Trufele cresc la adancimi de 10-30 cm, in apropierea radacinilor de stejar sau alun, dar numai in anumite conditii care nu sunt aproape deloc elucidate. Se poate spune ca modul cum apar trufele ramane un mister. Se presupune ca terenul joaca un rol important – el trebuie sa aiba PH neutru sau usor bazic, sa fie umed si putin expus la soare, fara ca asta sa insemne ca orice teren care indeplineste aceste conditii poate produce trufe. Recoltarea lor este o adevarata aventura si se bazeaza mult pe noroc. Din acest motiv, trufele sunt foarte, foarte scumpe. Pretul mediu de vanzare este undeva intre 500 si 1.000 $/kg, dar in noiembrie 2000 o uncie de trufe albe (cca 30 g) s-a vandut la licitatie cu 400 $ (!). Recoltarea si comercializarea acestor ciuperci este, asadar, o afacere in toata regula.
Trufele sunt negre si albe, cele albe cresc de regula in italia in regiunea Alba si sunt cele mai scumpe. trufele sunt ingredientul absolut in restaurantle high class. au multe proprietati benefice si sunt genul ori le adori ori nu le suporti. sunt foarte greu de gasit, se folosesc caini si porci special antrenati pentru asta.
Trufele in general apar dupa ploi cu fulgere deoarece se formeaza in locurile unde a cazut fugerul-incarcatura de nitrogen- a fulgerului in reactie cu mineralele din sol dau nastere acestor comori ce sunt un aliment complet si extrem degustos.in ce priveste importanta medicala lichidul din componenta lor vindeca alergiile oculare. severe si opresc sau chiar vindeca cataracta
O simpla ciuperca pe cat de rara pe atat de cautata. Un lux pentru cei ce sunt dispusi sa plateasca. Recordul in vanzare a fost de peste 100. 000 de dolari americani pe ceva mai mult de un kilogram de trufe. De necrezut nu? Si totusi adevarat, e greu de explicat mai bine incearca sa citesti documentatie in domeniu. Asa e mult mai simplu sa intelegi de ce sunt atat de scumpe.
Trufele sunt scumpe pentru ca se gasesc greu si pentru ca nu se pot creste in mod industrial. Am auzit ca exista niste trufe care sunt crescute astfel dar ele nu sunt ca trufele adevarate.
Trufele sunt scumpe pentru ca le mananca bogatasii. Este ca la caviar care este atat de scump pentru ca icrele trebuie sa aiba o anumita culoare, marime, concentratie, etc. Cu cat este mai scump cu atat este mai bine.