Buna dimi uite cateva retete...Ingrediente: Cremă: 5 gălbenuşuri, 200 g zahăr pudră, 250 g nuci măcinate, două linguri cacao, 7 abuşuri bătute spumă, esenţă rom. Aluat: două gălbenuşuri, două linguri zahăr, 250 g făină, 250 g unt.
Preparare: se freacă untul cu zahărul şi gălbenuşurile, se adaugă făina. Se lasă la rece 30 de minute. Se fac două foi. Se aşază o foaie în tava unsă şi tapetată, peste care se toarnă crema.
Pentru cremă, gălbenuşurile se bat cu zahărul până se albesc, se adaugă cacaua, o linguriţă de esenţă de rom şi puţină sare. Se adaugă albuşurile spumă şi, treptat, nuca măcinată.
Se toarnă în tavă. Se pune a doua foaie şi se coace la foc mic până se rumeneşte puţin foaia de deasupra. Aici e o reteta simpla pentru gogosi...Apa se fierbe cu sarea, până dă în clocot, apoi se răceşte puţin (să fie călduţă).
Drojdia se amestecă împreună cu zahărul până devine o pastă.
În făină se face o adâncitură în care se toarnă drojdia pastă, apoi se toarnă puţin câte puţin din apa călduţă şi se frământă, încoporând toată făina; se adaugă uleiul şi se frământă în continuare.
Se lasă la dospit la loc călduţ, bolul fiind acoperit cu un prosop curat.
Când aluatul a crescut, se întinde foaie din care se taie cu un pahar (sau o cană) în forme rotunde sau după preferinţe.
Gogosile se coc în tigaie la foc potrivit în ulei încins bine. După coacere se scot într-un castron şi se pudrează cu zahăr farin.Iar aici e o prajitura cu branza...Ingrediente pentru blat: 250 g făină, 125 g unt, 1 ou întreg, 125 g zahăr, 1 praf de copt (sau cât scrie pe pliculeţ că este necesar la 250 g făină), 30 g cacao.
Mod de preparare:
Se amestecă toate şi se adaugă 2 linguri smântână.
Din aluat se lasă un botz deoparte şi apoi se întinde o foaie în tava tapetată cu unt şi făină.
Apoi se pune crema din: 750 g brânză dulce, 250 g zahăr, 4 gălbenuşuri ou, 1 plic budincă de vanilie, 125 g unt, 2 linguri smântână groasă.
Se amestecă toate la un loc şi se adaugă albuşurile spumă. Se toarnă în tavă peste foaia de aluat şi se rade botzul de aluat rămas. Se coace la foc potrivit.
Http://www.reteteculinare.ro/carte_de_bucate/dulciuri/
http://www.bucatarul.ro/CarteDeBucate/Dulciuri/Retete-de-Deserturi/
http://prajituria.ro/
http://www.retetepentrutine.ro/
http://gastronomie.ele.ro/Torturi_--rc173.html
http://www.retete-gustoase.ro/retete-torturi
http://www.bucatarul.ro/CarteDeBucate/Torturi/
Sper ca te-am ajutat :x
TORT 8->
http://www.imaginelife.ro/forum/retete-torturi-si-prajituri-vt378.html
Prajituri:8->
http://retete-prajituri.lalena.ro/
Ingrediente
3 oua
375 ml lapte
60 gr unt topit
1 esenta de vanilie
300 gr zahar
100 gr faina
1/2 lingurita praf de copt
150 gr nuca cocos
inca putin unt pentru uns tava
Preparare
Se bat bine ouale. Se adauga laptele si untul topit si amestecati iar bine. Adaugati restul ingredientelor si omogenizati.
In tava (30 cm diametru) cu hartie de copt pe fund si unsa apoi cu unt (ungeti si marginile tavii) turnati compozitia de mai sus. O intindeti cu un cutit si apoi bateti usor tava de masa ca sa se niveleze compozitia.
* am folosit o tava de 30 cm diametru, iar prajiturica iese subtire, cam de un deget grosime, deci daca o doriti putin mai groasa puteti folosi o tava mai mica, de exemplu cea de 26 cm
Dati la cuptorul preincalzit la 180C pentru 30 minute.
Porniti apoi cuptorul pe grill (focul sa vina de sus) si lasati cam 3 minute sa se faca crusta rumena deasupra.
Lasati sa se raceasca, treceti cu cutitul pe marginea tavii sa se desprinda si taiati cubulete. Serviti cu un pahar de lapte.
Ingrediente
3 mere micute
3 oua la temperatura camerei
3 linguri de zahar nerafinat (din melasa)
3 linguri coniac (sau lapte sau apa)
3 linguri faina
1 varf lingurita nucsoara macinata
4 cuisoare macinate
1/2 lingurita scortisoara macinata
1 lingurita rasa ghimbir pudra
Caramel
4 linguri zahar
1 lingura apa
1 lingura unt
Preparare
Se pune zaharul cu apa la caramelizat pe foc mic, intr-un vas termorezistent care merge si la cuptor de 20 cm diametru. Amestecam din cand in cand ca sa nu se arda pe margini. Cand caramelul are o culoare aurie, adaugam untul, stingem focul si amestecam pana untul e complet topit. Caramelizam si marginile vasului. Lasam deoparte.
