* Timp de preparare: 1ora
* Din categoria: dulciuri, deserturi / ovo-lacto-vegetariene
Ingrediente
200 g faina,
3 oua,
300 ml lapte,
300 ml sifon sau bere,
1/4 lingurita de sare,
200 g ulei,
2 pliculete zahar vanilat,
250 g dulceata sau gem la alegere,
Mod de preparare
Ouale, faina, laptele, zaharul vanilat, sifonul sau berea, se amesteca bine si se lasa 2 ore la rece. Se scoate si daca aluatul s-a ingrosat prea tare se subtiaza cu putina apa. Aluatul trebuie sa fie de consistenta unei smantani. Se pune 1 lingurita de ulei intr-o tigaie si se lasa la incins. Se ia aluat cu un polonic mic sau o cescuta de cafea, se toarna peste uleiul fierbinte, se formeaza un strat subtire, intins pe toata suprafata tagaii. Tigaia se pune la foc scazut si peste foaia formata se toarna 2 lingurite de ulei, clatita se va umfla si va creste. Cand s-a prajit pe o parte se intoarce pe cealalta parte, se lasa sa se prajeasca. Se pune apoi pe un platou. Se repeta operatia pana se termina aluatul. Foile de clatite se ung apoi cu gem sau duceata si se ruleaza.
Poi în primul rând să încep cu ingredientele, îţi trebuie : 200 g faină, 3 ouă, 300 ml lapte [dacă nu ai lapte poţi folosi şi apă, eu cu apă fac mereu ] îţi mai trebuie 1/4 linguriţă de sare,
200 g ulei, 2 pliculeţe zahăr vanilat şi 250 g dulceaţă sau gem la alegere.
Pentru preparare poţi începe cu amestecarea ouălor, făinei, zahărului vanilat şi al [apei ]sau laptelui.
Dacă aluatul sa îngroşat prea tare trebuie să pui puţină apă, iar dacă e prea subţiere mai adaugă faină.
Menţionez că aluatul trebuie să fie de consistenţă ca o smântână.
Se pune 1 linguriţă de ulei într-o tigaie şi se lasă la încins. Se ia aluatul cu un polonic mic sau o ceşcuţă de cafea, se toarnă peste uleiul fierbinte astfel se formează un strat subţire, întins pe toată suprafaţa tigăii. Tigaia se pune la foc scăzut şi peste foaia formată se toarnă 2 linguriţe de ulei, clatita se va umfla şi va creşte.
Când s-a prăjit pe o parte se întoarce şi pe cealaltă parte, se lasă să se prajească. Se pune apoi pe un platou. Se repetă operaţia până se termină aluatul. Foile de clătite se ung apoi cu gem sau duceaţă şi se rulează.
Sper că ţi-am fost de ajutor.
Poftă bună!
P. S. Ai grijă cum întorci clătita, să nu sară pe tavan, eu am păţit aşa de mai multe ori până mi-a explicat tata cum se ţine tigaia
Mult succes.
Sti sa faci o clatita? N`o asa trebuie sa faci si de data asta numa ca o umpli cu gem :d