Buna draga Brigi vrei sa gatesti ceva bun? atunci spor la treaba
Ingrediente
1 plic Creme Ole de vanilie
300 ml lapte
80 ml frisca
1 ceasca cafea expresso rece
piscoturi
1 lingura cacao
Portii: 2-3 pahare
Preparare
Mixati laptele rece cu crema Ole de vanilie pana devine cosistenta, dupa indicatiile de pe pachet (am folosit mai putin lapte decat cere pe pachet). Bateti apoi frisca. Amestecati crema de vanilie cu frisca.
In pahare aranjati: un strat de crema, apoi piscoturi trecute pe ambele parti rapid prin cafea, iar crema, iar piscoturi si ultimul strat de crema.
* rupeti piscoturile in 2-3 bucati sa intre in pahar
** piscoturile le treceti prin cafea pe ambele parti rapid, nu le lasati sa absoarba prea mult fiindca se vor inmuia prea tare.
*** in cafea puteti pune si 1 lingura de coniac sau rom
Presarati deasupra multa cacao folosind o sita deasa,
Dati la rece cca 30 minute, 1 ora.
Si inca una
Ingrediente:
Piscoturi "Savoiardi Balocco" 225 g mascarpone (italian sau romanesc special pentru tiramisu), 225 g frisca Hulala, 5 galbenusuri, 1 albus ou batut spuma, 150 g zahar, 1 paharel lichior sau rom dupa gust, 1 plic zahar vanilat, 1 esenta rom, cacao pentru. pudrare, ness pentru inmuiat piscoturile,
ex: o ceasca de apa rece - o ligurita de ness
Mod de preparare:
Intr-un castron se freaca galbenusurile de ou cu zaharul pana la obtinerea unei compozitii spumoase, amestecand cu grija se adauga crema mascarpone, frisca batuta spuma, albusul de asemenea spuma si in fine lichiorul, esenta de rom si zaharul vanilat. Se amesteca pana la omogenizare.
Intr-o tava se aseaza un strat crema de mai sus, un strat piscoturi insiropati pe ambele parti, un alt strat de crema, un alt strat piscoturi si se incheie cu un strat de crema dispusa uniform cu ajutorul unei spatule. Deasupra se pudreaza cu un strat de cacao data prin sita.
Se tine la frigider cel putin 3 ore inainte de servire. Tiramisu e si mai gustos daca este preparat cu o zi inainte de servire.
INGREDIENTE
400 g piscoturi
250 g crema Mascarpone
4 oua
4 linguri zahar
3 cescute de cafea tare (espresso) fara zahar
cacao pentru ornat
MOD DE PREPARARE
Intr-un bol se amesteca bine galbenusurile de ou cu zaharul pana se deschid la culoare;
Se adauga apoi crema Mascarpone si se omogenizeaza amestecul;
Intr-un bol separat se bat albusurile de ou pana se umfla;
Se toarna albusurile peste amestecul cu mascarpone si se intorc usor cu lingura pana la incorporare;
Nu folositi mixerul pentru ca albusurile se vor lasa;
Piscoturile se inmoaie putin pe ambele parti in cafea (in care se poate turna si putin coniac sau rom pentru un gust mai bun) dupa care se aseaza intr-o tava unul langa altul, fara spatii goale intre ele;
Dupa ce am pus primul strat de piscoturi turnam peste ele o jumatate din crema;
Apoi, punem alt strat de piscoturi, imbibate de asemenea in cafea si deasupra ce a mai ramas din crema;
Se pudreaza din belsug cu cacao, astfel incat sa se formeze un strat uniform, si se lasa la frigider peste noapte.
Uite aici reteta culinara pentru tiramisu - http://invatasigateste.blogspot.com/2011/10/tiramisu-imbatator.html
500 g piscoturi
500 g crema Mascarpone
4 oua
150 g zahar
10 linguri lichior Amaretto
1 ceasca cafea pregatita foarte concentrat si amesctecata cu zahar
10 g gelatina praf
cacao pentru presarat desupra
Mod de preparare:
Galbenusurile se bat spuma cu zaharul, se adauga Mascarpone, lichiorul si gelatina, se bat pana devine o crema spumoasa. Albusurile se bat spuma si apoi se amesteca cu crema obtinuta anterior. Cafeaua racita in prealabil se pune intr-o farfurie, si apoi piscoturile unul cate unul se tin, dar foarte putin in cafea si apoi se aseaza in tava. Se aseaza apoi jumatate din crema, apoi inca un rand de piscoturi si iar crema. Se da la frigider 3 ore dupa care se presara cu cacao deasupra.
Tiramisu fara mascarpone
Ingrediente:
1, 5 l lapte
cca 20-30 ml zeama de lamiie
24 de piscoturi(200 grame)
4 oua
6-8 linguri lapte
200 g zahar
400 ml frisca lichida
300-400ml cafea
Mod de preparare:
Laptele se fierbe; cind clocoteste se pune zeama de lamiie; se va brinzi; nu va speriati:trebuie sa se brinzeasca.Se pune laptele, brinzit, intr-un saculet din material(sau tifon),
pe o strecuratoare; se lasa cel putin 1 ora.
Dupa aceea ramine in saculet un fel de crema alba, sa-i zicem brinza.E grasa, buna pentru Tiramisu.
Ouale se separa; albusurile se bat; cind sint tari se adauga cca 140 g zahar.Se bat in continuare; se intaresc mai mult.Se pun apoi pe aburi, si cu un tel se bat cca 8-10 minute, ca pentru bezele.Se pun apoi de-o parte.
galbenusurile cu 60 g zahar si 6-8 linguri lapte se mesteca bine, apoi se pun pe aburi, 10 minute; se mesteca tot timpul.
Cind galbenusurile sint reci,se pune,peste brinza(facuta din lapte), vanilie, coaja de lamiie.Se mesteca f.f.bine; in compozitia asta se incorporeaza albusurile(batute pe aburi),reci.
Frisca lichida se bate,se indulceste f. putin,se incorporeaza, apoi, in crema de galbenusuri
Aranjare
Intr-o tava(pyrex)de cca 20/30 se pune f putina crema(ca sa nu se puna piscoturile direct pe tava), apoi se pun 12 piscoturi,inmuiate,unul cite unul,in cafeaua, indulcita f putin(cine vrea, poate pune rom in cafea); peste ele se pune jumate din crema; peste crema se rade putina ciocolata(cine vrea); se pun, apoi celelalte 12 piscoturi inmuiate in cafea si cealalta jumatate de crema.Deasupra se pudreaza, din abundenta, cu cacao.
Se lasa la rece, 10-12 ore.Se serveste, taiata bucati de cca 7/7 cm.
Tiramisu fara mascarpone si oua
Ingrediente:
2 pachete budinca de vanilie, 500 ml lapte, 500 g brinza de vaci, 200 ml frisca nebatuta, 2 linguri zahar, cacao, cafea, 400 g piscoturi
Preparare
Se fierbe aproximativ jumatate de litru de cafea tare (cam de doua ori mai tare ca cea obisnuita), fara zahar, se strecoara si se pune la racit. Pentru cei care doresc, se poate adauga un paharel mic de marsala la cafea. Se pune laptele la fiert si cind fierbe se ia de pe foc si se adauga praful de budinca si zaharul. Se amesteca bine sa nu se faca cocoloase si se mai fierbe 1 minut. Se lasa sa se racoreasca, amestecindu-se din cind in cind. Se adauga brinza de vaci trecuta printr-o sita. Se bate frisca si se adauga la crema.Se iau piscoturile si se trec rapid prin cafea (se iau 3-4 piscoturi in mina si se trec rapid prin cafea, o singura data). Se aseaza pe o tava unul langa altul, se pune un strat de crema si apoi un al doilea strat de piscoturi trecute prin cafea, al doilea strat de crema. Pentru a repartiza crema mai bine, aceasta se aseaza doar pe mijlocul stratului de piscoturi, intr-o cantitate destul de mare. Odata cu adaugarea celui de-al doilea rind de piscotui, crema se va intinde si spre margini. Mie imi ies doua tavite de tiramisu, a cite 10-12 piscoturi pe rind. Se pastreaza la rece cel putin 7-12 ore. Se pudreaza cacao doar inainte de servire.
Pofta buna
Http://gastronomie.ele.ro/Prajitura_Tiramisu_--r74.html
http://gourmandine.ro/retete-torturi/tiramisu/
funda,ceva?
Un tiramisu foarte bun, testat, probat: http://culinare.tv/reteta-tort-tiramisu
Allyson196 întreabă:
anonim_4396 întreabă:
LisaJulie întreabă: