Napolitanele fac parte din categoria dulciurilor cu traditie, care exista inca de pe vremea egiptenilor, care coceau un fel de paine subtire, ca o napolitana, in nisipul fierbinte. Cu timpul brutarii s-au intrecut sa creeze napolitane cu forme si arome tot mai variate...
Astazi, napolitana este considerata o prajitura dulce, crocanta, foarte subtire, umpluta cu crema. Diferenta dintre timpurile trecute si cele actuale este aceea ca acum pe piata gasim o gama larga de sortimente: napolitane cu crema de cacao, de visine, de capsuni, de vanilie sau lamaie, cu nuci, cu alune, cu lapte sau cu un strat de ciocolata si multe altele. In plus, si-au facut loc si aditivii alimentari in lista de ingrediente a napolitanelor, dar nu intr-o forma deranjanta.
Vestea buna este ca napolitanele au putini aditivi alimentari, ceea ce inseamna ca nu putem sa le incadram in categoria produse periculoase.
1. Napolitana cu crema de lapte acoperita cu ciocolata cu lapte (JOE)
Ingrediente: zahar, grasime vegetala hidrogenata, faina de grau, lapte praf integral (8, 8%), masa de cacao, amidon din porumb, grasme vegetala, lactoza, emulgatori (lecitina de soia), poliricinoleat de poliglicerina, agent de afanare (carbonat acid de sodiu), stabilizator (difosfat disodic), dextroza, sare iodata, arome.
2. Napolitana cu crema de lapte acoperita cu lapte (Nestle)
Ingrediente: zahar, grasime vegetala hidrogenata, faina de grau, lapte praf integral (9%), unt de cacao, zer praf din lapte, masa de cacao, amidon din porumb, grasime vegetala, emulgatori (lecitina din soia, poliricinoleat de poliglicerina), lactoza, agent de afanare (carbonat acid de sodiu), stabilizator (difosfat disodic), dextroza, sare iodata, arome.
3. Napolitana cu crema de cacao (Alka)
Ingrediente: zahar, grasime vegetala hidrogenata, faina alba din grau, zer praf, faina din soia, cacao (5, 35%), emulsificator: lecitina din soia, agent de afanare: bicarbonat de sodiu, aroma vanilina.
4. Napolitana cu ciocolata si crema de cacao Knoppers (August Storck Hale)
Ingrediente: zahar, ulei vegetal hidrogenat, faina de grau (12%), lapte degresat praf (11, 6%), alune (10%), faina de grau integral (6%), cacao degresata, grasimi din unt (2, 7%), amidon din grau, caramel, emulsificator.
E-urile din napolitane:
* E 476 - poliricinoleat de poliglicerol - emulgator, stabilizator sintetic din organisme modificate genetic, cu efect nociv toxic, moderat, care poate produce alergii.
* E 500 -bicarbonat de sodiu - antiaglomerant, corector de aciditate, considerat inofensiv.
Concluzie:
In urma analizei etichetelor napolitanelor rezulta ca acestea contin aditivi alimentari, dar nu intr-o proportie mare, ceea ce inseamna ca pot fi consumate de copii. Numarul mare de sortimente de napolitane ne determina sa facem totusi o anumita selectie a acestora, in sensul ca nu vom da copiilor napolitane cu crema de cappuccino, care poate crea o senzatie de hiperactivitate, pentru ca sunt atat de multe alte variante mult mai sigure si mai inofensive pentru copii.