Taiem merele in 8 folosind acest aparat. Eu nu am curatat merele de coaja, dar daca doriti se pot curata. Le asezam deasupra caramelului (vezi poza).
Separam albusurile de galbenusuri.
Frecam galbenusurile cu melasa pana zaharul e aproape topit. Melasa e un zahar mai lipicios, deci aveti rabdare la acest pas. Adaugati coniacul si aromele si omogenizati. La final incorporati faina.
Bateti albusurile spuma tare si incorporati-le in aluat in 3 etape, amestecand cu telul usor, de sus in jos sa nu se lase spuma prea tare, altfel baza tartei nu va iesi pufoasa.
Turnati compozitia peste mere si dati la cuptor la 180C pentru 15 minute si apoi la 200C pentru alte 15 minute.
Treceti cu cutitul pe margine tartei, sa se desprinda de vas si rasturnati-o pe un platou. Serviti calduta sau rece.
Ingrediente
Crema
3 oua mari
150 gr zahar
2 linguri pline cacao (de buna calitate)
200 gr unt la temperatura camerei
Blat (pandispan)
6 oua mari
6 linguri pline zahar
1 plic zahar vanilat
6 linguri pline faina
untura si faina pentru uns si tapetat tava
Decor
10 linguri zahar
Preparare
Crema: se amesteca ouale cu cacaoa si zaharul pana se omogenizeaza bine.
Se aseaza pe foc o oala cu apa pana la jumatate si se aduce la fierbere. Deasupra se aseaza oala cu crema de cacao si se bate pe abur cu un tel pana devine consistenta, cam 15 minute. Ca sa stiti ca e gata verificati crema luand cu degetele de pe tel si daca crema se intinde (nu curge/vezi poza) atunci e gata. Se ia oala de pe abur si se lasa 10 minute la racit. Dupa care puneti oala cu fundul in apa rece inca 5 minute sa grabiti racirea.
In cele 10 minute, cat crema se raceste, pregatiti blatul: se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat spuma cu mixerul, cam 5 minute, pana sta pe mixer. Se adauga apoi zaharul si se mai bate inca cateva minute. Se adauga galbenusurile si se continua mixarea pana nu mai simtiti zahar in compozitie (pentru acest lucru trebuie sa gustati din cand in cand ).
Adaugati in final faina, amestecand-o de data asta cu lingura, usor, sa nu se lase spuma. Nu trebuie amestecata decat pana nu se mai vede faina prin aluat si chiar daca se fac mici cocoloase nu e o problema, aluatul va fi mai pufos asa.
Revenim la crema racita: se freaca untul bine pana devine spumos si apoi incepem sa incorporam crema de cacao in el, cate o lingura pe rand. In acest fel nu exista riscul sa se taie crema! Cand ati terminat de incorporat toata crema, dati-o la frigider sa se intareasca.
Incingeti cuptorul la 200C. Ungeti un fund de tava cu pereti detasabili cu diametru 22 cm cu untura (nu unt, nu ulei). Pudrati-o bine cu faina. Puneti 2 linguri pline de aluat pe disc si intindeti uniform cu un cutit. Coaceti foaia cam 5-6 minute.
Din aluat ar tebui sa va iasa intre 10 si 12 foi, numarul lor depinde de marimea oualor.
Foaia se desprinde de tava cu un cutit. Foile se desprind de pe tava imediat ce sunt scoase din cuptor, altfel crapa.
Tava nu se spala intre foi! Se sterge doar cu un servetel si eventual se rade aluatul lipit de pe margini.
Inainte de fiecare foaie, tava se unge cu untura si se pudreaza cu faina!
Foile coapte nu le stivuiti una peste alta fiindca se lipesc. Cel mai bine e sa lucrati cu doua farfurii (platoul pe care veti construi tortul si inca o farfurie). In farfuria a doua puneti intotdeauna foia scoasa din cuptor si lasati sa se racesca pana se coace urmatoarea. Cand scoateti una noua din cuptor, foaia racita se pune pe tort.
Asamblam tortul: asezam o foaie coapta pe un platou, ungem cu o lingura plina de crema, apoi iar foaie si apoi crema... ultimul strat va fi de crema si lasam o foaie nefolosita.
Decor: Ultima foaie coapta o lasam pe tava si asezam hartie dedesubt ca sa nu murdarim masa de lucru cu caramel.
Topim zaharul intr-un ibric pana capata o culoare aurie inchis. La inceput nu amestecati in zahar, pana vedeti ca incepe sa fumege usor. Doar atunci incepeti sa amestecati, astfel caramelul va capata un gust mai intens. Nu lasati caramelul pe foc nesupravegheat, se arde usor. Cand are culoarea whisky-ului e gata.
Turnati caramelul peste ultima foaie. Incalziti un cutit in flacara de la aragaz si cu lama fierbinte taiati foaia in 12 felii, ca si cum ati taia o pizza. Dupa fiecare taietura incalziti lama cutitului, altfel caramelul va crapa.
