Buna!
1.PRAJITURA CU NUTELLA
Ingrediente blat:
1 cup unt (nesarat si nu margarina)
1 cup zahar
3 oua intregi
1 cup faina
1 lingurita praf de copt stins cu lamaie
Ingrediente crema :
1 lingura unt
3 linguri Nutella
Blatul :
Untul moale (la temperatura camerei) se freaca cu zaharul, cind devine cremos se adauga cite un ou pe rind pina se incorporeaza cele 3 oua, apoi faina la fel cite putin pina se incorporeaza si apoi praful de copt stins cu lamaie.
Blatul arata ca o crema mai goasa, daca ridici mixerul sus nu curge, ci sta frumos.
Se coace la foc redus, la mine e 350F pina de devine auriu si apoi se lasa la racit.
Crema:
1 lingura unt + 3 linguri nutella se freaca bine cu mixerul si apoi se intinde peste blatul rece.
Deasupra se presara ce ai prin casa.
2.CHEC "VIORICA"
500 g de zahar, 500 g de faina, 300 g de unt, 8 oua, 500 g de rahat, 150 g de stafide, 150 g de nuci, cateva smochine, un pachetel zahar vanilat, coaja de lamaie.
Intr-un castron, freci spuma zaharul cu untul.Imediat ce spuma creste, adauga cate un ou.In continuare, toarna putin cate putin faina.
Continua mereu sa bati amestecul. Apoi pui smochinele si nucile taiate, adaugi stafidele, rahatul taiat, coaja de lamaie, zaharul vanilat.Compozitia o torni intr-o tava unsa si tapetata.Coci la cuptor, timp de 40 minute.
3.CIOCOLATA DE CASA
700 g de zahar, 150 g de unt, 2 linguri de cacao, 500 g de lapte praf.
Zaharul se acopera cu apa si se fierbe un sirop.Se ia vasul la o parte si cand s-a racit,se adauga untul, cacao, laptele praf, care a fost cernut printr-o sita fina.
Vasul se pune pe foc mic si se fierbe putin, dupa care se toarna intr-o tava umezita.
Tava se da timp de o ora la frigider.
Pa, pa!
Poti incerca fursecuri f simple: 1 cana de ulei, una de faina, una de zahar le amesteci bine adaugi in compozitia stafide si iei cu lingurita din compozitie cate putin, asezi pe o foaie de copt in forma rotunda sau ce vrei u si le lasi la cuptor 10-15 min. Sau incearca o placinta cu mar cu foi gata cumparate.
Cumperi o galetusa de iaurt, 5 oua, o cana de zahar, vanilie si stafide(nu sunt obligatorii) + un pachet de foi de placinta-din acelea subtiri la pachet de 12-15 bucati. le amesteci pe toate intr-un vas, pui intr-o tava la cuptor 4 foi din acelea, un rand de aluat, mai pui un rand de foi unul de aluat...si depinde cat de inalta este tava o ti tot asa important este sa termini cu un rand de umplutura. se baga la cuptor si se lasa 30-40 de minute poate chiar mai mult in functie de cuptor, in principiu pana se rumeneste. se scoate si SE ASTEAPTA SA SE RAVEASCA, SI APOI SE TAIE! asta e f important. daca nu e ok explicatia mea cauta pe google "placinta cu iaurt"
Uite aici o reteta destul de simpla.
Ingrediente
4-5 albusuri (depinde cat de mare o doriti)
50 g zahar pentru fiecare albus
1 lingurita de otet
1 lingurita de amidon
500 ml frisca lichida din smantana
50 g zahar farin pentru frisca
Fructe de padure cca 3-400 g
Mod de preparare
1. Se scot ouale din frigider si se aduc la temperatura camerei. Preincalziti cuptorul la 140 grade (cel cu gaz, la o gradatie intre mijlociu si mare).
2. Se separa albusurile de galbenusuri. Daca aveti albusuri congelate ramase de la alte preparate, le folositi pe acelea: 1 albus de ou ar cantari cam 32 de g.
3. Se bat albusurile spuma tare intr-un vas perfect curat. Cand spuma s-a intarit, incepeti adaugarea zaharului (eu folosesc zahar tos, nu farin). Este important sa puneti cate o lingura de zahar o data si sa bateti bine dupa fiecare adaugare, pentru dizolvarea zaharului. Din multele mele incercari, la una am testat robotul la bezea, dar nu am fost multumita de rezultat asa ca am ramas la tel.
4. Dupa ce tot zaharul a fost incorporat, adaugati otetul si omogenizati, iar apoi amidonul, pe care il inglobati prin rasturnare (cantitatea e foarte mica, dar asigura pastrarea mijlocului cremos al blatului de bezea)
5. Puneti pe o tava o foaie de copt, pe care ati conturat un cerc cu diametru de 20-22 cm (eu pun un cerc de carton colorat sub foaie si pun bezeaua, dupa care retrag cartonul – am observat ca grafitul de la creion trece de pe hartia de copt pe bezea!). Asezati compozitie cu lingura si formati un cerc cu grosime de cca 4-5 cm, nivelati iar restul de bezea il asezati pe margini; mijlocul va ramane ca un cuib, in care vom aseza frisca.
6. Introduceti tava in cuptor, reduceti imediat temperatura la 100 grade si pastrati usa usor intredeschisa. Blatul trebuie sa se usuce pe exterior dar in mijloc sa ramana cremos. Asta se intampla dupa cca 1 ora, poate chiar 50 minute, depinde de cuptor. Va sugerez sa puneti tava mai sus de mijloc si sa urmariti bezeaua: daca vi se pare ca arde cuptorul, puneti o tava de protectie intre prajitura si rezistenta, pentru a elimina riscul de a arde baza prajiturii. Nu o tineti mult in cuptor, deoarece se va usca prea tare in interior.
7. Lasati blatul sa se raceasca in tava peste noapte, sau cateva ore macar. Este foarte bine sa il faceti cu cel putin o zi inainte si sa il pastrati intr-o cutie inchisa.
8. Bateti frisca spuma, adaugati zahar farin (nu mai mult de 50 g caci e bezeaua dulce) si o asezati pe blatul de bezea, cu cca 2-3 ore inainte de servire. Peste frisca asezati fructele. Este minunata cu zmeura si afine, cu coacaze rorii si negre combinate, dar puteti alege orice fructe doriti. Combinatia de bezea crocant-cremoasa, frisca si fructe este cu adevarat extraordinara. Va recomand sa nu folositi frisca vegetala ci smantana proaspata pentru frisca. Astfel tortul va fi mult mai fin si mai savuros.
MaryNyko întreabă:
DaciaRomania întreabă: