Fasolea a fost folosita inca din antichitate. Fasolea este un substituent foarte bun al carnii in dietele vegetariene, pentru ca aceasta contine o cantitate mare de proteine. De asemenea fasolea contine si o cantitate mare de fibre, cu rol in mentinerea unui tranzit intestinal normal, este hranitoare si are un continut caloric redus
Tare intrebare! Nu stiu daca e buna pentru sanatate, dar iti spun un truc sa nu te mai baloneze sau sa ai flatulatii: cand o fierbi in a 2-a apa pune cimbru ( se gaseste maruntit, la plic ) si o poti gati linistit (a) chiar in cea de-a doua apa. O sa vezi ce gust bun ii da mancarii de fasole cimbrul! Iar cand mananci, oricat de mult ti-ar place, nu manca precum Haplea, ci normal, sau incet, mesteca bine, pentru a avea mai apoi o digestie normala sau usoara... Asta e valabila pentru orice ai manca de altfel!
Beneficii / Utilizare Fasolea:
Utilizari:
De-a lungul istoriei, boabele de fasole au fost utilizate in multe maniere. Civilizatia Moche, predecesoarea incasilor in Peru, desena simboluri pe boabele de fasole, fiind o maniera de stocare a informatiilor scrise, in Egiptul antic boabele de fasole erau amplasate in mormintele faraonilor ca simbol al adorarii, iar grecii si romanii foloseau boabele de fasole pentru a-si exprima optiunile de vot in timpul proceselor. Actualmente, fasolea este folosita in alimentatie, fiind o sursa bogata de proteine.
Beneficii:
* Scad colesterolul
Boabele de fasole sunt o sursa majora de fibre solubile ce au capacitatea de a acapara calculi biliari ce contine colesterol si de a-l elimina din organism inainte de a fi absorbit. Studiile au aratat ca ingerarea unei cesti de boabe de fasole gatite pe zi poate scadea valoarea colesterolului cu 10% in 6 saptamani.
* Diminueaza apetitul pentru mancaruri grase
Datorita continutului ridicat de fibre din fasole, acestea confera senzatia de satietate o perioada indelungata, ferindu-ne de mancaruri nocive.
* Ajuta in afectiunile diabetice
Fibrele solubile din continutul fasolei ajuta la formarea depozitelor de receptori ai insulinei. Aceste depozite permit conectarea moleculelor de insulina, permitand acesteia accesul la celulele ce o necesita, diminuand numarul moleculelor de insulina ce plutesc libere prin sange si cauzeaza probleme.
* Previn cancerul
Compozitia fasolelor s-a dovedit eficienta in inhibarea tranformarii celulelor normale in celule canceroase. Unele tipuri de fasole contin fitoestrogen, care este considerat a fi util in reducerea riscului de cancer la san si de prostata.
Neajunsuri
Datorita continutului de oligozaharide (in special rafinoza si stahioza), fasolea este cunoscuta ca fiind un aliment ce provoaca balonari. O enzima anti-oligozaharide este necesara pentru digerarea acestui tip de glucide, insa ea lipseste in mod normal din tractul digestiv uman, de aceea digerarea lor are loc in intestinul gros sub influenta bacteriilor.
[ http://www.reteteculinare.ro/ghid_alimente/F/fasolea/ ]
Alt site cu informatii : http://www.vitamix.ro/......ti-96.html