Blat cu ciocolata! Asta e foarte bun!
Ingrediente:
PENTRU BLAT:
350 g ciocolata amaruie, rupta bucati
2 oua intregi
8 oua separate
350 g zahar
200 g migdale macinate
PENTRU CREMA:
200 g ciocolata alba, rupta bucati
200 g unt nesarat
6 linguri frisca lichida
50 ml lichior "Grand Marnier" (puteti inlocui cu Triple sec sau coniac)
PENTRU GLAZURA:
200 g ciocolata cu lapte, rupta bucati
250 g unt nesarat
2 linguri de zahar pudra
PENTRU FASIA DE CIOCOLATA:
100 g ciocolata amaruie, rupta bucati
staniol auriu
PENTRU PRALINA:
150 g zahar tos
10 g fulgi de migdale, rumeniti
Preparare:
Poti pregati dinainte
- Blatul de tort, impachetat in doua randuri de folie filmogena, pus intr-o cutie inchisa ermetic, poate fi pastrat la congelator timp de 6 saptamani. Sau, tot impachetat, poate fi pastrat la frigider timp de 1 saptamana.
- Cu o zi inainte de a servi tortul, pregatiti-l pana la punctul 4, inclusiv, si apoi dati la congelator.
- Cu 4 ore inainte de servire, pregatiti pralina cu migdale.
BLATUL SI CREMA - MOD DE PREPARARE
Tapetati cu hartie pergament, pusa in trei straturi, baza si laturile unei forme rotunde, detasabile, cu diametrul de 23 cm. Inveliti forma pe dinafara cu hartie de impachetat, in trei straturi, si apoi legati cu ata. Preincalziti cuptorul la semnul 3/170 grd.C.
Topiti ciocolata amaruie pe baie de aburi; lasati-o sa se raceasca. Frecati cele 2 oua intregi cu cele 8 galbenusuri si cu zaharul, pana ce amestecul devine vascos si spumos. Incorporati migdalele si ciocolata racita.
Bateti albusurile spuma si apoi incorporati 1/4 din cantitate in amestecul de oua si ciocolata; apoi, cu miscari usoare, incorporati toata cantitatea de albusuri.
Asezati un vas rezistent, plin cu apa, in cuptor, pe nivelul inferior. Turnati compozitia de blat in forma pregatita, acoperiti-o cu hartie pergament pusa in trei straturi si dati la cuptor timp de 1 ora si 45 minute. Lasati blatul sa se raceasca in forma, timp de 15 minute, apoi scoateti-l si lasati-l sa se raceasca complet pe un gratar metalic.
Pentru a prepara crema, puneti ciocolata alba si frisca intr-un vas la bain-marie. Amestecati pana cand ciocolata se topeste. Apoi o luati de pe foc si adaugati alcoolul. Frecati untul spuma, apoi incorporati in el ciocolata topita si racita. Tineti crema cateva minute la frigider.
GLAZURA SI ORNAREA
Taiati blatul in doua. Intoarceti stratul de deasupra si ungeti-l cu crema. Asezati deasupra celalalt strat si dati la rece. Pentru glazura, frecati untul spuma cu zaharul pudra, pana cand se topeste zaharul. Adaugati ciocolata topita la bain-marie. Ungeti tortul pe deasupra si dati la congelator.
Pentru a pregati fasia de ciocolata, taiati o bucata de pergament de 70/25 cm si pliati-o in doua, pe lungime. Topiti ciocolata amaruie la bain-marie si cand incepe sa se ingroase turnati-o pe hartie si intindeti-o cu ajutorul unui cutit cu lama lata, avand grija sa lasati o margine neregulata.
Inveliti fasia in jurul tortului, fixati-o cu scotch si dati la congelator pana cand ciocolata se intareste (cca 20 de minute). Desprindeti hartia cu grija.
Rupeti bucati mici de ornament auriu si, cu ajutorul unei pensule mici, fixati "frunzulite" pe fasia de ciocolata.
Pentru a pregati pralina, ungeti cu unt o bucata de pergament. Intr-un vas cu fundul dublu, dizolvati zaharul in 100 ml apa si apoi puneti vasul pe foc. Fierbeti siropul timp de 8-10 minute si luati de pe foc. Adaugati migdalele si turnati pralina pe hartia pregatita. Lasati sa se raceasca, rupeti bucati si ornati tortul.
Mentiuni:
timp de preparare: 45 min.
timp de copt - 2 ore si 30 min., plus timp de racire - 2 ore si timp timp de intarire - 20 min.
tortul este bine sa-l pregatesti cu o zi inainte
Pofta buna : Cristian
Pa cuvant si sa ne inviti si pe noi.
Timp de preparare:
1 ora (complexitate redusa)
Ingrediente:
Aluat:
* 1 cana zahar
* 1 cana nuca macinata
* 1/2 cana ulei
* 3 linguri de cacao
* 2 cani faina
* 1 cana apa
* 1 lingurita praf de copt
* 50 g stafide
* 1 borcan de gem (aprox 300 g)
* cateva picaturi zeama de lamaie.
Glazura:
* 3 linguri apa
* 3 linguri zahar
* 3 linguri cacao
* 3 linguri margarina.
Mod de preparare:
Am amestecat cu mixerul toate ingredientele.
Am pus prajitura la cuptorul preincalzit pentru 45 de min la foc mediu.
Din 3 linguri de apa, 3 linguri de zahar, 3 linguri de cacao si 3 linguri de margarina am fiert o glazura pe care am intins-o calda peste prajitura racorita.
Dupa ce s-a racit glazura am decorat cu cocos si cu decor colorat pentru prajituri. E foarte buna! Ia sa incerci
Blat cu mere! foarte bun
Blat: - 2 kg. mere ( acrisoare)- 3 oua- 500 g. zahar- 450-480 g. faina- 1 lingurita rasa sare- coaja lamiie si portocala, rase si lasate cu zahar cu 2 -3 zile inainte (optional)- 1 lingurita esenta rom - 2 si ½ lingurite bicarbonat de sodiu
Glazura6 linguri apa- 6 linguri pline cacao- 6 linguri pline zahar- 1 praf sare- ¾ pachet unt de 250g.- 250 g. nuci/migdale (nuca taiata mare, nu macinata)
Mod de preparare :Se curata merele. Se dau prin razatoarea mare. Se pun intr-un vas incapator.Se adauga ouale, zaharul, faina, sarea, mirodeniile si bicarbonatul stins cu zeama de lamaie. Se amesteca totul cu mana ( expertii in arta culinara recomanda lucrul asta)Se toarna in tava tapetata cu hartie de copt, de aprox. 30 cm. latime/42 cm. lungime, si se coace in cuptor preincalzit la 175 grade C (foc potrivit)Se lasa aprox. 45 min, la copt. Se incearca cu o scobitoare daca e gata sau pana cand blatul se rumeneste:
Se lasa la racit, si cind e rece se toarna peste el glazura fierbinte, care se prepara astfel: intr-un vas (care Nu se lipeste), se pun la fiert toate ingredientele de la glazura, mai putin sarea si mirodeniile. Se lasa la foc mic si se amesteca continuu pina se ingroasa. Se ia de pe foc si se adauga sarea si mirodeniile. Se toarna cat mai uniform deasupra blatului:
Se pun nucile sfarimate si se preseaza usor:
Se lasa la rece cateva ore, si-apoi se feliaza:
...si se savureaza! Eu, langa o cana maaare de cafea
LisaJulie întreabă: