Linda eu fac painea in masina de paine, asa :
Masurile si linguritele sunt cele din dotarea masinii.
Ingrediente :
2 linguri lapte praf
2 lingurite sare
300 ml apa calda
5 masuri faina
1 pachet drojdie uscata Dr Oetker
1 lingurita zahar
2 linguri ulei
Aceasta este si ordinea in care introduc ingredientele in masina.
Programez masina pe BASIC si...astept sa simt mirosul de paine proaspat coapta! Este minunat!
In primul rand sa ai grija ordinea si locul in care pui ingredientele (cica sarea nu e bine sa se intalneasca cu zaharul si drojdia) si foloseste doar unt nu ulei pentru sigur din cauza asta iese super grasa
Reteta paine de casa:Ingrediente:
2 kg de faina,
2 oua,
drojdie cat o nuca, frecata in prealabil cu 2 linguri de zahar
o lingurita cu varf de sare
apa sau lapte caldut
Preparare:
Pentru 2 paini se pun intr-un vas cam 2 kg de faina, 2 oua, drojdie cat o nuca, frecata in prealabil cu 2 linguri de zahar o ingurita cu varf de sare si apa sau lapte caldutz cat cuprinde( adica pana iese un aluat relativ moale). Toate se framanta cu curaj si determinare pana aluatul se desprinde usor de pe vas. Daca asta nu se intampla, mai adaugati cate putina faina.
Aluatul se lasa la crescut pana se dubleaza ca volum( aprox).
Pe masa pudrata cu faina, se imparte aluatul in 8 bucati, care se modeleaza separat sub forma de baghete lungi. Se rasucesc cate doua, apoi in 4 ca sa rezulte doua paini. Capetele se taie.
Painile se pun in tavile unse cu ulei si se mai lasa la crescut, apoi se ung cu ou si se presara cu susan( sau mac, dupa preferinte).
Se pune la cuptor, la foc mediu pana se rumeneste si va scoate mirosul din casa.
Alta reteta de paine facuta in casa:Ingrediente:
7 g drojdie 500 g faina (tip 650) 2 linguri sare 250 ml apa calda 6 linguri ulei de masline 1 ramura de cimbru
Dificultate: redusa
Mod de preparare:
Cerneti faina si amestecati-o cu drojdia si cu 1/2 lingura sare. Incorporati treptat apa calda. Adaugati 4 linguri ulei de masline si framantati un aluat moale, adaugand apa, daca este necesar. Framantati aluatul timp de 10 minute si intindeti-l intr-o forma dreptunghiulara, de 10 x 20 cm. Acoperiti cu folie si lasati la crescut timp de 1 ora, intr-un loc cald. Preincalziti cuptorul la semnul 8/230 grade C. Intepati aluatul din loc in loc, cu degetele. Presarati sarea ramasa, stropiti cu uleiul ramas, presarati cimbrul si dati la cuptor timp de 10 minute. Micsorati flacara la semnul 5/190 grade C si continuati sa tineti in cuptor inca 20 de minute (batuta usor cu degetul, pe dos, painea trebuie sa sune a gol).
Pune mai putina grasime, daca ti se pare prea grasa, acum eu nu stiu ce capacitate are masina ta? Vezi ca ti-am trimis doua retete si daca nu te descurci bagi pe google reteta paine in casa si iti apar o gramada de site-uri cu retete SUCCES!
LisaJulie întreabă: