pai se ia arpacas (un fel de grau cu boabe marunte) se fierbe, apoi se amesteca cu rom si cu alte mirodenii!(vanilie, bombonele, etc) Funda? :X
Pui graul in apa dupa ce il alegi ca sa nu aiba mizerii dupa il pui la fiert il amesteci ca esenta de rom rezi putina lamaie ca sa iasa imi gustoasa poti sa pui sh putina nuca macinata (daca vrei) sh dupa o pui pe farfurie o faci rotunda patrata sau ma rog cum e farfuria sh dupa o ormezi ca bomboane sh nuci
sper ca te'am ajutat
Ingredientele :1 kg grau
500 g zahar
300-500 g nuca
mirodenii: praf de anason,
esenta de lamaie,
esenta de portocale,
coaja de lamaie sau de portocala,
vanilie
sare dupa gust
Preparare :Se alege graul, se spala in multe ape reci, apoi in una, doua ape calde. La fiert se pun 2 l apa, la 1 kg de grau. Se fierbe la foc mic, cu multa grija. Este indicat sa se fiarba in oala de tuci si sa se puna oala pe o tabla sau pe o caramida subtire, sa nu se lipeasca. Graul pentru coliva nu se mesteca; se clatina doar oala spre stanga si spre dreapta, de cate ori se considera necesar.
Cand nu se mai vede apa la suprafata, se incearca bobul de grau. Daca nu este suficient de bine fiert, se mai adauga putina apa calda. Cand bobul este inflorit, si toata apa absorbita, graul este fiert.
Se acopera cu un capac, se infasoara cu paturi si se lasa asa 2-3 ore. Cand este bine racit, se scoate din vasul in care a fiert, se adauga toate celelalte ingrediente si se framanta cu mana pana se albeste si devine cremos. Daca pare a fi prea moale, se dauaga pesmet din biscuiti populari ca sa absoarba umezeala.
Intr-un platou potrivit ca marime se aseaza graul, se netezeste, se cerne cu un strat de pesmet de biscuiti, apoi un strat de scortisoara, iar deasupra un strat de zahar farin de o jumatate de cm. Coliva se netezeste cat se poate de bine si se orneaza dupa preferinte.
Observatie: este de preferat sa se fiarba graul de cu seara si coliva sa se pregateasca dimineata, inainte de a fi dusa la biserica.
Cantitatea de nuca poate varia pana la a fi egala cu cantitatea de grau, dupa cum gospodina dispune de nuca.
Ingrediente:
1 kg arpacas
4 l apa
0, 500 zahar
0, 500 nuca
3 fiole rom
5 linguri coaja de lamaie(3 lamai)
sare
6-10 linguri biscuiti macinati
2 linguri cacao
100 g bombonele multicolore
Preparare:
Arpacasul se spala in 9 ape reci.Se cam respecta numarul apelor...
Arpacasul si cu apa se pun la fiert intr-o oala mai mare si se fierbe cel putin o ora,poate si mai mult. Trebuie sa amestecam din cand in cand, ca sa nu se prinda.
Cand a fiert bobul e inflorit bine si oprim focul, adaugam sarea si amestecam bine apoi adaugam zaharul si il lasam strat deasupra fierturii pana se raceste, astfel nu mai face acea coaja deasupra.Vasul va sta acoperit cu un prosop umed pana se va raci
Dupa ce s-a racit adaugam vanilia, coaja rasa de lamaie si nucile taiate fin cu cutitul, pisate sau rasnite dupa preferinta.
Sunt mai bune taiate cu cutitul dau date prin masina de tocat carne.
Se amesteca toate ingredientele... pana se omogenizeaza.
Compozitia se aseaza pe un platou curat, si o modelam uniform in patrat, oval...cum dorim.
Deasupra se presara biscuitii macinati, pe care ii tasam putin cu un carton ca sa fie mai neted stratul, apoi se cerne un stat uniform de zahar pudra, gros de cel putin 1 mm, pe care il presam, ca si pe biscuiti.
Pentru ornare se foloseste un sablon facut din carton, care sa reprezinte o cruce, peste care se cerne putina cacao.
Pentru lateralele colivei se poate orna cu un pahar pentru tuica inmuiat in cacao, si presat pe marginea colivei rezultand niste cercuri care se intrepatrund si ofera astfel un decor special.
De asemenea, la ornare se pot folosi diverse bomboane...mai nou am vazut ca a ajuns si nuca de cocos razuita pe coliva...fiecare dupa cum are si vrea.
Coliva este bine s-o pregatim in ajunul zilei cand vrem s-o folosim.
Asa va arata mult mai bine.
Coliva este o mancare simbolica legata de cultul mortilor,de aceea ca aspect trebuie sa pastreze o anume sobrietate.
Cu putina fantezie se pot obtine efecte deosebite.
Poti sa asezi pe platou in jurul colivei bomboane rotunde una langa alta obtinand astfel un colier.
Pe suprafata colivei poti desena cu aceleasi bomboane crucea si cateva flori,cercuri, raze de soare.
Daca esti talentata poti confectiona din carton sabloane cu ingerasi peste care sa presari nuca de cocos.
Ideile iti vor veni pe loc, timp si dispozitie sa ai.
Coliva este un semn vazut al credintei noastre in inviere.
Graul simbolizeaza pe cei credinciosi, zaharul sau mierea reprezinta virtutile celor sfinti, iar nuca, victoria vietii asupra mortii.
Coliva se face la inmormantarea unei persoane, si la pomenile sau parastasele, la sase zile, la sase saptamani, la sase luni si la un an de la deces.
Dupa un an pomana se face anual
Coliva din arpacaş- mod de preparare
Coliva din arpacaş este uşor de preparat. Iată un mod simplu si rapid!
Ingrediente necesare:
arpacaş (500g)
zahăr (300g)
nucă (300g) (cantitatea poate varia, dupa gust)
arome: zahar vanilat (6 pliculete), sau esenta de vanilie (2 fiole), sau coajă de lămâie
pentru ornat: pesmet, zahar pudră, (sau nucă de cocos), bomboane (mici), stafide (facultativ)
Se fierbe asemănător cu orezul, dar se pune mai multă apă şi se fierbe mai mult, la foc foarte mic (bobul fiind ceva mai tare).
Vom pregăti cel puţin un sfert de kilogram de arpacaş. Dacă vom pune o cantitate mai mică de 250g, se va fierbe mai greu.
Întâi se alege arpacaşul, apoi se spală în câteva ape.
Se pune apă (rece) de trei ori şi jumătate mai mult decât arpacaş.
Se fierbe cu încetul, la foc foarte mic (cât mai mic posibil). Se opreşte focul doar după ce a scăzut aproape toată zeama, iar bobul a înflorit şi se poate sfărâma între degete. Se fierbe cam o oră, sau chiar o oră şi jumătate. Vom urmări să fie legată compoziţia, dar nu prea mult.
Se adaugă şi un vârf de linguriţă de sare.
Spre sfârsit, după ce bobul este deja înflorit, se adăugă şi zahărul. Dar se amestecă mereu 4-5 minute, pentru a nu se prinde de vas.