Se spala carnea si se pune la fiert. Apa trebuie sa depasesca, cu o palma carnea, sau chiar mai mult pentru ca nu este indicat sa se mai puna apa dupa ce a inceput sa fiarba. Cand incepe sa faca spuma, acesta se ia spuma cu o spumiera.
Carnea se verifica. In momentul cand se desprinde usor dupa oase este fiarta. Dupa ce s-a fiert, se lasa sa se raceasca, iar apoi se desface carnea dupa oase si se pune in farfurii.
Se piseaza usturoi, dupa gust, si se amesteca in zeama in care a fost fiarta carnea. Zeama sa fie calduta. Se strecoara zeama pentru cine doreste o piftie limpede.
Se pune zeama in farfurii peste carne. Se pot pune si bucatele de morcov, telina, ou fiert, paturnjel verde, toate fierte separat.
Se lasa la rece.
Ingrediente:
1 rasol de porc, 2 picioare de porc, zarzavat pentru supa, sare si piper boabe dupa gust, 1 gogosar murat, usturoi
Mod de preparare:
Picioarele de porc se parlesc pe foc viu, se rad cu lama cutitului, se freaca bine cu malai si se spala in mai multe ape. Rasolul de porc si urechile curatate bine se pun intr-un vas mare cu apa. Se fierb la foc potrivit in vasul descoperit. La mijlocul timpului de fierbere se adauga zarzavatul de supa, curatat si spalat, taiat felii mari si o lingura de sare. Cand carnea se desprinde de pe os, se scoate zarzavatul si se lasa deoparte. Carnea se curata de pe oase, se imparte in mod egal si se pune in farfurii. Fiecare farfurie se garniseste cu felii de gogosar murat, apoi se acopera cu zeama in care a fiert carnea, amestecata cu mujdei de usturoi strecurat. Farfuriile se umplu cu zeama si se lasa la rece pentru ca gelatina sa se prinda. Se incearca puterea de coagulare inainte de adauga zeama de carne, luand o lingura de zeama si lasand-o la frigider. Daca zeama se coaguleaza repede, nu mai are nevoie de nici un adaos. In caz contrar se fierb cateva foi de gelatina alimentara, se lasa sa se raceasca si se adauga in zeama de carne. Racitura sta la rece de pe o zi pe alta.
Sper ca te-am ajutat!