Melba cu piersici sau rapsodie de cirese de la Doctor Oetker, gasesti prin toate magazinele si prajitura iese foarte buna.
bafta
Prăjitura cu mere - Reţetă alsaciană :
Ingrediente (pentru 6 persoane): 5 mere, 300 g zahar, 160 g faina, 3 oua, 100 ml smantana groasa, 160 g unt, 50 g stafide, 50 g migdale curatate si taiate feliute, 50 ml calvados, 1 praf de scortisoara.
Mod de preparare: Porniti cuptorul. Curatati merele, taiati-le in patru si scoateti-le casuta si samburii. Aranjati-le intr-o forma de Jena, pudrati-le cu scortisoara, puneti peste ele 50 g de zahar si 80 g unt taiat marunt. Puneti sa se coaca la cuptor, rasturnand din cand in cand merele. Intre timp, ungeti cu unt o forma cu pereti detasabili si lipiti migdalele de fundul uns si de pereti. Asezati merele coapte in forma. Intr-un castron bateti 200 g zahar cu ouale, smantana, restul de unt topit, faina si stafidele. Varsati compozitia peste mere si dati totul la cuptor 25-30 de minute. Scoateti prajitura din cuptor, lasati-o sa se odihneasca, apoi desfaceti forma. Puneti sa fiarba 3 linguri de apa cu zaharul ramas, apoi trageti vasul de pe flacara si turnati calvados (sau rom). Ungeti prajitura cu acest sirop, folosind o pana sau o pensula. Serviti-o rece.
---------------------------------------------------
Prăjitura cu mere la tavă :
Ingrediente (pentru 20 de bucati): 350 g faina, 20 g drojdie, 50 g zahar, un varf de cutit de sare, 1/8 l lapte, 80 g unt, 2 galbenusuri, 1, 5-2 kg mere, sucul unei lamai.
Pentru umplutura (se pune deasupra): 400 ml frisca lichida, 50 g miere, 30 g zahar, 60 g faina, 200 g nuci sau migdale zdrobite.
Mod de preparare: Se pune faina intr-un castron si se face o gaura la mijloc. Se amesteca drojdia cu putin zahar si lapte caldut, se pune in gaura din faina. Se acopera cu putina faina (luata cu palma dinspre marginea castronului spre interior). Se pune vasul acoperit cu un stergar, la loc cald, 20 de minute.Se curata merele de coaja, se taie in patru, li se scoate casuta cu samburi. Se taie in sferturi. Daca merele sunt mari, se mai taie o data in doua sferturile, astfel incat sa ramana bucati cu latimea de doua degete. Se stropesc cu suc de lamaie.Peste aluatul de drojdie se pun restul de faina din vas, zaharul, sarea, laptele, untul moale, galbenusurile. Se amesteca totul bine. Se lasa aluatul sa creasca timp de 30 de minute.Se fierb frisca cu zaharul si mierea pe foc mic, vreme de 5 minute, amestecand mereu cu o lingura de lemn. Se ia de pe foc, se adauga faina, se amesteca repede pentru a obtine o compozitie omogena. Se adauga migdalele sau nucile zdrobite. Aluatul se intinde pe o tava metalica unsa cu grasime, astfel incat sa-i fie si marginile acoperite (circa 1 cm). Se inteapa cu furculita, apoi se pun peste el bucatile de mere, intr-un strat cat mai compact. Deasupra lor se intinde cu o lingura crema de migdale sau nuci zdrobite (pisate). Tava se baga in cuptorul incalzit dinainte, pus la treapta a doua. Se lasa sa se coaca 35-40 de minute. Se serveste cu frisca.
---------------------------------------------------
Prăjitura cu mere - Crostata di mele (Italia) :
Ingrediente (pentru 12 bucati):
Pentru aluatul fraged - 175 g faina, 1 varf de cutit sare, 100 g unt moale, 50 g zahar, 1 galbenus.
Pentru umplutura: 750 g mere, 1 lingura zeama de lamaie, 2 linguri dulceata sau marmelada de caise (circa 60 g), 20 g unt topit, 1 lingura zahar, 2 linguri zahar pudra.
