Ngrediente:
100 g miez de nuca, 100 g ciocolata amara, 80 g zahar, 4 oua, 20 g unt, coaja de portocala confiata (fiarta cu zahar), 1/2 ceasca de cafea tare, 1 praf de sare.
Mod de preparare:
Se dau nucile prin masina de macinat nuci sau printr-o rasnita manuala. Se taie coaja de portocala zaharisita in feliute subtiri (in comert se gasesc plicuri cu fructe confiate: lamai, portocale etc.). Se sparg ouale, separandu-se albusurile de galbenusuri. Amestecati galbenusurile cu zaharul pana ce se dizolva complet, bateti albusurile spuma, cu praful de sare.
Separat, topiti pe aburi ciocolata rupta bucati, pusa in acelasi vas, cu cafeaua. Incorporati progresiv, amestecand intruna, ciocolata topita in spuma de galbenusuri cu zahar. Cand preparatul e omogen, introduceti usor, fara sa amestecati, si spuma de albus. Presarati deasupra bucatelele de portocala zaharisita. Ungeti o forma de prajituri cu grasime, apoi puneti in ea hartie de pergament, unsa si ea pe ambele parti. Varsati compozitia inauntru.
Bagati prajitura in cuptorul bine incalzit dinainte si lasati-o sa se coaca 30 de minute (incercati-o daca e gata cu un pai). Scoateti prajitura din forma si lasati-o sa se raceasca pe un gratar. (Timp de preparare: 25 de minute. Timp de coacere: 35 de minute)
Ingrediente
* nuci(alune, migdale) 100g
* zahăr 175g
* ciocolată amăruie 125g
* bitter/rom 25ml
* unt 125g
* ouă 3
* făină 125g
* sare 1vârf de cuţit
glazură
* ciocolată amăruie 60g
* unt 50g
* lămâie 1
* zahăr praf 100 - 150g
ornare
* nuci (migdale, alune) prăjite 125g
Mod de preparare
Prăjiţi 75g nuci într-o tavă uscată, frecaţi nucile cu o lingură de lemn şi eliminaţi pieliţele rezultate. Măcinaţi-le împreună cu 50g zahăr.
Topiţi ciocolata stropită cu bitter sau rom şi lăsaţi-o apoi la răcit.
Frecaţi untul cu 75g zahăr până când obţineţi o compoziţie cremoasă. Adăugaţi gălbenuşurile, pe rând, ciocolata topită răcită şi amestecul măcinat de nuci cu zahăr. Omogenizaţi şi apoi adăugaţi treptat făina.
Bateţi albuşurile spumă cu puţină sare. Adăugaţi pe rând, 2 linguri zahăr. Când spuma se ţine bine de tel, turnaţi-o în amestecul cu ciocolată. Amestecaţi prin răsturnare de câteva ori şi turnaţi compoziţia obţinută într-o tavă rotundă cu diametrul de 23cm. Coaceţi la foc potrivit 30 – 35 minute. Scoateţi din cuptor şi lăsaţi blatul la răcit în tavă.
Pentru glazură, topiţi ciocolata şi adăugaţi untul după ce aţi luat vasul de pe foc. Turnaţi glazura
caldă peste prăjitura aşezată pe un platou. Stoarceţi lămâia şi amestecaţi sucul cu atâta zahăr praf cât este necesar ca să obţineţi o compoziţie mai groasă. Puneţi compoziţia într-un poş şi faceţi linii decorative peste glazura de ciocolată. Deasupra lor presăraţi nuci prăjite zdrobite.
alexralu34 întreabă:
Abh întreabă:
PandaaOoO întreabă: