Pune intrebarea ta si pe www.Raspuns-Rapid.info, poate gasesti raspuns si mai castigi si 3 cartele vodafone cu 1000 de minute si 1000 sms uri! www.raspuns-rapid.info/concurs
1. Nestemate cu alune si portocale:
Ingrediente pentru cca. 80 de bucati
- 2 galbenusuri
- 120 g. zahar
- 1/2 lingurita scortisoara
- 3 picaturi esenta de lamaie
- 1/2 lingurita praf de copt
- 1/4 lingurita coaja de portocala rasa
- sucul si coaja rasa de la 1/2 de lamaie
- 100 g. coaja de citrice glasata si tocata
- 300 g. alune macinate
- 100 g. ciocolata amaruie
- 10 g. unt
- cca. 80 alune de padure
Galbenusurile se bat cu zahar, scortisoara, praf de copt, esenta, coaja de portocala, suc si coaja de lamaie. Se macina coaja de citrice glasata si se inglobeaza in compozitia de galbenusuri cu 250 g. alune macinate. Se infasoara aluatul in folie si se da la frigider 60 de minute.
Ciocolata se topeste in bain-marie si se inglobeaza untul. Se lasa sa se racoreasca.
Cuptorul se incinge la 200 grade C. Restul de alune macinate se presara pe hartie de copt si se intinde deasupra o foaie de aluat. Se taie rotocoale de aluat si se aseaza pe 2 tavi tapetate cu hartie de copt.
In mijlocul fiecarei prajiturele se aseaza cate o aluna de padure. Se coc 10 minute.
Fursecurile trebuie sa ramana moi inauntru. Se scot si se lasa sa se raceasca.
2. Stele albe de bezea cu migdale:
Ingrediente pentru cca. 60 de bucati
- 3 albusuri
- 200 g. zahar
- 400 g. migdale macinate
- 1 1/2 lingurita scortisoara
- 4 picaturi esenta de migdale
Se bate albusul cu zahar pana incepe sa straluceasca si sa se ridice tepi. Se pastreaza din aceasta compozitie 3 linguri pentru decor (la frigider)
In restul de bezea se inglobeaza 350 g. migdale, scortisoara si esenta de migdale. Se da la rece aluatul 3 ore.
Cuptorul se incinge la 150 grade C. Se tapeteaza cu hartie de copt doua tavi. Se presara restul de migdale pe o foaie de hartie de copt si se intinde deasupra o foaie de aluat groasa de 1 cm.
Se decupeaza din ea stelute, cu ajutorul unei forme speciale.
Inainte de a taia urmatoarea steluta, se inmoaie forma in apa si se scurge putin.
Stelutele se aseaza in tavi si se lasa la congelator cca. 15 minute. Se ung in final cu glazura si se coace fiecare tava la cuptor timp de cca. 15 minute.
2. Spirale de cocos:
Ingrediente pentru 40 de bucati
Aluat:
- 220 g. faina
- 25 g. cacao
- 150 g. zahar
- 60 g. unt moale
- 1 ou
- 1 lingura lapte
- 1/2 lingurita amoniac alimentar
Umplutura:
- 100 g. crema de branza de vaci
- 60 g. zahar
- 1 plic zahar vanilinat
- 75 g. fulgi de cocos
- 50 g. alune tocate
Se framanta aluatul, se infasoara si se lasa la rece timp de 2 ore. Se amesteca si ingredientele pentru umplutura; se acopera si se lasa la frigider.
Se intinde o foaie de aluat de 20x30 cm. Deasupra se unge umplutura.
Se ruleaza pe latura lunga si rulada se lasa la frigider peste noapte.
Cuptorul se incinge la 190 grade C. Se tapeteaza o tava cu hartie de copt.
Rulada se taie felii groase de 1/2 cm. Se aseaza pe tava si se coc 8-10 minute.
Se lasa sa se racoreasca pe un gratar de bucatarie.
Intr-o cutie etansa se pot pastra pana la 3 saptamani.
