Explicatia este foarte simpla: gustul dulce este "perceput" de papilele gustative care sunt "impresionate" de gustul dulce; daca imediat mancam un alt aliment dulce, o parte din papilele gustative sunt inca sub "efectul" senzatiei de dulce de la alimentul ingerat anterior, in consecinta numai o parte din papilele gustative vor percepe "noua senzatie de dulce", rezultand un gust dulce mai putin intens
In farmacologie se foloseste termenul de "Downregulation" a receptorilor = reglare joasa a receptorilor pentru acest fenomen care este intalnit si in cazul medicamentelor
Pentru ca deja moleculele evaporate pe limba se amesteca, de obicei degustatorii de vin folosesc o curatire naturala pentru a nu amesteca savoarea vinului, dulceata si parfumul si aceasta se face mancand cateva bucatele de mar, cand introducem ceva in gura moleculele se desprind si se evapora, daca amestecul este prea rapid normal ca ele se amesteca intre ele si nu mai au acelasi gust, ori prea puternic ori prea slab
Scarbo întreabă: