Buna!
OUA UMPLUTE(Reteta speciala)
8 oua
8 lamai
1 portie de crema de ficat de pasare sau orice alta umplutura, la alegere
1 salata verde
Se aleg 8 lamai frumoase, se spala bine si se taie in doua, pe lungime.
Se inlatura continutul cu ajutorul storcatorului de citrice.
Ca sa ramana cojile lamailor curate, este nevoie de o mica despielitare a lor.
Incepe sa tragi cu varful linguritei de la capatul mai tuguiat al fructului pana la celalat capat.Se fierb, apoi, tot atatea oua, se curata, si se taie la fel, in doua.
Se scot galbenusurile(pe care le poti adauga, date prin sita, compozitiei de ficat.), iar jumatatile de albus se potrivesc in jumatatile de lamaie.
"Barcutele", obtinute se aranjeaza pe un platou tapetat cu frunze proaspete de salata.
Se umplu cu amestecurile preferate, de pilda cu crema de ficat de pasare, care se "condimenteaza" cu putina maioneza amestecata cu iaurt/smantana.
Foarte de efect si pline de prospetime!
2.ROSII UMPLUTE CU BRANZA RICOTTA
1 kg. rosii
400 g. branza Ricotta
2 lingurite ulei masline
2 catei de usturoi
busuioc, sare, piper, frunze de salata
2 linguri suc de lamaie
Se spala rosiile, se taie cate un capacel si se golesc cu lingurita.
Se freaca branza cu ulei de masline. Se curata usturoiul, se taie cubulete si se amesteca in crema.
Se curata busuiocul se pastreaza cateva frunze intregi si restul se taie fasii care se amesteca in crema de branza.Se sareaza si pipereaza dupa gust.
Se pregatesc rosiile.
Iar apoi se umplu cu compozitia pregatita. Se presara deasupra piper si frunze de busuioc. Se spala frunzele de salata, se sterg si se aseaza decorativ pe un platou.
Deasupra se aseaza rosiile umplute.
3. BULGARI DE BRANZA CU SOMON AFUMAT
Un aperitiv mai rafinat si mai rapid de preparat nu cred ca exista!
400 g. branza Ricotta
sare, piper (alb)
1 legatura ceapa verde/arpagic verde
150 g. somon fume
1 salata verde (mica) sau felii de castravete
1 limeta/lamaie
Pune branza Ricotta intr-un castron si paseaz-o cu furculita. Condimenteaza, dupa gust, cu sare si piper (piperul alb da preparatului o nota mai aparte).
Spala firele de ceapa verde sau arpagic si toaca-le. Presareaza-le peste branza.
Taie bucatile de somon fume si incorporeaza-le in amestec. Da putin compozitia la congelator, acoperita cu un capac.
Desprinde frunzele de salata, una cata una, si spala-le. Aseaza-le pe un platou.
Spala limeta/lamaia sub un jet de apa fierbinte. Tai-o in felii subtiri, pe care sa le aranjezi peste frunzele de salata.
Ia bile din masa de branza si somon fume, cu ajutorul unui dispozitiv pentru inghetata. Daca nu aI asa ceva prin bucatarie, formeaza cu mana bulgarasii.
Aseaza bilele pe platou, ori deasupra salatei ori deasupra feliilor de castravete si orneaza, cu fire de arpagic.
Te-am pupat!
O pasteta simpla si sanatoasa:se amesteca bine pana la pastificare 200 gr. branza dulce, continutul unei conserve mici de peste in ulei, o lingura de unt, o ceapa mica taiata marunt, sare.Pasteta se unge pe felii de paine.Acestea pot fi date si la cuptor daca vrei sandwich-uri calde.
1. Canapele cu ton
Se amesteca cu mixerul 2 conserve de ton in ulei ( se scurge uleiul) cu zeama de la o jumatate de lamaie, cateva linguri de maioneza, sare, piper. Se prajesc felii de paine pentru toast si se pune pasta de ton deasupra ( 1 cm grosime). Peste se pun felii de ou fiert, felii de castraveti murati, cateva margele de maioneza, cateva boabe de porumb fiert, ceapa taiata subtire julien, sare, piper, patrunjel.
