Humusul se prepară din năut. E gustos, hrănitor şi are puţine calorii.
Năutul se pune în apă cu 24 de ore înainte de preparare. Se fierbe apoi două-trei ore, după care se pisează în blender. În pasta obţinută se pun condimente: ulei de măsline, puţină zeamă de lămâie, praf de usturoi, sare şi piper. Se ornează cu boabe de năut nepisate şi cu paprika.
Humusul este mai reusit cu tahineh, asa cum s-a spus, care este o pasta de susan cu coaja sau fara.Se poriveste acum cu castraveti proaspat murati. Mira
Daca -i pui si un pic de thina, cateva falafeluri si putina salata de rosii, mananci pana se schimba banii.
Ingrediente:
300 gr. naut, sare, piper, putin patrujel, o lingura ulei masline
Mod de preparare:
Se pun boabele de naut la inmuiat, ca si cele de fasole. Apoi se pun la fiert, circa 30 minute (se incearca cu furculita daca sint gata). Apoi se scurg de apa, din care se lasa cam 1/2 pahar deoparte si se paseaza sau se sfarima cu o furculita, bine de tot. Se adauga sare, piper si ulei dupa gust, si se adauga zeama, ca sa agunga compozitia ca o pasta. Baghete taiate felioare se ung cu aceasta pasta.
Se poate servi cu rosii, ardei, castraveti, si cu cartofi prajiti
e dupa net reteta
Eu stiu ca se prepara din pasta de naut cu ulei e masline, sare, zeama de lamiie si putin usturoi pisat la care se adauga "tahina" adica pasta de susan. Bafta!
Naut fiert, pasta de susan-thina, zeama de lamaie, usturoi, ulei de masline si boia dulce.300 gr de naut fiert si facut piure, 3 dinti de usturoi, 2 lingurite de thrina -amestecata cu 1 lingura de apa, zeama de la o jumatate de lamaie si 3-4 linguri de ulei de masline si un praf de sare.se amesteca totul si se intinde in forma circulara pe o farfurie intinsa, se presara zatar(daca gasesti la magazinele arabesti), cateva fire de ulei de masline si boia dulce.se mananca cu pita sau cu paine calda.nu se adauga apa, decat la thina.
Reteta Humus
500g Naut
3 linguri tahina
3 linguri zeama de lamaie
3 catei de usturoi
6 linguri ulei de masline extravirgin
sare
Se pune nautul in 1 litru de apa si se lasa la inmuiat 24 ore. Se scurge apa, se spala bine si se fierbe 1 ora. Se scurge de apa in care a fiert dar nu de toata se lasa cam 250ml. Se adauga toate celelalte ingrediente si se face o pasta cu blender-ul de mana. Cantitatile pot fi ajustate dupa preferinta. Se poate servi cu lipie.