Buna!
Tort de capsuni cu frisca
Pentru blat:6 oua, 6 linguri faina, 6 linguri zahar, 1/2 plic praf de copt (5 g.).
Pentru umplutura si sirop:800 g. capsuni, 50-80 g. zahar, 300 ml. smantana dulce pentru frisca sau frisca lichida, 100 g. branza dulce sau mascarpone.
Pentru ornat:100-150 g. capsuni, taiate felii subtiri, 1 plic gelatina rosie pentru tarte (tortenguss).
Se incalzeste cuptorul la 180 grade C.
Galbenusurile se freaca cu zahar cca. 5-6 minute. Albusurile se bat spuma si se amesteca cu compozitia spumoasa de galbenusuri. Se adauga faina amestecata cu praful de copt (se cern impreuna) si se amesteca totul usor, de sus in jos, cu o spatula. Aluatul se toarna intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu faina. Sau mult mai simplu, tapetata cu hartie de copt.
Se da la cuptor timp de 30 de minute, iar dupa ce s-a copt se scoate si se lasa la racit. Doar cand e rece se scoate din forma fiindca altfel se poate lasa (pandispanul se lasa oricum putintel, deci nu iti fa griji! ). Se taie un capac blatului si se scoate miezul.
Se spala foarte bine capsunile; se aleg cele mai frumoase (in jur de 500 g. din cantitatea totala de 800 g.) si se taie bucatele. Se amesteca cu zahar si se amesteca din cand in cand, pana isi lasa siropul.
Celelalte capsuni (cca. 300 g.) se zdrobesc cu o furculita si se trec prin sita.
Se marunteste foarte bine branza de vaci, sau se trece prin sita. Se bate frisca si se amesteca cu crema de branza si capsunile pasate. Tot acum se adauga si capsunile bucatele, bine scurse de sirop. Se amesteca totul foarte bine.
Cu siropul obtinut se insiropeaza blatul scobit. Mai mult pe margini decat la baza, pentru a nu exista riscul sa se rupa. Daca capsunile, scuza-mi cacofonia , nu sint foarte zemoase, completezi cu un sirop de zahar, dintr-o cana de apa (200 ml.) si 2 linguri zahar. Tortul se umple cu crema de caspuni si frisca.
Se insiropeaza si capacul si se aseaza peste crema, apasand usor.
Tortul se decoreaza cu feliute subtiri de capsuni, peste care se toarna gelatina rosie (urmezi instructiunile de pe plic). Torni glazura pornind din mijlocul tortului si acoperi apoi toate feliile de capsuni ajutandu-te de o pensula de bucatarie. Nu zabovi prea mult, fiindca se incheaga repede.
Tortul se tine la frigider minim 2-3 ore, dupa care se feliaza.
Te pup!
De o salata de fructe, ce zici?
Capsuni, cirese, caise de la piata.Un compot mic de ananas, o banana, doua, un pumn de stafide. Eventual, cativa mieji de nuca.Amesteci totul intr-un bol, lasi cateva ore la rece si gata. Fara frisca, fara zahar.E racoritor si plin de vitamine, Si rapid.
500g biscuiti populari
2 l lapte
2budinci cacao
2 budinci vanilie
2 banane
2kiwi
1/2 kg capsuni
250ml frisca
ciocolata pentru ornat
cafea la ibric pentru inmuierea biscuitilor
Intr-o tavita de yenna se pun 2 straturi de biscuiti, si se stropesc cu cafea facuta la ibric la 200ml de apa 3lingurite de cafea si o lingurita de zahar.
Separat facem budinca de cacao asa cum scrie pe ambalaj si o punem fierbinte peste biscuiti si taiem bananele feliute si le punem peste budinca.
Punem un alt strat de biscuiti ii stropim si pe acestia cu cafea si punem budinca de vanilie, mi-am dat seama ca tava mea nu e asa de inalta si am pus numai un pliculet de budica si am taiat kiwi si capsunile feliute si le am pus peste budinca de vanilie.
Adaugam ultimul strat de biscuiti. Punem un strat de frisca si razuim o ciocolata peste si ornam cu capsune.