Ghebe?
Imi plac la nebunie ciupercile!
Le poti conserva sau usca, le poti pastra in congelator, le poti face zacusca sau pateu vegetal, uite retete:
http://www.kissthecook.ro/2013/10/ghebe-si-metode-de-conservare/
http://www.bucatarul.ro/......ghebe.html
http://www.retete-gustoase.ro/link.php?article_key=4254983974
Spor sa ai!
:)
Am stat aseara pana la 10 sa le aleg, spal, oparit.
Multumesc de idei!
A....pai,nu le mai poti usca, atunci!
Nu-i nimic, iti raman restul de idei!
Da-i zor!
Scuze ca apelez la google, dar daca el stie mai bine...
http://retete.flu.ro/retete-recomandate/zacusca-de-ghebe/
http://www.retete-gustoase.ro/......ebe-murate
http://www.adihadean.ro/2010/10/cum-pun-ghebe-pe-iarna/
Bună!
Eu NU consum ghebe; folosesc doar : bureţi de rouă, gălbiori, ciuperci champignon, hribe, piciorul caprei...
Vezi diverse idei de conservare la linkul :
http://ro.scribd.com/doc/239880579/CONSERVAREA-GHEBELOR
http://www.adihadean.ro/2010/10/cum-pun-ghebe-pe-iarna/
http://www.kissthecook.ro/2013/10/ghebe-si-metode-de-conservare/
http://info-ciuperci.blogspot.ro/2011/07/ghebe-conservate.html
http://angi-food.blogspot.ro/2012/07/ghebe-marinate.html
Spor la treabă!
Toate cele bune.
Multumesc,Bursuce, pacat nu folosesti ghebe.
Deci invitatia nu ramnane valabila.
Credeam ca asta tine de,, dau funda''
Cu plăcere
Este departe Clujul de tine - deci, evident că "invitaţia" nu era valabilă; chiar dacă o "onoram" ( aşa, în trecere ), veneam pentru un vinişor bun, NU pentru mâncărica de ghebe
O zi faină să ai.
1 kg ghebe
2 cepe mari
2 linguri pasta de tomate
1 cescuta supa de legume
sare
piper
patrunjel verde
2-3 linguri ulei
Mod de preparare - Mancarica de ghebe
se curata si se spala ghebele si ceapa.
ceapa se toaca marunt si se pune sa se caleasca in ulei.cand devine sticloasa se adauga ghebele si se lasa pe foc pana scade toata zeama pe care o lasa apoi se adauga pasta de tomate diluata cu supa de legume, sare si piper.
se mai lasa pe foc mic aproximativ 5 minute.
se serveste fierbinte cu piure sau mamaliguta, presarata cu patrunjel verde.
paghete cu pui& ghebe
Categoria Preparate din paste
Ingrediente - Spaghete cu pui& ghebe
500gr ghebe
2 pulpe pui (eu am pus si un piept micut)
2 legaturi zdravene de ceapa verde
cateva rondele de morcov
2 linguri ulei
sare
piper
boia de ardei dulce si iute
un pahar cu vin alb Pentru paste si sos:
jumatate cutie paste Barilla
sare
piper
cimbru uscat
busuioc uscat
oregano
o lingura ulei de masline
un suc de rosii
sare
piper
cimbru
busuioc
oregano
o jumatate de cepa taiata f. fin
Mod de preparare - Spaghete cu pui& ghebe
Intr-un vas de iena uns bine cu o lingura de ulei (de preferinta, ulei de masline) asezam frumos ghebele, aliniate in functie de varsta, marime si culoare.))) Pulpele si pieptul de pui se maseaza bine cu cealalta lingura de ulei, se condimenteaza cu sare, boia si piper, dupa placul fiecaruia si se asaza peste ghebe. Deasupra aruncam ceapa taiata marunt si cateva rondele de morcov si dam la cuptor. Daca se considera necasar, in timpul coacerii, se poate adauga si jum. pahar cu apa. Spre final, stropim toata treaba cu paharul cu vin si mai dam o tura la cuptor, orientandu-ne dupa miros. ). Cad totul e rumen si frumos mirositor, scoatem din cuptor si trecem la pasul 2. In apa in care vom fierbe spaghelete punem o lingura de ulei de masline, putina sare, putin piper, cimbru, busuioc, oregano. Sosul se face ca orice sos, numai ca eu adaug ceapa la final, cand l-am oprit din fiert. Poze nu am decat 2, din cauza ca nu intentionam sa public reteta, dar m-am razgandit.)
Sa aveti pofta!
P.S. Stiu ca nu-i rost de ghebe acum, doritorii se pot inscrie pe lista mea, pentru la toamna.)) Bine, le putem inlocui pe moment cu ciuperci, dar pe cuvant ca aceasta combinatie de ghebe& spaghete trebuie probata, noua ne-a placut f f f mult!
Supa de ghebe
Categoria Supe, Ciorbe, Borsuri
Ingrediente - Supa de ghebe
400 g ghebe 1 morcov 1 radacina patrunjel 1/2 praz 1 rosie putina telina 1 l zer marar verde patrunjel verde cimbru usturoi tarhon sare piper ulei
Mod de preparare - Supa de ghebe
Se curata si se taie marunt toate legumele. Ghebele mele au fost congelate.
In doua linguri ulei de masline pe pun morcovii si prazul si se amesteca bine cateva secunde.
Adaugam celelate legume si apa necesara.Asezonam supa si lasam sa fiarba la foc mic pina sunt fierte toate legumele.
Cand legumele sunt fierte adaugam zerul si lasam sa mai dea un clocot.
Presaram deasupra marar si patrunjel verde.
Servim supa cu ardei iute si smantana, cine doreste.
Pofta mare!
Timp de preparare: 50 minute minute
Zacusca de ghebe
Categoria Mancaruri
Ingrediente - Zacusca de ghebe
3 kg ghebe sau ciuperci oparite si scurse
25 de ardei gras rosu, copti
25 de gogosari rosii, copti
3 l suc de rosii
2 kg ceapa
1 l ulei
sare
piper dupa gust.
Mod de preparare - Zacusca de ghebe
Ciupercile sau ghebele, gogosarii si ardeiul gras se curata si se pun la scurs.
Ceapa curatata, spalata si tocata se pune la calit in uleiul incins, pana devine aurie.
Se adauga gogosarii si ardeii taiati dupa preferinta (mai mari sau mai mici).
Se calesc impreuna cu ceapa 5 minute.
Ciupercile se toaca pe un tocator din lemn, cu un cutit tot din lemn, apoi se pun in vasul in care s-au calit celelalte legume.
Dupa 5 minute se adauga sucul de rosii, se amesteca bine si se lasa la foc mic pe toata perioada fierberii.
Zacusca de ghebe este gata atunci cand apar "periute" deasupra compozitiei.
Dupa preferinta, pentru o zacusca mai picanta, se pot pune 1-2 ardei iuti (spalati, curatati de seminte si taiati) o data cu sucul de rosii.
Se pun, dupa gust, sare si piper.
Pentru conservare, se pune in borcane care se capseaza si se fierbe la bain-marie 25 min.
Pofta buna!
Multumesc mult de retete, dar eu ma gandeam la rconserve
Oricum, si retele imi sunt de folos!
LisaJulie întreabă: