Arborele de curry ajunge la 4-6 m inaltime, iar trunchiul sau poate atinge 40 cm diametru. Frunele sunt penate, cu 11-12 frunze pe ramura, fiecare frunza are 2-4 cm lungime si 1-2 cm latime; culoarea frunzelor de curry este verde-inchis stralucitor.
Florile sunt mici, albe si parfumate. Fructele sunt mici si negre; semintele lor sunt otravitoare.
Frunzele. Fiindca isi pierd in buna masura aroma delicata atunci cand sunt uscate, frunzele de curry se folosesc preponderent proaspete.
Frunzele de curry sunt utilizate pe scara larga in toata India, mai mai ales in sudul Indiei si in Sri Lanka. Adusa de imigrantii indieni, frunzele de curry au ajuns si in Malaezia, Africa de Sud si insula Reunion. Inafara sferei de influenta indiana, sunt insa intalnite destul de rar.
Pulberile de curry sunt o inventie britanica in incercarea de a imita aromele indiene cu un minim de effort. Unele pudre de curry contin intr-adevar frunze de curry, poate doar din ratiuni istorice, din moment ce, uscate, acestea isi pierd aroma in cateva zile. O pudra tipica de curry ar trebui sa fie preparata din chimion, coriandru prajit, piper negru, ardei iute si schinduf prajit. Alte condimente indiene tipice adesea utilizate la prepararea prafurilor de curry sunt ghimbirul uscat, chimenul indian si telina, alaturi de sare, linte prajita si alte cateva condimente in cantitati mai mici, cum ar fi: scortisoara, cuisoarele, cardamomul verde, dafinul indian. Culoarea galbena provine de la curcuma. Dar fiind ca pudra de curry nu are o reteta traditionala, fiecare producator ofera propria sa varianta, cele mai multe dintre acestea fiind pe baza de curcuma, ghimbir, cardamom verde, chimion, schinduf si piper negru.
Retetele de curry par a oferi o varianta de compromis intre garam masala si sambaar podi.
Oricum, beneficiind de o mare varietate de condimente cu diverse arome si gusturi, indienii isi prepara amestecuri specifice fiecarui fel de mancare. Pudra de curry tine mai mult de bucataria britanica si de cea internationala decat de cea indiana.
(Wikipedia)
Lorely a raspuns la intrebare, daca cumperi praf de curry vei vedea pe ambalaj ingredientele.
Amestec de condimente, de origine indiană, realizat după nenumărate reţete, sub formă de pudră sau pastă; compoziţia clasică cuprinde: curcuma, coriandru, chimion amar, piper, cuişoare, cardamom, ghimber, nucşoară, tamarin, ardei iute, la care se poate adăuga fenicul, ginseng, busuioc uscat, boabe de muştar, scorţişoară.
Condiment plecat din india ca sa cucereasca lumea.De fapt numele de condiment este in acest caz oarecum impropriudeoarece curry-ul este un amestec de condimente:printre cele mai cunoscute sunt:piperuri si ardei iuti, chimbir, chimen, scortisoara, cuisoare, curcuma si coriandrul.Atat ingredientele.Cat si gramajul lor, variaza astfel incat este destul de greu ca in reteta acestuia sa se gaseasca scrisa cantitatea exacta a acestor ingrediente. O caracteristica importanta a acestuia este faptul ca, folosit cu masura, el nu face altceva decat sa amplifice gustul alimentului de baza.(daca nu ma credeti puneti putin curry in mamaliguta, cand fierbe, si chiar daca malaiul e din comert vei obtine un gust "De la tara".
Istoric
Curry este cel mai cunoscut amestec de condimente. Desi este un produs indian, cei care l-au inventat au fost englezii.
Colonistii britanici au adoptat cu placere bucataria aromatica indiana. Cand au aflat cate feluri de condimente se folosesc in bucataria indiana, la inceput au crezut ca le va fi imposibil sa imite asemenea mancaruri complicate, acasa la ei in Anglia.
Dar pana la urma le-a venit ideea de a prepara un amestec de condimente universal pentru. asezonarea, in Anglia, a tuturor mancarurilor cu specific indian. Englezii au numit acest amestec "curry"
In India, termenul de curry include si mancaruri de carne si peste care sunt pregatite intr-un sos picant galben. Fiecare gospodina indiana are propria reteta de curry pentru. fiecare mancare.
Metoda de preparare
Curry este un amestec compus din condimente macinate. Majoritatea amestecurilor de curry au in compozitie 10 pana la 20 de condimente. Nu exista reteta standard. Culoarea galbena a amestecului de curry este data de curcuma macinata. Cu cat este mai rosu amestecul, cu atat este mai mare continutul de praf de chili si cu atat este mai iute aroma.
Cele mai importante ingrediente in curry sunt ghimbirul, nucsoara, chimionul, piperul, coriandrul, semintele de schinduf. Apoi cuisoare, scortisoara, piperul Cayenne si paprika, precum si alte condimente ca praful de lapte de cocos, iarba de lamaie si frunze de curry.
Sortimente curry
Praf de curry bengalez (partea de nord est a Indiei) - extrem de iute (cu o proportie mai mare de chimion, coriandru si chili)
Praf de curry de Madras (din portul Madras si regiunile invecinate)- mai fructat si mai putin iute, cu o aroma foarte pregnanta
Praf de curry de Ceylon (specific pentru. Sri Lanka)- gust mai sarat si mai iute (datorita piperului)
Praf de curry de Vindaloo (regiunea Goa, aflata sub dominatie portugheza pina in 1962)-gust putin iute si acrisor (datorita continutului de usturoi si tamarind)
Sursa: Dumont's Lexicon of Spices
De acord, Oliana.
Ti-am citit tot timpul cu interes raspunsurile si am apreciat f. mult continutul lor.
Dar de ce te-ai linistit de abia in momentul in care ai primit fundita ca premiu si ai raspuns la ce am postat eu?
Am parcurs cu mare interes raspunsurile de mai jos dar observ ca nimeni nu a punctat, dand o finalitate subiectului. Ei bine o voi face eu si sper sa fie cu folos. Ne intrebam ce este si de unde provine curry-ul si totusi ne scapa ceva esential si anume felul in care acesta este folosit si cum intervine el in proprietatile fiecarui amestec ce il contine. Ce dishuri se pot obtine din acest praf magic amestecat si cu alte mirodenii sau in ce context culinar se evidentiaza el impreuna cu particularitatile conturate de diferite tipuri de masala gasiti doar pe: www.AsianHomeGourmet-Online.ro, de unde se pot si cumpara. Spor la delicii! :) O zi frumoasa!
LisaJulie întreabă: