| gaby_6466 a întrebat:

Din ce´mai pot umple borsul daca aici in germania nu gasesc usti si tarite? multumesc

Răspuns Câştigător
mariana
| mariana a răspuns:

Borsul se poate face dupa urmatoarea reteta: 400 gr. tarate de grau; 200 gr faina de malai (porumb dar nu din cea grisata), peste care se pune putina apa rece, pana ce se omogenizeaza, fara a se transforma compozitia in terci. Apoi, se fierb 3-4 litri de apa, si cand ajunge aproape sa dea in clocot, se stinge focul si se toarna aceasta apa peste compozitia de mai sus. In caz ca nu ai huste, se poate pune o bucata de paine mai neagra veche, chiar deasupra, care determina fermantatia. Borcanul se pastreaza la cald in bucatarie, invelit cu o paturica ori cu un stergar mai gros. Borsul fara tarate de grau nu se poate face, deoarece aceasta este elementul determinant pentru realizarea retetei de bors. Sper sa gasesti pe la un comerciant roman si tarate. Succes!

10 răspunsuri:
rroxi44
| rroxi44 a răspuns:

Am incercat sa gasesc pentru tine alte variante de bors nu stiu daca se vor putea realiza - vezi ca unii mai jos au gasit in strainatate *nu specifica unde - tarate - (wheat bran) - si au o reteta fara husti
http://www.reteteculinare.ro/forum/discutii/ciorba_de_vacuta-4831/20/
http://www.gustos.ro/forum/cum-se-face-borsul-zeama-nu-mincarea-t826.html
Se pare ca nu este nici un fel de bors fara tarate. Ar fi cel rusesc, dar acela este cu sfecla + si nu are acelasi principiu
totusi am cautat pentru tine in dictionar + m-am gandit ca poate nu stii cuvantul in germana - adica tarate sau faina de tarate si asa ca iti dau mai jos traducerea in germana.
kleie tarate
kleie tarite
kleienbeize bors de tarate
kleienmehl faina cu tarate
Daca nu gasesti + atunci roaga pe cineva din tara sa faca un pachet sa+ti trimita, sau daca nu macar pliculete de Bors
Uite am mai gasit ceva + eu nu inteleg prea bine germana vezi daca poate fi cumva ceea ce+ti trebuie este vorba de ceva bautura fermentata. Lamureste-te daca este ceea ce iti trebuie daca nu - cauta dupa klein
http://www.kanne-brottrunk.de/
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?ARCHIVE=true&TOPIC_ID=21700
imi pare rau daca in final nu vei gasi sa faci bors... De straduit m-am straduit sa te ajut

| andreutz a răspuns:

Marar uscat ai pe acolo?

| gaby_6466 explică:

Referitor la cele doua raspunsuri pe care le.am primit.primul ras nu ma ajutat deloc, da am marar uscat si ce pot face cu el? si al doilea ras am spus ca nu gasesc TARITE SI USTI nemti sunt dusi nu au auzit de asa ceva nici macar in lexicon nu scrie cu e tradus in nemteste.va rog raspundeti-mi concret intrebati vecine care fac asa ceva, bunicile mamele ca eu sunt singura si nu am cine sa ma ajute si nu pot face si eu o ciorba adevarate de perisoare cu bors, am mai auzit ca se poate face si din piine neagra.deci daca are cineva vreo idee ast.va pup si va multumesc la amindoua

| gaby_6466 explică:

Multumesc lui rroxi43 mi.ai fost de ajutor chiar miine ma duc la sleka si caut.mersi te pupic

| gaby_6466 explică:

Referitor la ultimul ras nu vreau sare de lamie si nici nu stiu daca gasesc eu vreau bors ca la mama acasa

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Daca vrei sa gasesti taratze de grau cauta la Kaufland in germania Weizen Kleie si sigur ai sa gasesti sau la magazinele de genul Reforma Haus.Si mai trebuie sa stii ca in germania gasesti orice, absolut orice trebuie sa stii unde sa cauti.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Hallo Gaby,
daca imi spui tu mie ce inseamna 'ustie' si 'tarite' poate te pot ajuta.
Gabby:gabriela.alber@googlemail.com

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Sare de lamie

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu stiu daca ai gasit bors pana acum, intamplator am intrat pe site tocmai acum.In Germania se gaseste bors la Budnikowski, la raionul de produse bio, vezi ca au multe bauturi acolo, uita-te cu atentie.Se numeste Brottrunk si sticla are 750 ml.Acelasi bors il mai poti gasi si la supermarketul Marktkauft la raionul de bauturi racoritoare.

| midnightkitty a răspuns:

Eu am luat de la magazin rusesc Borsh, dar nu se compara cu al nostru, sub nicio formahappyDe curind mi-a adus o prietena din Romania 5 l de BorslaughingSint cea mai fericita! Mi-era tare, tare dor de ciorbele noastre, ca la mama acasa.Am sa incerc si la magazinele turcesti, poate, poate, totusi gasesc. Daca nu, am sa dau comanda acasa sa-mi puna pachet. Din cite stiu de la mama mea, HUSTI astea, trebuie sa le iei de la cineva, care deja a facut bors, ca sa iasa borsul bine.Ma rog.nici eu nu stiu exact, n.am incercat deocamdata.Si am mai vazut un comentar aici, am sa caut la magazinele Budnikowski si Martkauf.As fi curioasa, daca tu ai gasit, poate-mi dai de stirehappy

Întrebări similare