1. Fursecuri cu prune si rom:
-ingrediente pentru cca. 40 de bucati
- 3 oua
- 2 lingurite rom
- 2 lingurite scortisoara
- 1 lingurita praf de cuisoare
- 1 lingurita coaja de lamaie rasa
- 1 praf sare
- 250 g. prune uscate
- 100 g. smochine uscate
- 250 g. faina
- 2 lingurite praf de copt
- 200 ml. frisca
Se incinge cuptorul la 170 grade C. Ouale se bat cu zahar si se adauga rom, scortisoara, praf de cuisoare, coaja de lamaie si sare.Se bate pana se obtine o spuma.
Se taie cubulete prunele si smochinele. Se amesteca faina cu praf de copt si cu fructele taiate cuburi si se inglobeaza in compozitia de oua.Se adauga frisca batuta.
Se tapeteaza o tava cu hartie de copt. Se ia cu lingura o portie de aluat si se aseaza gramajoare pe tava, la distanta de cca. 4 cm. unele de altele.
Se lasa mult spatiu intre ele deoarece fursecurile cresc foarte mult.Se coc la cuptor cca. 15-20 minute, pana ce se rumenesc usor. Se scot apoi din cuptor si se lasa sa se raceasca complet pe un gratar de bucatarie.
Sfat: Se poate varia compozitia fursecurilor:daca nu va plac prunele uscate alegeti portocale glasate.
2. Stelute cu mirodenii si miere:
-ingrediente pentru cca. 60 bucati
- 250 g. faina
- 125 g. unt
- 125 g. zahar
- 100 g. nuci macinate
- 1 ou
- 2 lingurite praf de copt
- 100 ml. miere
- 1 praf sare
- 1 lingurita scortisoara
- cuisoare, coriandru, anason, enibahar
Toate ingredientele se aseaza intr-un castron si cu mixerul se framanta pana ce se obtine un aluat omogen. Se face o bila de aluat si se infasoara in folie. Se lasa sa stea la frigider cca. 2 ore.
In final, aluatul se mai framanta o data si se intinde intre 2 folii transparente o foaie de 2-3 mm grosime.
Se incinge apoi cuptorul la 170 grade C. Se tapeteaza 2 tavi cu hartie de copt.
Cu ajutorul unei forme speciale, de plastic sau metal, se decupeaza stelute din aluat.
Se aseaza pe tavi si se coc la cuptorul preincalzit timp de 12-15 minute.
Sfat: Intr-un cuptor cu flux de aer cald puteti coace concomitent cele doua tavi.
Ele se aseaza pe doua niveluri distantate.
Stelutele vor deveni minunat de crocante daca presarati pe hartia de copt migdale tocate si apoi asezati stelutele de aluat.
3. Braduti ninsi cu zahar:
-ingrediente pentru cca. 50 de bucati
- 175 g. migdale macinate
- 100 g. unt
- 15 g. coaja de lamaie glasata si tocata
- 250 g. zahar pudra
- 2 linguri faina
- 1 lingura suc de lamaie
- 1 varf de cutit sare de lamaie
- 1 albus
Se prepara mai intai un aluat. Se amesteca migdalele impreuna cu untul, coaja de lamaie, 100 g. zahar pudra, faina si suc de lamaie.
Se infasoara in folie transparenta si se da la congelator timp de cca. 2 ore.
Se tapeteaza cu hartie de copt doua tavi. Intre doua straturi de folie transparenta se intinde o foaie de aluat groasa de 8 mm.
Cu ajutorul unei forme, se taie braduti si se aseaza pe tavi la 1 cm. distanta unii de altii. Se introduc la congelator timp de cca. 30 de minute.
Cuptorul se incinge la 150 grade C.
Inainte de a scoate tavile din congelator, se amesteca 50 g. zahar pudra impreuna cu sare de lamaie. Cu mixerul se bate albusul si se inglobeaza compozitia de zahar pudra.
Tavile cu fursecuri se scot din congelator si se ung bradutii cu un strat de glazura de bezea. Se coc apoi fursecurile la cuptor timp de cca. 15 minute, pana se desprind din tava, uscate fiind.
Apoi se lasa sa se raceasca pe un gratar.
Ai de ales, sunt cam multe
funda, daca vrei
DaciaRomania întreabă: