| Mosotti a întrebat:

Doresc sa fac crema diplomat (nu ma int blatul ci doar crema) cu kcalorii mai putine, reteta este urmatoarea cea originala:

https://www.youtube.com/watch?v=goaNboSVqgY&t=211s

Ce ma gandeam eu:
1 - Inlocuire galbenusuri cu albusuri adica aceeasi cantitate, din cauza ca 100 g galbenus are cam 355 Kcal/100 g, 100 g albus are 55 cam.
2 - Scos cele doua linguri de faina si pus putin mai multa gelatina, dar nu prea multa sa devina prea gumoasa treaba
3 - Inlocuit zaharul cu zaharina sau stevia.

Unii zic ca nu merge, ca nu iese ca lumea, problematice fiind punctele 1 si 2, pai de ce nu?

La 1 si albusurile leaga ca si galbenusurile zic eu, la punctul 2, pus putin mai multa gelatina se leaga la fel.
Frisca oricum o lasam asa ca la aia n-ai ce-i face. De ce sa nu iasa okey?!

O parere contra a fost urmatoarea:

"Poți înlocui ingrediente, însă nu vei avea niciodată același rezultat. Poți renunța complet la oua, dar va trebui sa mărești cantitatea de amidon/faina, pentru a avea crema suficient de legată. Vei avea un gust fainos însă, iar caloriile nu le reduci semnificativ.
Poți renunța la amidon/faina, dar vei avea mai degrabă un sos. Ca sa obții ceva similar ca ținuta, vei fi obligat sa folosești ori unt, ori gelatina. Untul e gras, aduce multe calorii. Mai multe decât faina. Gelatina...in cantitate prea mare, va face amestecul gumos, cu o textura apropiata mai degrabă de jeleu, decât de o crema".

A gresit la faza "prea multa gelatina", zic eu, pai n-a zis nimeni ca trebuie prea multa, ci mai putina atat cat sa se lege frumos.
Doua linguri de faina au 40 g, deci cam 155 Kcal, gelatina are mult mai putin pe cateva grame care trebuiesc puse in plus in locul fainii.
Si n-a zis nimeni sa se renunte la oua de tot.

Pareri? Varianta originala ar avea 3331 Kcal, a mea doar 2360, deci cam 1000 in minus.

13 răspunsuri:
sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Dar gustul? O să fii mulțumit? Dar alții care vor gusta din el?

DoarBogdan
| DoarBogdan a răspuns:

Ok, nu o sa judec din punct de vedere al caloriilor (ca nici nu le prea am eu cu asta), dar judecand dupa restul... oul este compus in mare parte din apa, mai ales albusul. Nu stiu sigur daca gelatina absoarme mai multa apa decat faina, de asta... deci putem merge si pe varianta gelatina in acest caz, combo cu albusul.

Insa oul este aurul, esenta, el da stabilitatea si legatura dintre celelalte ingrediente (daca nu luam deca ingrediente cumparate - ca mascarpone pentru tiramisu). Hai sa zicem ca trecem si cu vederea asta, ca se gaseste destul in aluat. Deci poti sa il scoti si pe asta.

Deci... da, ar merge, la crema. Dar gustul, gustul nu este la fel.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Te-ai apucat de facut prajituri? :)
Nu prea cred ca o sa iasa totul ok ca in reteta originala deoarece fiecare ingredient isi are rolul lui.
https://www.google.com/......-67025/amp
Scrie acolo cu ce anume poti inlocui galbenusul

| Mosotti explică (pentru sadrian46):

Nu exista altii, doar eu sunt subiectu`, pai tocmai de aia am si intrebat pareri, cum ar iesi, ca acela ce a dat parerea, suna ca n-ar iesi deloc okey.
Am gasit si alta reteta acum fara faina si cu oua intregi si nu doar galbenusuri, acolo ramane sa se puna doar albusuri in loc de alea, si stevia in loc de zahar, deci deja o reteta fara faina, deci merge sa inteleg.

Nu fac tort, doar crema sa mananc cu lingurita.

| Mosotti explică (pentru DoarBogdan):

Nu am aluat deloc, doar crema o vreau de mancat cu lingurita, pai pe varianta gelatina as zice si eu.
Oul doar leaga, la temperatura se solidifica, si galbenusu si albusul, deci dupa mine si albusul leaga, sa vedem cand o sa testez.
Asa cum am zis lui adrian am dat acu de o reteta fara faina.

DoarBogdan
| DoarBogdan a răspuns (pentru Mosotti):

Pai mananci asa crema cu lingurita? Fara aluat? sad

| Mosotti explică (pentru anonim_4396):

Am citit, deci nu e valid pentru 5 galbenusuri, ideea era sa folosesc albusuri in loc de galbenusuri ca sa se lege la fel dar cu mai putine Kcalorii.
De ex cinci galbenusuri au cam 125 g, adica 415 kcalorii.
125 g albus are doar 65

Am gasit acu o reteta unde pune 5 oua intregi, au mai putin cu 50 Kcal fata de 5 galbenusuri, si nu pune faina.
Dupa mine gustul il da frisca, laptele, zaharul, nu neaparat galbenusurile alea, poate si alea dar mai putin, e doar o parere.

| Mosotti explică (pentru DoarBogdan):

Da! Pai si crema de prajituri Dr Oetker la fel o mananc, pun 500 g lapte de 1, 5 % grasime, bag doua pungi de 50 g de praf din ala, bag 28 pastile de zaharina ca sa elimin niste kcal si iese la fel ca, cu zahar, nu simt diferenta, bag mixeru si gata treaba, la frigider, si cand e rece, e bun rau tare.
Daca mai pun si dulceata de visine acolo iese durere.

La diplomat ar merge si ceva blat jos insiropat dar nu ma mai complic, adica sa fac ca un tort de fapt, fara fructe fara nimic.

Oricum ma mir cum de putini isi pun problema de low kcalorie, dar multi se plang ca se ingrasa, contradictie mai ales femeile.
Chiar unele femei zic "sa fie o lume unde ciocolata nu ingrasa".
Pai sa ne batem capu! Scoatem zaharu si punem zaharina sau stevia, dar ai vazut pe undeva? N-ai vazut.

Nici astia nu-si bat capu. Deci nu din alea cu fructoza, sorbitol, tagatoza sau xyilitol, ca alea-s bune doar pentru diabetici ca nu urca glcemia, nu au mai putine Kcal.
Sorbitolul are mai putine, dar trebuie sa pui mai mult ca are putere de indulcire mai mica.
Inghetate vezi cu fructoza, nu cu stevia sau zaharina sau aspartam.
La sucuri uite ce bine e ca nu ingrasa alea fara zahar, acolo s-au miscat dar greu, ca incoa a aparut si Fanta fara zahar.

| RAY a răspuns (pentru Mosotti):

De ce nu au calori?

| RAY a răspuns:

Mann consuma mici cantitati mici, ca doar cate calori au

| Mosotti explică (pentru RAY):

Cine sa aiba sau nu calorii?! Intrebarea era alta, ca asta stiam si eu sa consum cantitati mici, nu asta e ideea, ideea este sa facem dulciuri low kcalorie sau cu cat mai putine kcalorii, asta e provocarea ca si progres zic in sine.

| RAY a răspuns (pentru Mosotti):

Elimina grasimile

| Mosotti explică (pentru RAY):

La frisca n-ai ce-i face, aia o lasi cum e ca nu merge redus din ea, cel mult frisca cu cat mai putina grasime, ca e si cu 32 % si cu 20 parca, in rest se reduc grasimi de la galbenusurile care nu s-ar mai pune, in rest nu prea-s grasimi in afara de alea de la frisca.

La chestii cu grasimi e mai dificil putin, ca nu prea ai inlocuitori, dar la faina (unde e doar pentru a lega), amidon ai cu gelatina, la zahar ai, la galbenusuri ai albusuri, se pot reduce kcal, in general zic.
La chestii cu foietaj iar e dificil sa reduci prea mult Kcal, caci foietajul in sine are multe kcal de la faina aia, si ceva grasimi.
Se poate reduce la creme de tot felul, iar foarte tare se poate reduce la jeleuri, rahat, ducleata (aici e putin discutabil), ursuleti Harribo, ca acolo ai gelatina, aroma, colorant si zahar, iar in loc de zahar se pun indulcitori noncalorici, adica unde nu prea ai grasimi.

Facem abstractie de subiectul ca are E-uri sau ce au, ala e alt subiect, ma refer strict la Kcal acum.