Era bine sa pui si un cubulet de drojdie...
Acum fiind foarte cald, nu mai e nevoie.
Tii butoiul la umbra obligatoriu si trei patru zile mesteci in el de doua ori pe zi.
Dupa, il lasi in pace si pui un capac care sa nu fie ermetic. Borhotul va face un "pod" ca un dop la care nu mai ai voie sa umbli.
Peste cca. trei saptamani il mirosi si daca nu mai miroase a fermentatie si nu mai are musculite poti sa-l faci.
Daca nu umbli la el si n-a iesit zeama afara (pe langa pod) poti sa-l lasi mai mult.
Daca il lasi prea mult nu pierzi din alcool dar incepe sa miroase a "cacau"
In principiu, la temperatura de acum, o faci la o luna!
Ar trebui sa-ti iasa cam 1, 3 liti de tuica la 10 litri de borhot la prima mana.
Bre, am si eu o intrebare la voi: unde naiba gasesc de cumparat un alambic de cupru de vreo 30 de litri? dar sa fie de cupru, nu tabla alamita...
Dati-mi si mie un raspuns ca am pus o intrebare mai demult, si nu am nici un post. Adresa, telefon, link de net, mail, orice, oriunde prin tara, plizzz!
Intre Sighisoara si Medias, mai aproape de Medias, e un tigan cu tot felul de tinichele de cupru la poarta. Am vazut din mersul masinii si cazane. Acuma...ca o fi de cupru, ca are si la 30 de litri, nu pot sa-ti spun.
Daca auzi vreodata vreo adresa, numar de telefon, sa-mi zici, ca in Dobrogea nu dau de ei... bre, si am vreo 200 de litri de borhot de caise cu miere, o minunatie!
Mamaaaa! Daca as fi mai aproape, as veni eu cu el! E fix de 30 de litri!
Eu il folosesc la tuicile de vara (corcoduse, mere, pere etc). Aia multa din mai, o fac la cazan de 220 de litri.
Revin:
Apa mi se pare cam putina. Mai pune 10 litri. Compozitia trebuie sa fie mai mult lichida pentru o fermentatie buna.
Cand o faci, cauta un cazan cat mai mare. Daca se poate, sa o faci toata odata.
Esti sigur ca stii despre ce e vorba?
Nu vreau sa te jignesc dar...eu fac tuica de mere de trezeci de ani.
Anul acest in mai am distilat patru tone de borhot din care am scos 650 de litri de tuica la 28 de grade. Asa se face pe la noi.
E drept ca tehnologia de iarna, nu seamana cu asta de vara dar, nu-i nici departe.
@Daaanciu, fa cum iti spun eu si va fi bine!
Ai facut foarte bine ce ai facut doar ca ai pus cam mult zahar. eu stiu ca se lasa in jur de 3 saptamana o luna la fermentat.
Eh! O sa-l doara putin capul.
Ai dreptate dar la cantitatea aia, mai faci si mici fortari ca sa intelegi ceva de munca depusa.
Eu pun 4 kg la butoiul de 200 de litri de borhot si cam 4-6 galeti de apa in functie de zeama merelor.
Mai si distilezi eu cred ca nu-i problema. daca i-ai adauga zahar tuicii dupa distilare din motiv ca-i prea acra (sau vinului), asta-i din alt film, alta poveste
Caramaliu_Florin_1979 întreabă: