PAPANASI PRAJITI:Timp de preparare:
35 minute (complexitate redusa)
Ingrediente:
300 g branza de vaci
1 ou
o lingura zahar
130 g faina
1/2 pachet praf de copt
o lingura gris
coaja de lamaie, un plic zahar vanilat, 2 picaturi esenta de rom
ulei pentru prajit
zahar pudra vanilat pentru pudrat
smantana, dulceata (de preferat de afine)
Mod de preparare:
Mixam branza cu zaharul,oul si aromele,adaugam faina si grisul. Modelam bile(cu mana trecuta prin faina, deoarece compozitia este de consistenta moale). Le asezam pe o tava tapetata cu faina. Apasam pe mijloc pentru a obtine un orificiu( ca sa se friga uniform in interior)Incingem uleiul in tigaie, rumenim papanasii pe ambele parti. Scoatem din tigaie pe un servet de hartie apoi pudram.Servim simple sau cu smantana si dulceata de afine(sau orice alta dulceata).
Tarta cu capsuni:Timp de preparare:
50 minute (complexitate redusa)
Ingrediente:
Blat:
200g faina 4 linguri zahar
1 lingurita coaja de lamaie rasa
100g unt sau margarina
1 ou 1 plic zahar vanilat
o priza sare
Crema:
3 plicuri gelatina pudra fina
400g branza ricotta(sau dulce)
2 oua
100g zahar
3 linguri smantana
250ml frisca lichida
500g capsuni
sucul de la ½ lamaie
Mod de preparare:
Mai intai se framanta aluatul din ingredientele mentionate, se formeaza o bila si se da la frigider pentru 30-40 de minute.Se incinge cuptorul la 200Gc. Apoi se unge o forma de tort cu diametru de 24-26 cm.Se intine aluatul in foaie rotunda, se aseaza in forma si se rpreseaza usor pe marginile formei.Blatul se acopera cu o foie de aluminiu in care se aseaza boabe de fasole.Se lasa la cuptor 15 minute, apoi se scoate folia cu fasole si se mai lasa inca 10-15 minute pana s-a rumenit.
Crema;
Se inmoaie gelatina in apa rece conform instructiunilor de pe pachet.Capsunile se curata, se spala bine, se taie in jumatati si se pun la foc cu 4 linguri de zahar pana ce se topeste zaharul,iar capsunile sau inmuiat,apoi le pasam bine cu blenderul.
Branza se bate bine cu smantana, galbenusurile si zaharul, apoi se adauga zeama de lamaie si se inglobeaza bine capsunile pasate.Se adauga apoi gelatina dizolvata la foc moale si se da la frigider.Cand crema incepe sa se intareasca, se inglobeaza albusurile batute spuma tare si frisca batuta.(Daca folositi frisca naturala adaugati 1 lingura de zahar cand o bateti). Se toarna crema in blatul racit si se lasa la frigider pana ce s-a intarit bine,(circa 3 ore) sa poata fi ornat.
Se orneaza cu fructe proaspete si frisca.
Timp de preparare:
1 ora si 30 minute (complexitate redusa)
Ingrediente:
600 g de faină
1 praf de copt
3 ouă
2 linguri de ulei
1 cană de lapte covăsât(iaurt cam 250 ml)
Sare
Apa călduţă
Umplutură: mere, brânză, carne, dovleac, spanac
Smântână
Dulceaţă
Mod de preparare: Placinta de casa
Se amestecă făina cernută proaspăt cu praful de copt.
Restul se bat împreună: ouă, ulei, sare, iaurt.
Se adaugă făina şi puţină apă călduţă ca să iese un aluat elastic.Se lasă 10 minute la odihnă.
Se ia cu mâna aluat, se face o mică sferă. Se pune făină pe planşetă şi se întinde aluatul foarte subţire.
Se pune umplutura, se închide marginea, se trece ruloul peste plăcintă să se aplatizeze.
Se coc în tigaie antiadezivă unsă cu ulei, cam 5 minute pe o parte(la foc mai mic).
Am făcut prima data una mai mare, apoi am făcut să încapa câte 2 în tigaie.
Se poate împărţi aluatul în vreo 20-24 de grămăjoare, daca doriţi să fie strict egale. Înfăinaţi mâna să nu se lipească aluatul.
Datorită făinii care se arde, trebuie să mai ştergeţi din când în când tigaia cu prosop de hârtie.
Eu nu am pus zahăr în mere, cine doreşte poate pune.Sa nu uitaţi de scorţişoară. Merele de iarna sunt mai fără suc şi nu le-am călit. Se pot pudra cu zahăr dupa aceea.
Cele cu carne, brânză le-am uns cu smântână. Chiar dacă se răcesc, se pun la microunde(sau la cuptor înainte de servire.
Se pot face şi cu triunghiuri de brânză topită.
Au ieşit foarte bune cele cu dovleac copt şi unse cu dulceaţă acrişoară.
Fiecare moment al zilei poate fi „onorat" cu un fel de plăcinte:cele sărate merg la aperitiv sau chiar ca fel principal cu o salata verde sau roşii; cele cu mere şi dovleac merg bine cu un ceai din baton de scorţişoară în care pui şi un plic de rooibos!
Sunt mai bune calde, cum zicea bunica mea:" Care cum se coace ad-o-ncoace!". Mie îmi plac reci acelea cu măr.
Sper ca iti plac retetele mele Succes la bucatarie:*
Buna
Ai putea face salam de biscuiti.
Uite aici poti vedea reteta si modul de preparare :
http://ariana078.blogspot.com/2010/06/salam-de-biscuiti-simplu.html
Pa-pa
Sper sa-ti placa.
Ce zici de prajitura (la ardeleni (coco)) cu mere are un gust bun, sau ceva foarte simplu : iei un ou separi galbenusul de albus, bati albusul pna se face ca spuma, iar intre timp pui zmeura
lays întreabă: