De ce nu?
Sunt tari in care inca din sec XVI gastronomia era considerata arta, bucatarii aveau vestimentatie speciala si cei talentati faceau parte dintr-un ordin cavaleresc.
Nu-i moft sa doresti sa excelezi intr-un domeniu, chiar daca uneori acest domeniu se rezuma la 2 vorbe: "La cratita".
De fapt, bucataria n-a fost niciodata doar bucatarie, a servi masa a fost pretextul celor mai diverse negocieri si relationari bazate pe diplomatie, de la nivelul regilor, nobililor care urmareau scopuri clare servind masa impreuna si pana la azi banalul "Te scot la un suc?" pretext de a incalzi legaturile, nu-i asa?
De cate ori n-am auzit de invitatia la un restaurant, pana si presedintele face si desface chestiuni la Golden Blitz. Crezi ca presedintelui, regilor, tuturor celor care servesc astfel de mesechiar le este foame? Nu. E vorba de un intreg ritual care se desfasoara in jurul farfuriei si paharului, iar felul in care se prezinta mancarea, vinul din sticla au importanta mare, uneori.
Pe principiul asta au inceput casele mari ale lumii sa investeasca in bucatari, sa-i scoleasca, sa-i selecteze. Cu o masa scoasa din mainile unui astfel de bucatar unii si-au castigat sotii, altii au umilit pe veci rivalii, sau au castigat domenii intregi.
Niciodata morcovul n-a fost un simplu morcov in mainile unui bucatar care a trecut printr-o scoala inalta de gastronomie.
E bine sa vrem scoli inalte, e bine sa ne rafinam in orice domeniu.
Ai vazut "Vatel" din 2000 cu Gérard Depardieu? Unul dintre filmele mele preferate.
Eu cred ca poti lua de pe net o lista simpla a restaurantelor cu mai multe stele de pe la noi. Daca-ti permiti si ai drum pe acolo, intri si ii intrebi personal pe bucatari care le-a fost drumul? Cum au facut sa ajunga bucatari la 4-5 stele? S-ar putea sa-ti vanda ponturi bune. Uite, eu am un var care stii cum a inceput? Neavand experienta dar dorindu-si clar bucataria a intrat ca traducator. Traducea din limba bucatarului sef fiecare cuvintel celorlalti angajati. A avut ambitie si a mizat pe skill-ul asta cu o limba straina, pana cand si-a facut intrarea ca ajutor de bucatar. Azi invata undeva in Olanda, nici el nu se poate apropia de scolile de patiserie la care viseaza, dar pune bani deoparte si intr-o zi...
Eu nu stiu facultati speciale la noi dar le stiu pe cele de afara, Academiile de Gastronomie sunt printre cele mai scumpe scoli si mai selective.
Balog_Gabi, eu stiu aici pe TPU pe cineva cu numele de cod @zazu( cred) o persoana care mi s-a parut a avea cunostinte serioase de gastronomie.
Ia contacteaz-o, vezi ce spune.
Bună!
Exista, la un moment dat, Facultatea de Gastronomie şi Turism Constanţa :
http://urbo.ro/foto/poza-facultatea-gastronomie-turism-167759
http://urbo.ro/......ism-164994
Din păcate, cred că s-a desfinţat.
Mai sunt astfel de facultăţi "afară" :
http://www.bachelorstudies.ro/Licenta/Arte-Culinare/Europa/
Toate cele bune.
Maine,poimaine o sa vrem facultate si pentru cineva care vrea sa ocupe un post de portar, paznic.
Multumesc, neutrino. Sa stii ca as face o astfel de scoala, mie mi se pare senzational sa faci o scoala superioara de delectat unul dintre simturi.
Ceva cu adevarat concret si personal!
Eram sigura c-o sa te legi de morcovul ala, de aia l-am si adus in discutie dar romanii nostri au avut candva o bucatarie foarte bogata, avem "Învataturile lui Neagoe Basarab catre fiul sau Teodosie", unde gasim elemente referitoare la recrutarea dregatorilor, la ospete si receptia solilor si mai ales "Descriptio Moldaviae" unde ne sunt relatate obiceiurile culinare, ritualurile stramosilor nostri pareau foarte rafinate, candva.
A trecut peste noi tavalugul comunismului, se pare ca ne-am simplificat dorintele, nu mai avem ce pune-n oala, ce ne mai trebuie scoli superioare de bucatarit?
De ce nu?
Sunt tari in care inca din sec XVI gastronomia era considerata arta, bucatarii aveau vestimentatie speciala si cei talentati faceau parte dintr-un ordin cavaleresc.
Nu-i moft sa doresti sa excelezi intr-un domeniu, chiar daca uneori acest domeniu se rezuma la 2 vorbe: "La cratita".
De fapt, bucataria n-a fost niciodata doar bucatarie, a servi masa a fost pretextul celor mai diverse negocieri si relationari bazate pe diplomatie, de la nivelul regilor, nobililor care urmareau scopuri clare servind masa impreuna si pana la azi banalul "Te scot la un suc?" pretext de a incalzi legaturile, nu-i asa?
De cate ori n-am auzit de invitatia la un restaurant, pana si presedintele face si desface chestiuni la Golden Blitz. Crezi ca presedintelui, regilor, tuturor celor care servesc astfel de mesechiar le este foame? Nu. E vorba de un intreg ritual care se desfasoara in jurul farfuriei si paharului, iar felul in care se prezinta mancarea, vinul din sticla au importanta mare, uneori.
Pe principiul asta au inceput casele mari ale lumii sa investeasca in bucatari, sa-i scoleasca, sa-i selecteze. Cu o masa scoasa din mainile unui astfel de bucatar unii si-au castigat sotii, altii au umilit pe veci rivalii, sau au castigat domenii intregi.
Niciodata morcovul n-a fost un simplu morcov in mainile unui bucatar care a trecut printr-o scoala inalta de gastronomie.
E bine sa vrem scoli inalte, e bine sa ne rafinam in orice domeniu.
Din cate stiu eu, pentru artele culinare in Romania nu se face facultate. Uita-te mai bine la scolile profesionale care au acest profil.