| TheGazeTTeRuKi a întrebat:

De ce se usca painea la aer, graul tot la aer creste si nu se usca.

Răspuns Câştigător
| express11 a răspuns:

Imediat ce painea, chifla si chiar cornul sunt scoase din cuptor si incep sa se raceasca calitatile lor incep sa scada. Primul semn ca painea se invecheste este ca incepe sa se usuce. Iar pentru asta sunt de vina unele schimbari chimice ce poarta numele de retrogradare a amidonului, adica moleculele de amidon incep sa revina la forma lor semi-cristalina initiala, ceea ce va schimba textura painii din moale si pufoasa in tare si sfaramicioasa. Expunerea la aer are si ea o influenta asupra painii, pentru ca duce la pierderea umiditatii.

3 răspunsuri:
| anonimg a răspuns:

Si graul se usuca la aer. Altfel ar mucegai in hambare; ori ar incolti. Doar uscat poate sa fie macinat la moara. Deci este uscat. Temperatura aerului ori usuca ori aduce umiditate.

| express11 a răspuns:

Pierde umiditatea. daca o uzi si o incalzesti la cuptor devine pufoasa.

| TheGazeTTeRuKi explică (pentru express11):

Nu. De exemplu cand o lasi descoperita se usca

| express11 a răspuns (pentru TheGazeTTeRuKi):

Imediat ce painea, chifla si chiar cornul sunt scoase din cuptor si incep sa se raceasca calitatile lor incep sa scada. Primul semn ca painea se invecheste este ca incepe sa se usuce. Iar pentru asta sunt de vina unele schimbari chimice ce poarta numele de retrogradare a amidonului, adica moleculele de amidon incep sa revina la forma lor semi-cristalina initiala, ceea ce va schimba textura painii din moale si pufoasa in tare si sfaramicioasa. Expunerea la aer are si ea o influenta asupra painii, pentru ca duce la pierderea umiditatii.