Asezati feliile obtinute deasupra tortului. Decorati simplu, cu flori naturale.
Ingrediente
500 gr lapte praf
500 gr zahar
1/2 cana apa
200 gr unt
5-6 linguri de cacao
1 esenta vanilie
nuci, fistic, stafide etc. (optional)
putin ulei
Bucati: 4 rulouri de 25 cm x 5 cm
Preparare
Se freaca untul un pic pana e cremos. Se imparte ochiometric in doua.
Se intind pe masa de lucru 4 folii de plastic sau celofan. Se ung cu un strop de ulei.
Se amesteca intr-un bol mare 250 gr lapte praf cu cacaoa.
In alt bol se pune restul de lapte praf.
Se pune intr-o oala zaharul cu apa si se lasa la foc mic sa se topeasca zaharul. Cand incepe sa fiarba compozitia, adica incepe sa faca spuma deasupra, mai lasati la fiert cca 1 minut.
Urmatorii pasi se fac cat mai rapid posibil, pentru a nu avea timp sa se intareasca ciocolata. Se toarna jumatate din acest sirop peste laptele cu cacaco si se amesteca repede (amestecul inca nu e inca "legat" de tot, dar e ok) apoi se adauga jumatate din unt (de abia acum, dupa ce untul e topit, compozitia va deveni ca o lava groasa in care se amesteca mai greu). Se freaca totul pana compozitia e omogena si nu se mai vede unt.
Se imparte compozitia de ciocolata cu cacao pe cele 4 folii. Apoi cu degetele trecute prin ulei intindeti movilitele sub forma de foaie dreptunghiulara subtirica.
Siropul care a ramas il mai incalziti un pic pana vedeti ca incepe sa fiarba si rapid il turnati peste restul de lapte praf. Adaugati esenta de vanilie si omogenizati. Adaugati restul de unt si amestecati bine.
Impartiti ciocolata alba in 4, peste foile cu cacao si tot cu degetele trecute prin ulei intindeti foaie deasupra. Lasati totul macar 15 minute sa se racoreasca ciocolata.
* daca ciocolata alba iese o idee mai moale decat cea de cacao nu e problema, o puneti cu lingura pe stratul de ciocolata si in 15-30 min. se va intari astfel incat sa puteti rula ciocolata
** peste ciocolata alba, daca doriti presarati stafide, nuci sau orice altceva preferati; apsati-le putin cu mana sa se lipeasca de ciocolata
Apoi, cu ajutorul foliei rulati fiecare bucata, pe partea lunga, sub forma de rulou. Dati la frigider cateva ore.
Se taie felii si se serveste. Se pastreaza la frigider.
Ingrediente
300 gr unt
160 gr zahar pudra
450 gr faina
2 esente vanilie
200 gr nuca macinata
1 borcan de 400 gr dulceata de prune (silvoita)
2 linguri rom (sau 1 esenta rom)
Preparare
Se freaca cu mixerul untul cu esenta si zahar pana devine spumos. Se adauga faina si se amesteca pana se leaga aluatul.
Dulceata se amesteca cu nuca macinata si romul.
Pregatim o tava rotunda cu pereti detasabili (26 cm diametru) cu hartie de copt pe fund. Punem 2/3 din aluat in tava si il intindem cu mana, apoi il nivelam cu fundul unui pahar.
Se intinde dulceata cu nuca peste foaie.
Restul de aluat se da pe razatoarea mare deasupra stratului de dulceata. Se apasa putin cu mana sa adere la stratul de dulceata de dedesubt.
Se da la cuptor la 180C pentru 40 minute.
Ingrediente
Aluat
110 gr unt la temperatura camerei
200 gr zahar
300 gr faina
2 lingurite praf de copt
1 varf cutit sare
2 oua
1 esenta vanilie
150 ml lapte
Umplutura
400 gr visine prospete (350 gr daca sunt congelate)
2 lingurite amidon (sau faina)
1/2 lingurita ghimbir pudra
Crusta
100 gr faina
60 gr zahar brun
150 gr unt
1 lingurita scortisoara
Preparare
Scoateti samburii din visine. Pudrati-le cu ghimbir si apoi cu amidon.
Pentru crusta: amestecati toate ingredientele cu mana pana se omogenizeaza totul.
Pentru aluat: frecati cu mixerul untul cu zahar, apoi adaugati ouale unul cate unul, amestecand dupa fiecare. Adaugati vanilia, apoi faina amestecata cu praful de copt si sarea si la sfarsit incorporati laptele. Veti obtine un aluat consistent.
Intr-o tava rotunda de diametru 26cm puneti hartie de copt si apoi ungeti-o cu unt, inclusiv pe margini.
Puneti in tava jumatate din aluat, presarati apoi visinele pe toata suprafata, turnati restul de aluat. Deasupra presarati crusta sub forma de firimituri care sa acopere toata prajitura.
Dati la cuptor la 190C pentru 35-40 minute.
* faci testul cu scobitoarea inainte de a o scoate din cuptor, pentru a fi siguri ca e facuta
POFTA BUNA!FUNDITA TE IMPLOR?
Smaranda_Claudia_1998 întreabă:
DaciaRomania întreabă: