| Ixodes a întrebat:

Imi poate spune cineva un meniu frantuzesc?
Si salata ii felul principal la ei?

Răspuns Câştigător
| ღCuteღKissesღ a răspuns:

Consommé
În România, în cele mai multe restaurante care nu au specific franţuzesc, consommé este termenul folosit pentru a desemna orice supă concentrată şi transparentă din carne de pui, homari sau roşii. Încercaţi reţeta originală, pe care o veţi regăsi în restaurantele pariziene.
Ingrediente: 500 g de carne de vită, doi morcovi, o ţelină mare, o tulpină de praz, o rădăcină de pătrunjel, două ouă, sare.
Mod de preparare: se prepară o oală plină cu supă de vită. Se adaugă apoi carnea tocată, mirepoix (amestecul de morcovi, ţelină şi praz, tăiate fin) şi albuşurile de ou. Se pune oala la fiert la foc foarte mic. Fierbând încet, carnea şi legumele îşi lasă aroma impregnată în supă, iar impurităţile se coagulează cu albuşurile de ou. Când a fiert suficient, stratul de ingrediente de la suprafaţă se scoate, iar zeama se strecoară cu grijă, astfel încât să rămână limpede. Un consommé perfect trebuie să fie limpede, aromat şi să nu aibă niciun strop de grăsime. Voilà, primul fel de mâncare şi pro-babil cel mai gustos!

Salade Niçoise
După cum arată şi numele, salata este originară din oraşul francez Nisa, aflat în regiunea Provence, renumită pentru bucătăria tradiţională. Se spune că mâncând o astfel de salată îţi poţi imagina care este aroma verilor provensale.
Ingrediente: o mână de fasole verde, subţire, o căpăţână de salată Cos ruptă în bucăţi, două ouă fierte tari, curăţate de coajă, patru roşii curăţate de pieliţă şi tăiate bucăţele, şase inimi de anghinare din conservă, scurse de zeamă şi tăiate sferturi, opt hamsii sărate, scurse de zeamă, 12 măsline negre, două linguri cu pătrunjel proaspăt tocat. Pentru sos: două linguri cu oţet din vin roşu, o lingură cu muştar Dijon, doi căţei cu usturoi zdrobiţi, 75 ml de ulei de măsline extravirgin, sare, piper.
Mod de preparare: se fierbe fasolea în apă sărată, se pune salata ruptă într-un castron mare şi se aşază peste ea ouăle fierte tari, tăiate în jumătăţi, legumele, hamsiile şi măslinele. Deasupra se presară pătrunjel. Pentru sos: se amestecă oţetul, muştarul şi usturoiul zdrobit, se adaugă treptat ulei de măsline. Se asezonează sosul după gust cu sare şi cu piper şi se toarnă peste salată. Bon appétit!

Mousse au chocolat
Acest desert este foarte uşor de preparat şi poate deveni, astfel, vedeta cinelor dumneavoastră.
Ingrediente: 450 ml de smântână dulce grasă, rece, patru gălbenuşuri de ou, trei linguri cu zahăr, un vârf de cuţit cu sare, o linguriţă cu esenţă de vanilie, 200 g de ciocolată amăruie, tăiată bucăţi.
Mod de preparare: se încălzesc 175 ml de smântână într-o cratiţă, apoi se ia de pe foc. Într-un castron metalic se bat gălbenuşurile, zahărul şi sarea, apoi se toarnă smântâna încălzită, amestecând cu telul până se încorporează. Compoziţia se pune într-o cratiţă şi se lasă să fiarbă la foc mediu, amestecând continuu. Crema se trece printr-o sită fină într-un castron şi se adaugă esenţa de vanilie. Între timp se topeşte ciocolata la bain marie. Se toarnă crema peste ciocolata făcută bucăţi, amestecând cu telul până ce aceasta se topeşte şi amestecul devine omogen. Restul de smântână se bate cu telul într-un castron, iar apoi se toarnă peste mousse-ul de ciocolată, amestecând cu telul în continuare. Spuma se toarnă în cupe de îngheţată şi se lasă la frigider până se răceşte. Se serveşte ornată cu scorţişoară rasă sau cu frişcă. Et… c’est fini!

Moules Farcies
Reţetele în care se folosesc midii sunt concepute în aşa fel, încât să pună în valoare aroma proaspătă a acestor scoici. Trebuie să aveţi grijă să nu le fierbeţi prea mult, pentru că se vor întări şi îşi vor pierde gustul celebru.
Ingrediente: două kilograme de midii mari, 175 g de unt, tăiat în bucăţi mici, 65 g de pesmet uscat, trei cepe tăiate mărunt, doi căţei de usturoi tocaţi, o legătură de pătrunjel tocat, o linguriţă cu piper negru, proaspăt măcinat.
Mod de preparare: se spală şi se curăţă midiile, iar cele care sunt sparte şi deschise se aruncă. Într-o cratiţă mai mare se opăresc la foc mare, în 250 ml de apă, timp de maximum cinci minute, apoi se scurge apa. De la fiecare midie se îndepărtează jumătatea de cochilie care este goală. Se amestecă untul cu pesmetul, ceapa, usturoiul, pătrunjelul şi piperul. Această umplutură se pune pe fiecare midie, iar apoi se aşază scoicile pe o tavă şi se bagă în cuptor. Se lasă până se rumenesc. Se asezonează cu câteva frunze de pătrunjel. C’est parfait!

3 răspunsuri:
Răspuns utilizator avertizat
| ღCuteღKissesღ a răspuns:

Meniu frantuzesc vintage pentru weekend

Ai nevoie de: 1/4 de pachet de unt, 3-4 cepe, 1 lingurita zahar, 1 lingura faina integrala, apa, un pahar mic de vin rosu, 300 ml supa de vita, branza de capra sau cascaval, cimbru.

Untul se topeste intr-o tigaie, se adauga zaharul si ceapa si se prajesc cateva minute. Se pune faina si se amesteca bine, pana se leaga totul, apoi se adauga apa, supa de vita si vinul rosu si se lasa pe foc mare pana incepe sa fiarba. Apoi se reduce flacara, se adauga chimen si se mai lasa la foc mic 10 minute.

Dintr-o bagheta se fac crutoane, iar supa se pune in boluri, se adauga painea si pe deasupra branza rasa. Aceste boluri cu supa de ceapa se pun cateva minute in cuptor pana se topeste branza. Se serveste cu putin coriandru proaspat deasupra. Pentru un gust desavarsit, tipic frantuzesc, schimbati vinul rosu cu sherry sau coniac.

Bruschete cu ciuperci si cartofi

Intr-o tigaie neaderenta se pune un cub mare de unt si putin ulei de masline. Se pune o ceapa salota si se inmoaie putin, apoi se adauga ciupercile (de preferat proaspete, nu de la conserva) si se "trag" la foc mare.

Separat, se fierb cartofi aurii taiati cubulete cu sare si se face un piure mai gros adaugand doar smantana. In acelasi timp, pune la cuptor cateva minute, felii de paine asezate intr-o tava unsa cu putin ulei de masline.

La amestecul de ciuperci si ceapa se adauga cimbru, usturoi si vin alb si se fierb pana se evapora tot lichidul. Cand este gata, se pune peste cartofii piure, se incorporeaza si o bucatica de branza, iar amestecul se intinde pe feliile de paine prajita, abia scoase din cuptor. Decoreaza cu branza rasa si crengute de rozmarin sau salvie.

Friptura de vita cu fasole verde
Alege o bucata frumoasa de carne de vita! Eu sunt de parere ca cea mai buna varianta de friptura este cea pe gratar. Insa daca nu ai asa ceva, merge si la cuptor, insa fara prea multe condimente.

Pentru gratar, carnea se taie in felii de 2 cm grosime, ii pui doar sare, piper rosu si putin chilli si o prajesti pana se rumeneste bine pe amble parti, cu gratarul inchis.

Pentru cuptor, pui bucata intreaga de carne intr-o tava, adaugi o ceapa, ardei verde taiat bucatele, margarina sau ulei de masline (in cantitate mica), sare, piper, rozmarin si praf de usturoi. Dureaza cam doua ore la cuptor, la o temperatura de 60 de grade, pentru a obtine o friptura facuta mediu, cu miezul roz si foarte zemoasa.

Pentru garnitura, intr-o oala in care fierbe apa cu sare, se pune fasolea verde (taiata in jumatate daca este prea mare) si se face al dente. Apoi fasolea se scoate din apa fierbinte si se pune direct pe pat de gheata pentru pastrarea culorii si texturii.
Intr-o alta tigaie se caleste o ceapa, se adauga fasolea verde, se pun cateva linguri de smantana, un pumn de alune, tarhon si la sfarsit, o mana buna de patrunjel. Se amesteca si se serveste alaturi de friptura de vita. Se orneaza cu o felie de lamaie si o crenguta de tarhon!

Parfait aux framboise
O inghetata cremoasa si parfumata este tot ce-ti mai trebuie pentru a incheia o astfel de masa specific frantuzeasca.

Amesteca doua galbenusuri cu 1/4 de cana de zahar si pune-le la fiert in bain marie pana li se tripleaza volumul. Le poti bate cu un mixer, pentru ca la mana dureaza destul de mult si este obositor. Dupa ce s-au "umflat", se adauga piure de zmeura si lichior de fructe de padure si compozitia se bate bine cu telul. (Zmeura se poate inlocui cu fructe de sezon, cum ar fi capsunile). Dupa ce se amesteca, se pune vasul la racit pe pat de gheata.

Ai nevoie de aproximativ 1 kg de inghetata de vanilie simpla, facuta acasa din praf si lapte sau cumparata. Aceasta se lasa sa se dezghete putin, pana devine maleabila, apoi se pune intr-o forma de chec. Se da din nou la congelator. Cand este perfect inghetata, cu un cutit mare, incalzit in prealabil, se fac doua taieturi de-a lungul formei de chec si se scobeste inghetata de vanilie pana la fund.

Peste crema de oua si zmeura racita se adauga frisca batuta si se toarna aceasta compozitie in scobitura realizata in inghetata de vanilie din tava de chec. Se acopera cu folie si se da la congelator.

Partea interesanta este ca mijlocul nu va ingheta foarte tare, iar parfait-ul nostru va fi cremos la interior si cu un aspect rustic. Se poate taia felii si se decoreaza cu zmeura si menta proaspata.

Ca bauturi, iti recomand urmatoarele vinuri: Côtes du Rhône la supa de ceapa, Rosé de Provence pentru bruschete, Red Bordeaux la friptura si o sampanie la desert.

| MIHAelaKISS a răspuns:

Da si branza nu lipseste niciodata din meniul lor