2. Canapele cu salata de vinete
Se face o salata de vinete ( se coc vinetele, se curata de coaja, se lasa la scurs, se toc, se amesteca cu maioneza, ceapa, piper, sare). Se pune un strat de 1 cm pe o felie de paine prajita. Se orneaza deasupra cu felii de rosii, de ardei, sare, piper.
3. In cazul in care nu vrei sa faci canapele cu ton/ vinete, poti face rosii umplute cu salata de ton/vinete.
Reteta este aceeasi, numai ca umplii rosiile cu pasta de ton/ vinete, nu mai asezi pe paine.
4. Rulouri de sunca umplute cu branza sarata.
5. Oua umplute
Se fierb bine ouale ( sa fie tari). Se taie pe jumatate. Se scoate galbenusul, se sfarama si se amesteca cu mustar, pateu de porc, maioneza, sare, piper. Se umplu jumatatile de oua cu pasta aceasta si se orneaza cu frunze de patrunjel.
6. Se taie marunt ( cu cutitul, nu la robot) ciuperci de conserva scurse de apa. Se amesteca cu maioneza si mujdei de usturoi, sare si piper. Se pune pe felii de paine.
7. Se fierb buchetele egale de conopida, brocoli in apa cu sare. Se aseaza pe un platou; alaturi se pune sosul: maioneza cu usturoi sau doar cu condimente.
8. Pe bete pentru frigarui se aseaza: o chifteluta rotunda, 1 rosie cherry, o felie castravete, o bucata ardei gras; se alterneaza in functie de lungimea batului.
9. Salata de icre ( de cumparat sau false-facute din gris) pe felii de lamaie.
10. Platouri traditionale cu sunca, telemea, masline, ardei gras, toba, etc.
11. Fasii subtiri de piept de pui se trec prin faina amestecata cu sare, prin ou, prin pesmet dupa care din nou, prin ou. Se prajesc in ulei incins. Se servesc cu un sos de smantana amestecata cu 1 castravete ras ( crud, nu murat) si cu un pic de mujdei de usturoi si condimente.
12. Checuri cu legume sau cu sunca presata, etc ( sunt retete pe net)
13 Drob de miel
Pai pe aici vrei sa iti scrie lumea retete?! ma apuca craciunul celalalt pana ti le scriu. da un mesaj privat si cand am timp iti trimit niste retete daca vrei
Aperitiv delicios
Ingrediente : 6 chifle, 600 g muschi de porc, 1 varza mica, 2 cepe, 3 linguri de maioneza, 3 linguri de ketch-up, ulei, usturoi, unt
Mod de preparare : Carnea se taie in cuburi mai groase. Ceapa se curata si se toaca, apoi se pune in tigaie si se caleste impreuna cu carnea. Se pun 2 linguri de ulei, usturoi dupa gust. Varza se toaca fin si se fierbe 6-7 minute in apa clocotita si putin sarata. Dupa care se scurge si se tine sub jet de apa rece. Maioneza se amesteca cu ulei, cu condimente si apoi cu varza. In putin unt, se prajesc jumatati de chifle, pe care se aseaza salata de varza, carnea, din nou varza si se acopera cu cealalta jumatate de chifla. Drept ornament se folosesc: verdeturi, felii de rosii sau de morcovi
---------------------------------------------------
Ardei umpluţi cu ciuperci
Ingrediente : 2-3 ardei, 300 g ciuperci, 10 g margarina, sos de rosii, o ceasca orez, 20 g untdelemn, 1-2 ceapa
Mod de preparare : Ardeii bine spalati, curatati de cotor se umplu cu ciupercile tocate, fierte inabusit, impreuna cu ceapa tocata, verdeata si orezul fiert pe jumatate. Peste acestea se adauga sosul de rosii si margarina. Se dau la cuptor.
---------------------------------------------------
Brânză cu chimen şi boia
Ingrediente : brinza de burduf sau cas proaspat (300 g), unt (100 g), boia dulce (1 lingurita), chimen (1 virf de cutit), sare.
Mod de preparare : Brinza sau casul se dau prin masina de tocat (cu sita deasa) de 2-3 ori. Se amesteca cu untul frecat spuma, cu chimenul, boiaua si sarea necesara. Unele persoane adauga dupa gust si putina ceapa rasa pe razatoare. Brinza se aseaza pe farfuria de servit dindu-I forma dorita. Se garniseste cu rosii, ardei grasi, ridichi taiate sub forma de trandafir, castraveciori cruzi, ceapa verde.
---------------------------------------------------
Ardei graşi umpluţi cu telemea şi unt
Ingrediente : Telemea 300 g, branza de vaci 300 g, unt 200 g, ardei grasi 10-12 buc, ceapa 100 g, masline 100 g, rosii 400 g, verdeata 1 leg
Mod de preparare : Telemeaua se da pe razatoare, branza de vaci se trece prin sita, se amesteca apoi cu untul, iar la sfarsit se pune ceapa tocata marunt. Se taie capacele ardeilor, se scot semintele, se umplu ardeii cu compozitia de mai sus, se lasa sa stea cateva ore in frigider, se taie felii cu grosimea de circa 1 cm, se asaza pe un platou, se decoreaza cu felii de rosii si jumatati de masline si se presara cu verdeata tocata marunt.
---------------------------------------------------
Ardei iuţi umpluţi cu ton - Italia
Ingrediente : 25 de ardei iuti mici si rotunzi, 200 de grame de ton in ulei, 1 litru de ulei de masline, 300 de ml de otet de vin alb (pentru 8 persoane)
Mod de preparare : Ardeii trebuiesc pusi la uscat la soare timp de doua zile. Curatati-i, frecandu-i cu un servet umed. Cu un cutit ascutit, inlaturati semintele si codita.Atentie, nu-i intepati. Puneti-i intr-un castron cufundati in otet. Lasati-i in jur de 3 zile, apoi lasati-i sa se usuce pe un servet curat.Scurgeti uleiul din ton, apoi maruntiti pestele cu o furculita. Umpleti ardeii cu ton, cu blandete ca sa nu crape.Aranjati ardeii umpluti in borcane de sticla si adaugati ulei de masline pana ii acoperiti. Serviti peste o saptamana. Ardeii se vor conserva aproximativ ( maxim ) 6 luni.
---------------------------------------------------
ROŞII PORTUGHEZE CU OREZ
Ingrediente : 12 roşii mijlocii, 2 ardei, 100 g orez, sare, piper, câteva frunze de salată verde. Pentru maioneză : 1 gălbenuş, 1 linguriţă muştar, 50 g ulei.
Mod de preparare : Se aleg roşii mijlocii, se taie un capac, se scobesc. Se presară sare, piper, puţin oţet şi se lasă la o parte, să se scurgă. Se fierbe în apă 100 g de orez; se scurge bine şi se amestecă cu două linguri de maioneză pregătită cu muştar şi cu doi ardei copţi, tăiaţi mărunt. Se umplu roşiile, se aşază pe farfurie, cu salată verde sau cu frunze de pătrunjel împrejur.
---------------------------------------------------
Roşii "surpriză"
Ingrediente : 6 rosii, 200 g brinza de vaci cu smintina, 100 g telemea, 1 lingura ulei de masline, 2 legaturi marar verde, 1 legatura patrunjel verde, piper, optional tarhon.
Mod de preparare : Se taie capacul rosiilor si se scobesc cu o lingurita, avind grija sa nu le spargem pielita. Se amesteca bine toate celelalte componente si se umplu rosiile cu aceasta pasta dupa care se pun capacelele pe rosii.E un fel rapid, usor de pregatit, aspectuos si foarte gustos.
---------------------------------------------------
Roşii umplute cu carne
Ingrediente : 6-8 rosii, 2-3 cartofi, un castravete murat, 1 gogosar in otet, un ou, 250 gr de carne fiarta si tocata, o ceapa rosie, 100 g de maioneza, patrunjel verde tocat, sare, piper.