Mod de preparare: Se framanta ingredientele pentru aluat, se face o bila, care se apasa usor la suprafata si se tine invelita la rece 1/2 de ora. Se curata merele, se taie in patru si se indeparteaza partea lemnoasa si semintele. Fiecare sfert se mai taie o data in trei si se stropesc toate cu zeama de lamaie. Se incinge cuptorul la 180° C. Se unge o forma de tarta (diametrul: 32 cm) si se tine la rece. Se-ntinde aluatul pe planseta infainata si se imbraca forma, ridicand aluatul in sus pe margini. Se unge aluatul cu gemul de caise, se aseaza deasupra feliile de mar unele langa altele, se ung cu unt topit si se presara cu zahar pudra. Se coace prajitura 35-45 de minute in cuptorul incins, se scoate, se lasa sa se raceasca un sfert de ora si se pudreaza cu zahar.
---------------------------------------------------
Prăjitura cu mere şi rom :
Ingrediente: 4 oua, 4 linguri grasime (sau 1 margarina), 8 linguri zahar, 8-10 linguri apa (sau lapte), faina cât cuprinde, 50 ml rom, 1 praf de copt, scorţişoară la mere, zahăr pudră pentru. ornat.
Mod de preparare: Se fraca grasimea cu zaharul, se pun ouale unul cate unul, se amesteca bine, se adauga apa cate o lingura si se amesteca bine sa nu se branzeasca. Se pune nitel rom apoi faina tot cate o lingura si un praf de copt. Se intinde mai mult de jumatate si tava tapetata cu faina, se pun merele cu zahar si scortisoara apoi se pune restul de coca. Cand e gata se taie si se pudreaza.
Ingrediente - Prajitura simpla
6 oua 24 linguri zahar 24 linguri ulei 2 plicuri praf copt 200g apa faina cat cuprinde un varf lingurita sare
Mod de preparare - Prajitura simpla
Se bat ouale (neseparate), se adauga sarea, zaharul, uleiul, apa si se amesteca bine. Adaugam faina in ploaie cat cuprinde (aluatul sa nu fie nici moale nici vartos) adaugam si praful de copt stins cu otet dupa care se amesteca totul foarte bine. Facultativ dupa dorinta se adauga si cacaoa. Bagam totul la cuptor circa 35 min. Pofta buna!
Timp de preparare: 55 minute minute
Buna,Alina!
PRAJITURA TURNATA CU MERE
Ingrediente aluat:
2 oua intregi
9 linguri zahar
9 linguri ulei
9 linguri lapte
12 linguri faina
1 lingura de praf de copt
Ingriedente crema:
1 kg de mere (aproximativ 6 mere)
zahar dupa gust
scortisoara
Se freaca ouale cu zaharul, se adauga uleiul si se freaca pana se incorporeaza. Se amesteca faina cu praful de copt si se pune peste amestecul precedant alternand cu laptele.
Aluatul trebuie sa curga cand e luat cu lingura dar sa fie mai gros decat cel de clatite.
Se curata merele, se taie in cubulete sau felii si se calesc cu zahar pana scade sucul pe care-l lasa. Cand sint calite se adauga un pic de scortisoara si se lasa sa se racoreasca.
Se unge tava cu unt si se presara cu faina. Se toarna jumatate din aluat si se baga timp de 10-12 minute la 180 grade C, in cuptor preincalzit. Se scoate si se pune amestecul de mere calite.
Se toarna restul de aluat si se pune la copt cca. 40 de minute.
Cand este gata se pudreaza cu zahar pudra, se taie cand este racita complet.
Sau mai poti opta si pentru
PRAJITURA CU NUTELLA
E la fel de simplu de facut
Ingrediente blat:
1 cup unt (nesarat, si nu margarina)
1 cup zahar
3 oua intregi
1 cup faina
1 lingurita praf de copt stins cu lamaie
Ingrediente crema :
1 lingura unt
3 linguri nutella
Blatul :
Untul moale (la temperatura camerei) se freaca cu zaharul, cind devine cremos se adauga cite un ou pe rind pina se incorporeaza cele 3 oua, apoi faina la fel cite putin pina se incorporeaza si apoi praful de copt stins cu lamaie.
Blatul arata ca o crema mai goasa, daca ridici mixerul sus nu curge, ci sta frumos.
Se coace la foc redus, pina de devine auriu si apoi se lasa la racit.
Crema:
1 lingura unt + 3 linguri nutella se freaca bine cu mixerul si apoi se intinde peste blatul rece.
Deasupra se presara ce ai prin casa.
Te pup!
Mersi. o să-o spun mamei :*
anonim_4396 întreabă:
CrazyPittica întreabă:
LisaJulie întreabă: