Decongelarea carnii este procesul prin care se urmareste readucerea carnii congelate la proprietatile initiale in ceea ce priveste: gustul, aroma, mirosul, culoarea, consistenta si elasticitatea. Aceasta se poate realiza numai in cazul cand coloizii fibrelor musculare reabsorb tot lichidul exudat.
Conditiile de baza ce trebuie indeplinite sunt: incalzirea lenta a tesuturilor musculare pentru a putea reabsorbi lichidul interfibrilar rezultat din topirea cristalelor de gheata; evitarea condensarii umiditatii aerului in timpul decongelarii care in general este infectat cu microbi si care in contact cu albuminele musculare solubile constituie un mediu foarte prielnic dezvoltarii bacteriilor.
Daca decongelarea se face prea repede, apa rezultata din topirea cristalelor nu poate fi reabsorbita in intregime si se infiltreaza in tesutul conjunctiv, scurgandu-se apoi din carne.
Deci, prin decongelare, se urmareste atingerea unei reversabilitati maxime cu schimbari minime in produs.
Nu trebuie sa se piarda din vedere totusi ca la decongelare se pierde o oarecare cantitate de suc, continand pana la 11, 55-13% substanta uscata alcatuita din proteine usor solubile, substante extractive, saruri minerale si aproximativ 12% din vitaminele grupei B, ceea ce duce la o oarecare scadere a proprietatilor nutritive si gustative ale carnii. Nu trebuie de asemenea sa se faca confuzie intre pierderea de suc si scazamantul prin evaporare.
Pentru ca e mai buna.Prin dezghetare se elimina apa si sangele acumulat in ea.
Da, cum spune si gabytzza in interior nu se va face bine... posibil sa ramana cruda! depinde ca daca sunt feliile de latime 1 cm nu mai trebuiesc dezghetate pentru ca sunt subtirele
E normal si mai sanatoasa ca carnea sa o dezghetam inaintea folosiri pentru gatit etc.carnea congelata gatita inghetata are un gust mai putin placut prins de la congelator, daca e lasata in congelator mai mult de o saptamana, care prin dezhetare si spalarea carnei, elimina orice gust si devine o carne mai buna la gust, totodata elimini apa care o pastreaza de la inghetare automat a congelatorului, de aici intervine gustul...am scris dupa sfaturile carti de la com.frigorifica a mea...
O poti pune asa inghetata la cuptor cu tot ce tb pentru o friptura o acoperi cu un staniol pofta buna
Daca e deja feliata si batuta, nu mai trebuie pregatita, ci doar gatita. Se va decongela singura in tigaie.
Greseala ai facut-o insa atunci cand ai congelat-o: nu se recomanda sa congelezi carnea preparata, ba mai mult congelarea carnii condimentate le era pana de curand interzisa comerciantilor.
Pune tu carnea asa congelata in uleiul fierbinte si ai sa vezi de ce trebuie decongelata. Daca e putin rece nu are nimic...
Pai... nu in toate cazurile trebuie decongelata! O friptura, un snitel, un rasol chiar, va ramane mai suculent daca folosesti carnea congelata! Coagularea proteinelor se va face mai repede la suprafata, pe cand miezul care se va incalzi mai greu, va pastra inauntru toate sucurile si aromele... doar timpul de preparare se va lungi putin...
Chiar si de tocat se toaca mai bine fiind taiata bucati mici. Orice carne, pasare, porc, vaca sau peste poate fi folosita congelata, daca este gata portionata corespunzator felului in care doresti sa fie pregatita.
Incearca un snitel! Cel de peste, de pilda, cu carnea atat de frageda ca, necongelata, trebuie manipulata cu multa delicatete sa nu se rupa... Sau niste ficatei... Aia care sfaraie si stropesc cu ulei toti peretii, daca nu si obrajii... tavaliti o idee prin faina... si pusi in ulei aproape incins... o minune! Cat despre elementele nutritive... cu atat mai putin se pierd, nelasand bunatate de sucuri sa se scurga pe tocatoare sau in castroane!
Daca o am deja feliata si batuta si facuta bucati si congelata...mai trebuie decongelata?
Pentru ca nu o poti pregati ca lumea.Doar pieptul de pasare merge semi dezghetat, este mai gustos mai ales daca -l pregatesti cu smintina. Spor la treaba.