Sunt convinsa ca nu locuiesti acum in Romania...ai scris ca varza n-are gustul acela...ca acasa...Am mai auzit de la prietene plecate din tara, ca legumele si fructele nu au gustul savuros de la noi...asa ca ce pot sa-ti spun...incearca sa cumperi 1-2 verze crude... le cureti de frunzele exterioare, mai groase, le scoti cotoarele, le speli... le mai crestezi in inerior cu cutitul...ca sa se acresca repede... pui o lingurita de sare in scobitura facuta.
Intr-o oala faci saramura...la 1 l apa pui 1 si 1/2 lingura sare pentru muraturi...nu iodata...Amesteci bine, pana se dizolva bine sarea...Intre timp cureti niste radacina de hrean... sper sa gasesti... Pui varza intr-un borcan potrivit verzelor...intre ele alternezi hrean, o gutuie...sa dea culoare frumoasa... un porumb...Deasupra pui marar uscat pentru muraturi...Atentie,sa fie bine acoperita varza...acoperi cu celofan si legi bine...Lasi varza cateva zile...3-4 zile, dupa care o vanturi sa nu se-ngroase(cu o teava,,, sufli destul pentru misca apa din borcan)...sau daca ai putin...scoti zeama de 2-3 ori intr-un vas... faci treaba asta din 3 in 3 zile...pana se acreste varza... o gusti...trebuie sa fie bine patrunsa, sa nu fie tare si neacrita la mijloc! Succes si pofta buna!
In piata sigur gasesti varza murata...cauta si vei gasi bafta si pofta buna la sarmale.
Gasesti in piata sau la marchet. Dar poti sa pui 2-3 capatane de varza in borcan, adaugi apa si sare o lingura la 1 l de apa. In cateva zile ai varza ta.
Beba unde aici? de ex chiar azi am vazut la Real varza murata... se vindea in pungi vidate la 1 kg... era o capatana in ea si varza marunta si un pic de zeama... arata foarte bine... poate incerci la un supermarket si tu...
Cred ca cea mai buna solutie este sa-ti pui tu la murat intr-un borcan varza, in felul urmator. Pentru a se mura mai repede, desfaci frunzele de varza si le rulezi in legaturi, iar intre ele pui varza taiata marunt. Varza se va presa putin pentru a se compacta. Se fierbe apa ( in care ai pus 4o gr. de sare la un litru de apa) si dupa ce s-a racorit putin, o torni peste varza din borcan
Se pune deasupra o farfurioara si se pastreaza, la cald in bucatarie si astfel, in cateva zile vei avea varza murata, pe care o poti folosi la sarmale si sigur ca vor avea un gust minunat. Daca vrei pentru a se scoate zilnic moarea si apoi se toarna din nou inapoi in borcan. Aceasta procedura se numeste pitrocire si ajuta la obtinerea unui gust mai bun si la murarea cantitatii de varza din borcan, in acelasi timp.
In supermarchetul din piata Amzei gasesti Frunze de vita asta daca locuiesti in tara si/sau in Bucuresti
Buna, uite si eu am fost plecata o perioada mare din tara si in loc de varza foloseam frunze de salata oparite, le inlocuia foarte bine, numai ca nu erau acre. Dar iti voi da reteta de varza murata:varza, sare, apa, si sfecla rosie daca vrei sa iasa moarea mai rosie. Tai cotoarele de varza si apoi tai varza in doua, o asezi in butoi sau borcan, faci saramura din apa si sare(o lingura mare de sare la i l de apa)apoi pe deassupra pui doua scindurele pentru a o mentine in jos apoi pui capacul, cind incepe sa fermenteze o pitrocesti.(atentie sarea ce o folosesti sa nu fie iodata), eu mai pun in butoi si un mar, o gutuie si citeva boabe de porumb.Bafta si sper sa-ti iasa varza buna.
Varza, apa si o lingura cu varf de sare la m1 litru apa si dupa aproximatriv 1 luna ai varza murata in functie de temperatura unde sta succes
Draga beba, daca ai prieteni in romania ii poti ruga sa iti trimita prin posta, se gasesc sarmale in carrefour, cora la conserve de 500-1kg si sunt chiar ok, merita sa incerci!
In Atena sunt si nu se gaseste varza murata la supermarketuri sau in piata, ca la noi. Chiar azi am fost la piata si prefer de 1000 de ori sa vad varza murata decat caracatite, calamari sau viermisorii aia proaspeti, intinsi pe mese