Mod de preparare : Cartofii se fierb in coaja. Se fierbe si oul tare. Se taie cubulete cartofii, oul, castravetele murat, se amesteca cu carnea tocata, ceapa taiata foarte marunt si se condimenteaza cu sare si patrunjel. Totul se amesteca cu maioneza. Se taie capacele la rosii, se scobesc de miez cu o lingurita, se sareaza si se pipareaza in interior dupa gust si se umplu cu compozitia preparata. Se asaza pe un platou cu salata verde.
---------------------------------------------------
ROŞII UMPLUTE CU CARNE ŞI CIUPERCI
Ingrediente : 12 roşii mijlocii, putină carne de pasăre fiartă sau friptă, 3 — 4 ciuperci, sare, piper, puţin oţet. Pentru maioneză : 1 gălbenuş, 1 linguriţă muştar, 50 g ulei.
Mod de preparare : Se pregătesc roşiile după cum s-a arătat mai sus. Se lasă să se scurgă după ce s-a pus sare, piper, oţet. Se taie mărunt un rest de carne de pasăre, fiert sau fript, se amestecă cu maioneză, adăugând câteva ciuperci tăiate felii şi fierte în apă cu sare. Se umplu roşiile scurse, se pune peste fiecare o felie de ciupercă şi se aşază pe farfurie cu frunze de pătrunjel verde împrejur.
---------------------------------------------------
Roşii umplute cu ouă şi şuncă presată
Ingrediente : Rosii 1.8 kg, oua 8 buc, sunca presata 200 g, maioneza 450 g, mustar 20 g, patrunjel verde 1 leg
Mod de preparare : Se aleg rosii de aceeasi marime, se taie capacele, se scot miezurile si semintele cu o lingurita de scobit, se asaza rosiile cu gura in jos si se lasa sa se scurga bine. Se fierb ouale, se curata si se toaca marunt. Maioneza se amesteca cu o lingurita de mustar, se adauga ouale si sunca taiata julien si se amesteca. Cu aceasta compozitie se umplu rosiile si se presara pe deasupra cu verdeata.
---------------------------------------------------
Roşii umplute cu ouă, salată de vinete şi maioneză
Ingrediente : Rosii 2 kg, maioneza 300 g, salata de vinete 600 g, oua 8 buc, verdeata 1 leg
Mod de preparare : Se aleg rosii de aceeasi marime, se taie capacele, se scobesc cu o lingurita de scobit si se asaza cu gura in jos ca sa se scurga. Ouale se fierb, se curata de coaja si se paseaza prin sita, apoi se amesteca cu 200 g maioneza si salata de vinete. Cu aceasta compozitie se umplu rosiile, se acopera cu capacele, se pune pe fiecare capac cate o avelina de maioneza si se presara cu verdeata tocata marunt.
---------------------------------------------------
Roşii umplute cu pastă de brânză
Ingrediente : Rosii 1.8 kg, branza telemea de oi 100 g, branza de vaci 300 g, unt 100 g, smantana 100 g, boia de ardei 2 g, marar tocat 1 leg
Mod de preparare : Se aleg rosii de aceeasi marime, se taie capacele, se scobesc cu o lingurita de scobit si se asaza cu gura in jos ca sa se scurga. Telemeaua se da pe razatoare, se adauga branza de vaci, untul, smantana si boiaua si se amesteca, pana ce se obtine o compozitie omogena. La sfarsit se pune mararul tocat marunt. Se umplu rosiile cu acesta compozitie si se presara pe deasupra cu marar tocat.
Iti zic 3 "retete" scurte, usoare si de efect. Pui o felie subtire de somon fumee intr-o cescuta, o umplii cu branza topita amestecata tot cu bucatele micute taiate tot de somon, deasupra mai pui inca o felie subtire peste umplutura, acoperi cu folie si pui la frigider sa se aseze. Apoi o scoti rastorni ceasca si o sa iasa un fel de cupola roz din somon umpluta cu branza topita. Alta varianta sunt betisoare pe care pui prosciutto si pepene galben (prosciotto melone se numeste) si pe alte betisoare pui rosi cherry si bulgari din-aceia micuti de mini mozzarela. poti sa infingi betisoarele intr-o chestie rotunda de polistiren acoperita cu staniol pentru efect.
LisaJulie întreabă: