Caracteristicile le vei descoperi singur dupa ce le vei incerca tu insuti, dupa ce te asiguri ca nu sant niste facaturi care imita f. bine originalul adica BFL(bautura fermentata linistit) te uiti cu atentie pe eticheta de obicei scrie f mic ca sa te induca in eroare, se comercializeaza la PET-uri, si sant f. ieftine. Daca stii sa faci diferenta intre un vin de podgorie si o scursura atunci esti pe drumul cel bun.
0
Salut,Murfatlar e o podgorie ce detine mai multe soiuri de vita de vie,fiecare cu caracteristicile proprii,iar Beciul Domnesc o gama de vinuri,iarasi diferite.
Lacrima lui Ovidiu este un vin special,singurul vin dulce licoros romanesc(similar Malaga, Madeira, Xeres), destul de aromat, il gasesti doar cu vechime de 5 sau 12 ani, ti-l recomand pe cel de 12 sa il bei la desert de patiserie,bineinteles foarte bine racit.
Este un vin de cupaj(amestec de mai multe soiuri de struguri),pana acum cativa ani doar vin alb,acum gasesti si rosu.
Feteasca Neagra este un vin sec, comparabil cu cele mai bune vinuri rosii frantuzesti(il gasesti si demisec si demidulce ca vin superior), soi autohton foarte aromat, buchetul difera in functie de zona, podgorie(ca si culoare porneste de la rosu pana la rosu violaceu iar aromele de la fructe confiate, dulceaţă de cireşe amare şi fructe de pădure pana la vişină şi căpşuni şi un strop de prună afumată, cu note secundare de piper negru, ierburi aromate uscate şi tabac, alături de nuanţele câştigate din lemnul de stejar – vanilie, rom, piele şi lemn uscat, uşor ars..Incearca-l pe cel din zona Dealu Mare(Cramele Hallewood cred ca au preluat podgoria).Se preteaza foarte bine la preparate din carne de porc,vita,miel,etc.
Merlot,cel putin mie,mi se pare cel mai sec vin baut vreodata(personal inclin catre o Busuioaca de Bohotin, Tamaioasa Romaneasca sau Grasa de Cotnari).Mai putin aromat decat Feteasca, aromele distinctive ale gustului sau sunt de obicei cele de cireasa neagra, zmeura si pruna. Are taninuri usoare, aciditate medie si un finish delicat, cu ceva mai multa structura si note condimentate in zonele reci si un buchet mai fructat si taninuri foarte blande in zonele calde, se preteaza la preparate similare cu aceasta, ca de altfel toata gama de vinuri rosii seci.Cel mai bun il gasesti la Murfatlar(parere personala si vorbind doar despre vinuri romanesti). Atat Feteasca Neagra cat si Merlot este recomandat sa le consumi la temperatura camerei(15-18 grade).
Cat despre calitate, primul reper este sticla(daca vrei un vin de calitate doar sticla de 750 ml sau mai mica).
Pe eticheta apar mai multe abrevieri care te pot ajuta sa iti dai seama daca e de calitate sau nu.
Toate vinurile care au inscriptionate termenii DOCC(denumire de origine controlata si trepte de calitate), DOC(denumire de origine controlata)sau VS(vin superior)sunt excelente, bune si acceptabile. Daca nu vezi asa ceva pe eticheta, nu te sfatui sa le cumperi decat daca urmaresti cantitatea nu calitatea.Mai pot apare CUI(cules la innobilarea boabelor), CMD(cules la maturitate deplina) sau alte prescurtari care se refera la alte proprietati ale vinului sau perioada recoltarii.
maphiotul întreabă:
DaciaRomania întreabă: