Cea amaruie pentru ca are in compozitia sa o cantitate ridicate de unt de cacao, binecunoscuta pentru multiplele sale calitati. Este de altfel adevarata ciocolata.
Ciocolata neagra, amaruie are unele beneficii asupra sanatatii care nu se regasesc si in alte sortimente. Aceasta este una din cele mai bune vesti de ultima ora din domeniul medical. Daca aveti probleme cu presiunea sangelui sau daca vreti sa preveniti bolile de inima, incercati sa mancati ciocolata neagra.
1. Ciocolata neagra scade presiunea sangelui
Ciocolata neagra - nu cea alba si nici cea cu lapte - scade presiunea ridicata a sangelui. Acest lucru a fost descoperit de medicul Dirk Taubertsi colegii sai de la Universitatea din Cologne, Germania. Studiul a aparut pe 27 august 2003 in "The Journal of the American Medical Association". Asta nu inseamna ca trebuie sa mancati ciocolata in exces. Specialistii spun ca persoanele care au atins o anumita varsta si care au probleme cu presiunea ridicata a sangelui pot recurge la acest supliment neobisnuit. Insa va trebui sa echilibrati excesul de calorii continut de ciocolata mancand alte alimente slab calorice.
Antioxidantii din ciocolata neagra
Ciocolata neagra - dar nu cea cu lapte sau ciocolata neagra consumata cu lapte - este un potential antioxidant, declara medicul Mauro Serafinide la "Italy's National Institute for Food and Nutrition Research" din Roma. Antioxidantii infuleca radicalii liberi si moleculele distructive care sunt implicate in aparitia bolilor de sange si a altor afectiuni."Descoperirile noastre indica faptul ca laptele poate anula absorbtia deantioxidanti din ciocolata si, prin urmare, anuleaza benficiile asupra sanatatii care pot deriva din consumul moderat de ciocolata neagra". Cumpara numai ciocolata neagra si evita sa o mananci cu lapte iar daca sanatatea va fi scuza ta pentru consumul de ciocolata, nu uita de cuvantul"moderat".
Studiile
Echipa doctorului Taubert a desemnat sase barbati si sapte femei cu varste cuprinse intre 55 si 64 de ani. Toti au fost diagnosticati cu presiune ridicata a sangelui, in medie, suflul sistolic la valoarea de 153 sicel diastolic de 84. Timp de doua saptamani, ei au mancat zilnic 100 degrame de bomboane de ciocolata si au fost rugati sa contrabalanseze cele 480 de calorii cu alte alimente slab calorice. Jumatate din pacienti au mancat ciocolata neagra si jumatate au mancat ciocolata alba. Cei care au mancat ciocolata neagra au avut o scadere semnificativa a presiunii sangelui (cu o medie de 5 puncte la fluxul sistolic si de 2 puncte la cel diastolic). Cei care au consumat ciocolata alba nu au inregistrat nici o imbunatatire.
In cel de-al doilea studiu, echipa lui Serafini a desemnat sapte femei sanatoase si cinci barbati sanatosi cu varste cuprinse intre 25 si 35de ani. In zile diferite ei au mancat 100 de grame de ciocolata neagra, 100 de grame de ciocolata neagra cu un pahar de lapte sau 200 de grame de ciocolata cu lapte. O ora mai tarziu, cei care au mancat doar ciocolata neagra au absorbit intreaga cantitate de antioxidanti din organism, plus un ridicat nivel de epicatechina, un compus special continut de ciocolata. La cei care au consumat ciocolata cu lapte, nivelul de epicatechina era foarte scazut.
2. Ciocolata pentru presiunea sangelui: cea neagra este cea mai buna.
Ce este cu ciocolata neagra? Este vorba de planta phenol, mai exact, arborele de cacao. Componentele acesteia sunt recunoscute pentru scaderea presiunii sangelui. Ciocolata produsa in Europa este mult mai bogata in phenoli de cacao decat cea produsa in Statele Unite. Daca vrei sa o pregatesti in casa, nu uita: cu cat ciocolata este mai neagra, cu atat este mai sanatoasa.
Nu uita sa contrabalansezi consumul de calorii. Doar 100 de grame de ciocolata neagra poate contine 531 de calorii. Daca mananci aceeasi cantitate de mere, vei avea doar 52 de calorii, dar nu vei mai beneficia de scaderea presiunii sangelui.
Sfat: nu inlocui alimentele sanatoase cu ciocolata. Dietele multor persoane contin multe dulciuri. Inlocuieste-le cu ciocolata daca vrei sa incerci tratamentul cu trufe.
Cea mai foarte amaruie, de 80-90 %, e cea mai indicata, daca nu ai problema! Protejeaza inima, ca si un pahar de vin rosu pe zi!, e atestat stiintific! si mai e si Antistress, iar ca glumita...reala, unele tipe cu "probleme" o consuma in loc de sex, cu dragoste facut, pe bune! Pofta mare!
Cu cat procentul de cacao este mai mare cu atat este mai buna, mai amaruie...si mai scumpa