Piscot: 5 oua, 150g. zahar, 120g. faina, 1 lingura de cacao;
Crema:30g. ciocolata de menaj, 100g. zahar, 2 galbenuse, 225g. unt moale
Crema de imbracat tortul:250g. ciocolata de menaj, 1, 5 dl. frisca, 30g.unt
Pentru ornat: masa de martipan, coloranti alimentar
Mod de preparare
1.Se separa ouale. Se bat albusurile spuma si se adauga 1/2 din cantitatea de zahar, se freaca galbenusurile cu restul de zahar si 2 linguri de apa pana devin o crema spumoasa. Faina se amesteca cu cacaoa si se incorporeaza usor in amestecul de galbenusuri, paralel cu albusurile batute spuma. Compozitia rezultata se pune intr-o tava unsa si infainata si se coace timp de 8 minute in cuptorul preincalzit.
2.Se puna un servet curat de bucatarie pe planseta si se pudreaza cu zahar praf. Peste rasturnam blatul din tava si rulam. Acoperim cu un prosop de bucatarie bine umezit si se lasa pana se prepara crema.
3.Ciocolata de menaj se rupe in bucati si se pune sa se topeasca in bain-marie. Din zahar facem un sirop cu atata apa cat sa treaca peste zahar. Galbenusurile se amesteca cu mixerul, apoi, putin cate putin se adauga siropul peste galbenusuri. Se amesteca pana compozitia s-a racit. Se incorporeaza untul si ciocolata topita. Crema obtinuta se pune intr-un bol curat si se acopera cu un servet.
4.Blatul se desface usor din prosopul de bucatarie si se unge cu crema de unt si din nou se ruleaza. Se taie frumos marginile tortului.
5. Se prepara crema cu care se acopera tortul: ciocolata de menaj se pune intr-un bol si se topeste in bain-marie. Separat se pune frisca la fiert pana da un clocot, apoi se varsa peste ciocolata topita si se bate cu telul sau cu mixerul pana se ingroasa. Se adauga untul si se amesteca bine pana avem o compozitie fina. Se lasa sa se raceasca si apoi se orneaza tortul in asa fel incat sa imite trunchiul unui copac.
6 Din masa de martipan se executa frunze, folosind colorant alimentar de culoare verde, fructe de padure, folosind colorant rosu sau cum ne indeamna fantezia pe fiecare gospodina. Se tine la rece cca 1 ora.