Timp de preparare:
2 ore si 30 minute (complexitate medie)
Ingrediente:
Am avut un curcan mai mic de 2, 5 kilograme si din experienta proprie va recomand ca idee, curcanii de 2-3 kg sunt suficienti de mari pentru 6-8 persoane si ies mai fragezi.
Umplutura am facut-o anul acesta din carne de porc slaba( 150 grame), cu ficat de porc ( 100 grame), o ceapa mare, o bucata de telina, 2 linguri de zarzavat de iarna ( facut de mine cu morcov ras, radacina de pastranac sipatrunjel, telina radacina si frunze), un ou, 2 linguri de pesmet, 2 linguri ulei.
Mod de preparare:
Am lasat curcanul, frecat in prealabil cu sare si pe interior si pe exterior, 24 de ore intr-un amestec facut din 150 ml in alb, 150 ml ulei, 150 ml apa, sare, piper ( si macinat si boabe) cuisoare, foi de dafin, putina boia si o lingurita de delikat. Se roteste la cateva ore ca sa se patrunda cu aromele pe toate partile.
Pentru umplutura : am tocat apoi tot cu robotul de bucatarie ( inclusiv ceapa calita) si am condimentat dupa gust cu sare, piper, putin cimbru, boia si am amestecat bine cu un ou si pesmet pana se obtine o pasta consistenta. Am mai facut cu aceasta compozitie o gaina umpluta si i-a dat o aroma aparte asa ca am facut reteta si la curcan, de obicei il umpleam cu un mar si cu orez cu legume dar a iesit mai bine reteta asta noua.
Am preincalzit cuptorul la 200 grade, am umplut curcanul cu compozitia de carne si l-am asezat intr-o tava mare. Am turnat peste zeama in care a stat la macerat si l-am dat la cuptor.
Dupa 15 minute cand am vazut ca incepe sa sfaraie apa din tava semn ca fierbe deja am redus temperatura la 180 de grade si am lasat o ora si 15 minute la temperatura asta. Am incercat sa fac metoda de coacere recomandata pe eticheta respectiv la un curcan de 3 kg lasat la copt 3 ore la 175-180 de grade. Dupa o ora si jumatate de stat la cuptor am redus temperatura la 175 de grade si am mai lasat o ora. La fiecare 15-20 minute de cand l-am pus a cuptor l-am umezit cu cate o lingura-doua de ulei din tava sa nu se usuce. Am avut surpriza ca la temperatura asta nu se usuca si nu se arde asa ca dupa 2, 5 ore era perfect rumenit si facut. Anul trecut am avut un curcan mare si l-am facut la temperatura mai mare si ii puneam mereu comprese sterile imbibate cu unt peste el, acum nu a fost cazul. Dupa 2, 5 ore aveam rezultatul in fata ochilor : rumen si aratand delicios.
Multumesc frumos. Mai astept si alte retete.