Am gasit in sfarsit o reteta in care foile se fac in casa si nu sunt cumparate.Prajitura e destul de simpla:) http://www.lalena.ro/180-reteta-baclava.html
Asadar, pentru o baclava de neuitat, avem nevoie de:
- 500 gr foi pentru placinta
- 300 gr de nuci
- 150 gr de unt sau margarina
- 2 linguri de scortisoara
- 200 gr de zahar
- 150 ml de miere
- 200 ml de apa
- esenta de rom si vanilie
In primul rand, macinam nucile si le amestecam cu scortisoara, pentru umplutura. Apoi topim margarina si taiem foile de placinta la dimensiunea tavii pe care urmeaza sa o folosim. Numaram frumusel foile de placinta si le impartim in 3 parti egale. Topim untul / margarina si ungem tava in care o sa lucram cu putin ulei. Punem prima foaie de placinta si o ungem, cu ajutorul unei pensule, cu margarina topita. Deasupra punem alta foaie, pe care o ungem bine cu margarina si apoi alta foaie. pana la epuizarea primei parti de foi, din cele trei.
A venit momentul sa punem primul strat de umplutura, respectiv jumatate din cantitatea de nuca amestecata cu scortisoara, apoi sa incepem din nou sa punem foile de placinta una cate una, unse cu margarina pana cand epuizam si al doilea stoc. Punem al doilea rand de umplutura de nuci si la final ultimul stoc de foi. Dam apoi tava la rece o jumatate de ora, pentru a o putea portiona frumos. Portionam baclavaua dupa bunul nostru plac si dupa fantezista noastra imaginatie. Baclavaua se coace in cuptorul deja incins la 180 de grade, timp de 20-30 de minute, pana cand foile se rumenesc.
Separat, preparam siropul: punem apa si zaharul la fiert, cand dau in clocot adaugam mierea si lasam din nou pe foc, la flacara mica, pana fierbe iar. Cand a dat in clocot, se trage siropul de pe foc si se pun aromele (vanilie, rom sau ambele). Siropul de toarna fierbinte, peste baclavaua proaspat scoasa de la cuptor. E de preferinta sa acoperiti baclavaua si sa o scoateti la rece, cateva ore bune, pentru a se insiropa bine.
Noua ne-a placut foarte mult cum a iesit, cu mentiunea ca nu e atat de dulce ca si cea din comert, care de multe ori mi se pare multe prea dulce... bunica avea doua vorbe: fie "e dulce de ti se strepezesc dintii", fie "e dulce de ti se strange gura ca un... fund de gaina" Daca totusi doriti o varianta mai dulce, puneti 3-4 linguri cu varf de zahar in compozitia de nuca. O reteta culinara care intr-adevar poate parea complicata la inceput, dar care pe masura ce o preparati, veti vedea ca e foarte usoara, o reteta perfecta pentru impresionat musafiri.
poftim si pentru foile de placinta:
DESCRIERE
Ingrediente:
500g făină, 3 linguri ulei, 1 pahar cu apă caldă, 1 linguriţă sare, 1 lingură zeamă de lămâie (facultativ).
Mod de preparare: Cernem făina şi facem o adâncitură în mijloc, punem pe rând sarea, uleiul, zeama de lămâie şi apa caldă puţin câte puţin, atât cât este necesar să se obţină un aluat tare. Împărţim aluatul în 12 mingiuţe, pe care le dăm prin făină şi le lăsăm să stea 30 de minute acoperite cu un şervet curat. Deschidem câte 3 mingiuţe de mărimea unei farfurioare, pe care le aşezăm una peste alta, ungând interioarele cu ulei. Le pliem in forma de plic, ungând de fiecare dată interioarele. Aşa procedam şi cu celelalte mingiuţe. Fiecare plic se deschide într-o foaie de mărimea formei. Aşternem 2 foi sub şi 2 peste umplutură, ungându-se bine cu ulei.
roby223 întreabă: