
• Se întinde, foaia ar trebui sã ajungã la 1 cm grosime
• Se taie în forme (cu un pahar)
• Se lasã sã dospeascã
• Se ung pogãcile cu albuş
• Se pun în cuptor, la foc potrivit, pânã se rumenesc.
Budai-Deleanu ne-a predat la Şcoala Ardeleanã destul despre pogãci ca sã ne bucurãm când le vedem la crâşmele de pe Mureş. Mai ales cã se aşeazã bine lângã un „fif" de palincã de caise de lângã Jibou. (Extras din cartea lui Radu-Anton Roman "Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti")
Poftă bună!
anonim_4396 întreabă: