Pentru napolitane cumpar de obicei foile din comert insa fiti atente pentru ca sunt 2 marimi de foi: unele mari, putin mai mari decat o tava de cuptor si altele sunt mai mici cam cat tava mijlocie de la cuptor. Reteta mea este pentru foile mari, pentru celalalte tipuri de foi nu ramane decat sa adaptati cantitatile.
- un pachet de foi de napolitane
- 600g nuca macinata
- 4 oua
- 400g de zahar
- un unt
- 2 fiole esenta de vanilie
- 2 fiole esenta de rom
Intr-o oala mare pusa in bain-marie (respectiv intr-o oala si mai mare umpluta pe jumatate cu apa, astfel incat compozitia sa se faca la aburi) se topeste la foc ffff mic untul. Apoi se adauga ouale batute ca pentru omleta, foarte incet si amestecand in continuu ca sa nu se stranga ouale. Se adauga apoi zaharul si se amesteca pana se topeste. Cand s-a topit si zaharul adaugam esentele, la sfarsit se pune nuca si se omogenizeaza bine. Se mai tine pe foc 2-3 minute amestecand incontinuu ca sa se caramelizeze compozitia.
Se ung foile cu crema in strat potrivit si la sfarsit se pune o greutate peste ele (eu pun un fund de lemn). Se lasa asa cam o ora. Atata e de spus, restul gusta tu! Pofta buna!
Http://gospodini.blogspot.com/2008/02/napolitane-cu-nuca.html
Incearca cu incredere reteta. Este foarte buna!
Funda?:*
Napolitane cu nuca.
Cu un gust nemaipomenit de nuci si aroma intensa de cacao aceste napolitane atat de simplu de pregatit sunt pur si simplu delicioase
4 foi mari de napolitana
300g nuci macinate
3 linguri pline cacao
400g lapte condensat (dulce)
200ml lapte
esenta de rom
Intr-o craticioara se amesteca laptele condensat cu nucile si pudra de cacao. Se toarna treptat laptele, se omogenizeaza. Compozitia se tine pe foc potrivit, amestecand usor si continuu pana se ingroasa. Se lasa sa se racoreasca putin si se adauga esenta de rom.
(Crema rezultata are gustul unei ciocolate amarui cu nuci - deci cu aroma si gust pronuntat de cacao si nu prea dulce; pentru varianta mai dulce se mai adauga in jur de 50~100g de zahar sau dupa preferinta.)
Se intinde 1/3 din compozitie pe o foaie de napolitana, se acopera cu a doua foaie, se preseaza usor. Se repeta operatia si cu restul de crema si foi.
Se taie in bucati cu un cutit f. bine ascutit... si se consuma cu atentie ... fiindca pot crea dependenta
Timp de preparare:
1 h (complexitate medie)
Ingrediente:
2 cesti faina, 2 lingurite praf de copt, ½ lingurita bicarbonat, ½ lingurita sare, ¼ ceasca margarina, 2 linguri miere, 3 oua, 1 ½ ceasca smintina
Mod de preparare: Se cern toate ingredientele uscate impreuna. Se amesteca margarina, mierea si galbenusurile, smintina, ingredientele uscate, omogenizind perfect. Totul se incorporeaza apoi in albusurile batute spuma, se toarna intr-o tava intinsa si se coace pina se rumeneste Se taie in romburi.
Http://gospodini.blogspot.com/2008/02/napolitane-cu-nuca.html
http://gospodini.blogspot.com/2008/02/napolitane-cu-nuca.html
funda... te rrroooggg:*:*
Depinde de care anume vrei sa faci, sunt mai multe:
http://www.retete-gustoase.ro/retete-napolitane
http://www.petitchef.ro/tags/retete/napolitane
Http://gospodini.blogspot.com/2008/02/napolitane-cu-nuca.html
http://gospodini.blogspot.com/2008/02/napolitane-cu-nuca.html
funda...te rrroooggg:*:*
Napolitane cu crema alba si cereale
Ingrediente :
250 gr zahar
200 gr miere
100 ml apa
zeama de la o lamaie
2 albusuri
esenta vanilie
125 gr cereale
2 foi napolitane
Mod de preparare :
Se pune intr-o cratita la foc mic zaharul, mierea, apa si zeama de lamaie si se lasa sa fiarba cam 10 min. Intre timp bati albusurile spuma cu un praf de sare (eu am folosit 4 ca am vrut sa fie mai moale dar sa nu faceti ca mine ca a iesit prea moale ). Siropul luat de pe foc fierbinte se pune peste albusuri si se mixeaza 10 min, adaugi cerealele.Intr-o tava asezi o foaie de napolitana pui compozitia peste ea, se aseaza si cealalta foaie si o presezi usor. Se lasa intr-un loc uscat si rece minim 4 ore
Foi de napolitana cu crema de nuca
Ingrediente
* un pachet de foi de napolitana
* o cana (200 gr) si jumatate de zahar
* un pachet de unt
* 4 oua intregi
* o cana nuca macinata (150 gr)
Mod de preparare
Ouale se bat cu o jumatate de cana de zahar.
Intr-o cratita se caramelizeaza o cana de zahar. Se adauga pe rand nuca macinata, untul, ouale, invartind mereu. Dupa ce s-a fiert crema 3-4 min, umplem foile de napolitana si le lasam acopertite cca 12 ore sa se inmoaie.
Foi de napolitana cu crema de rahat
Ingrediente:
-foi de napolitana(6 foi mici),
-1 kg rahat,
-1 pachet margarina sau unt,
-1 lamaie intreaga,
-vanilie.
Mod de preparare:
Se da rahatul si lamaia la masina de tocat(atentie la samburii de lamaie),
dupa care se amesteca cu margarina si vanilia.
Cu crema astfel obtinuta umplem foile de napolitana.
Se lasa cateva ore la rece
Un dulce care nu necesita mult timp, iar daca folosim margarina obtinem o prajitura de post foarte buna
Uita-te si pe aceste site-uri http://www.reteteinimagini.com/......nuci.html, http://www.reteteinimagini.com/......aria.html, http://www.bunatati.ro/......uiti.html, http://www.bucatarul.ro/......tane.html, http://www.petitchef.ro/tags/retete/napolitane, http://gospodini.blogspot.com/2008/02/napolitane-cu-nuca.html, http://www.pofticiosi.ro/reteta-napolitane-2387.htm, http://www.reteteculinare.ro/......tane-2020/
Sper ca te-am ajutat!;);))