Pui arpacasul sa fiarba, trebuie sa ai grija sa nu se prinda. Dupa ce a fiert trebuie lasat sa se raceasca...cel mai bine ar fi sa il fierb si sa il rasi la racit peste noapte. Cand s-a racit peste arpacas adaugi:nuca macinata(nu este obligatorie dar este buna pentru gust!), zahar(il poti adauga si atunci cand fierbi arpacasul), coaja de lamaie sau portocale sau depinde cat de aromata vrei sa fie coliva ta. Poate fi simpla adica doar nuca si zaharul. O faci pe o farfurie sub forma de "tort" si deasupra o ornezi dupa gust.
P.S.: deasupra poti pune praf de cacao e foarte bun.
Fundita?
1 kg grau
500 g zahar
300-500 g nuca
mirodenii: praf de anason,
esenta de lamaie,
esenta de portocale,
coaja de lamaie sau de portocala,
vanilie
sare dupa gust
(asta e reteta lu' mamaimea ) special am intrebat'o
Buna :)
Bunica mea face coliva cu arpacas si este foarte buuna;)
Am gasit niste link-uri care sper sa iti fie de folos:
http://www.reteteinimagini.com/Retete/Prajituri/Coliva-din-arpacas.html
http://www.bucataras.ro/retete/coliva-12843.html
http://www.culinar.ro/......44/2/6224/
http://www.petitchef.ro/tags/retete/coliva-retete
Succes! Pa-pa
Ingrediente
arpacas, sare, zahar, scortisoara, coaja de lamaie rasa, nuca pisata, pesmet, bomboane mici
Mod de preparare
Se pune arpacasul la foc in apa rece. Se fierbe cu incetul. Se pune putina sare si zahar dupa gust. Cand e bine fiert si destul de scazut, se da deoparte sa se raceasca si se adauga nuca pisata. Se amesteca bine impreuna. Se mai adauga un praf de scortisoara sau coaja de lamaie rasa. Se pune pe o farfurie mare sau pe o tabla, tapetata cu hartie, se netezeste cu un cutit muiat din cand in cand in apa. Deasupra se presara bine cu pesmet cernut, apoi cu zahar sau cafea si se aseaza bomboane mici, colorate.
1 kilogram arpacas
1 pachet cacao
1 pachet cocos
800 grame zahar
1 kilogram nuca macinata
dupa gust bomboane colorate
dupa gust coaja de lamaie
1 bucata esenta de rom
Mod de preparare:
Arpacasul se pune la fiert in apa cu putina sare, ca sa vedem daca arpacasul sa fiert se face proba cu lingura, iei o lingura de lemn si o infingi in mijlocul oalei daca lingura sta in picioare( dreapta) si nu cade inseamna ca sa facut, dupa ce ati pus arpacasul pe foc dupa 10 minute punem si zaharul.
La sfarsit cand arpacasul sa fiert se pune romul si coaja de lamaie, si nuca macinata si se lasa la racit, este bine sa se faca cu o zii inainte de a fii dusa la biserica nu mai devreme ca altfel se acreste.
A doua zi de dimineata se pune coliva intr-o farfurie se da forma si se pune un strat subtire de pesmet, se imbraca coliva in cocos si crucea se face din cacao, sau se imbraca in cacao si crucea din cocos, se orneaza cu bomboane colorate si cu nuca.