Dolmio – Sos din grasimi si aditivi alimentari
Sosul carbonara cu parmezan are in compozitie "apa, smintina (19%), pudra de brinza (Parmesan – 2%), Cheddar, amidon modificat E 1420, ulei de floarea-soarelui, pudra de ou, sare, smintina pudra (grasime din palmier, lactoza, proteine din lapte), pudra din ceapa, extract de drojdie, usturoi, stabilizator de aroma (guma Xanthan E 415, guma guar E 412), mirodenii, emulsificator (monodigliceride E 471), patrunjel, colorant natural (betacaroten E 160a), extract de rozmarin
100 de grame de sos aduc un aport energetic de 379 kj/91 kcal, proteine 2, 4 g, din care zaharuri 0, 7 g, grasimi 7, 2 g, din care saturate 4, 2 g, fibre 0, 4 g, sodiu 1, 22 g.
ANALIZA. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, descrie produsul analizat: "Sos tip Carbonara pentru asezonarea pastelor, care aduce un aport de grasimi saturate de origine animala, precum si o cantitate de sare, de care trebuie tinut cont pentru a nu depasi aportul zilnic recomandat al acestora".
Gumele utilizate ca agenti de ingrosare si stabilizatori de aroma E 415, E 412 pot avea efecte adverse asupra tubului digestiv la persoanele sensibile. Guma Xantan poate provoca declansarea digestiei. Aceasta poate interfera cu absorbtia lipidelor si a sarurilor minerale. Cealalta guma, guar, poate produce balonari, greata, crampe, astm, alergii, eczeme. Ea interfereaza cu absorbtia grasimilor, putind determina scaderea colesterolului seric. Se recomanda consumul acesteia cu moderatie. Densitatea calorica a sosului este mica, 91 kcal/100 de grame, dar trebuie tinut cont de ea atunci cind se adauga la paste, deoarece le sporeste densitatea energetica a acestora.
STIATI CA? Produsul poate fi utilizat de cei sanatosi si activi. Nu este indicat suferinzilor de maladii cardio si cerebrovasculare, de hiperuricemie (guta), boli hepatorenale, hipertensivilor si celor cu dislipidemie. Cei cu intoleranta la lactoza sau cu alergie la ou, proteina din lapte, extract de drojdie il vor testa. Nu este compatibil cu veganismul, ci cu regimul ovolactovegetarian, desi pe eticheta era scris acest lucru
Stiati ca : 1.Sosul Dolmio are în compoziţie "apă, smîntînă (19%), pudră de brînză (Parmesan – 2%), Cheddar, amidon modificat E 1420, ulei de floarea-soarelui, pudră de ou, sare, smîntînă pudră (grăsime din palmier, lactoză, proteine din lapte), pudră din ceapă, extract de drojdie, usturoi, stabilizator de aromă (gumă Xanthan E 415, gumă guar E 412), mirodenii, emulsificator (monodigliceride E 471), pătrunjel, colorant natural (betacaroten E 160a), extract de rozmarin". 100 de grame de sos aduc un aport energetic de 379 kj/91 kcal, proteine 2, 4 g, din care zaharuri 0, 7 g, grăsimi 7, 2 g, din care saturate 4, 2 g, fibre 0, 4 g, sodiu 1, 22 g.
2.Gumele utilizate ca agenţi de îngroşare şi stabilizatori de aromă E 415, E 412 pot avea efecte adverse asupra tubului digestiv la persoanele sensibile
3. Produsul poate fi utilizat de cei sănătoşi şi activi
4. Nu este indicat suferinzilor de maladii cardio şi cerebrovasculare, de hiperuricemie (gută), boli hepatorenale, hipertensivilor şi celor cu dislipidemie
5.Nu este compatibil cu veganismul, ci cu regimul ovolactovegetarian, deşi pe etichetă era scris acest lucru.
Funda?
DaciaRomania întreabă: