O reteta simpla de cozonac este urmatoarea: 800 gr. faina, 150 -200 gr zahar(dupa gust), 250 gr margarina sau 200 gr. unt, 3 oua intregi, un cubulet de drojdie de bere (care are cca 25 grame) dar se poate pune putin mai multa drojdie cam 30 gr., 250-300 ml lapte caldut, coaja de la o lamaie sau de la portocala(dupa gust), putina sare.
Mod de praparare:Se pune faina intr-un lighian, din care se iau 2-3 linguri, care se amesteca cu drojdia care a fost dizolvata in putin lapte, amestecate cu 2-3 linguri de zahar si dupa ce s-a omogenizat, se toarna in mijlocul fainii din lighian (in care s-a facut o gaura), lasand maiaua sa creasca cca 40 minute. Apoi se procedeaza la framantat cca 15-20 minute, pana aluatul se despinde de pe maini. Din aceasta catitate ies 3 bucati de cozonac, astfel aluatul de la inceput se poate imparti si pune separat la crescut pentru a nu avea ulterior greutate la impartit, in mod egal. Dupa un anumit timp deja iti vei da seama cam ce cantitate poti sa folosesti pentru un cozonac, asa ca vei putea lasa aluatul la crescut intr-un singur recipient.
Cozonacul se poate umple cu nuca, amestecata cu zahar, putina cacao si putin lapte si putina esenta de rom Eu mai pun in aceasta umputura si putin rahat taiat cubulete mici, precum si stafide. La un cozonac trebuie cca 250 grame nuca macinata, pentru a avea o umplutura buna, desigur ca se poate pune si nuca mai multa.
Cozonacul se umple si cu mac, care anterior a fost macinat prin masina speciala de mac sau piper, insa aceasta umputura, trebuie fiarta putin cu zahar si lapte pentru a avea un gust mai bun.
Cozonacul se poate umple si doar cu rahat si stafide.
Pentru a face pasca, este necesar sa faci o umplutura din 1/2 kg branza de vaca, amestecata cu doua oua intregi, 300-350 gr. branza buna de burduf, si zahar dupa gust, precum si coaja de lamaie sau de portocala, se poate pune si putin zahar vanilat. Pentru a reduce umiditatea se pun 4-5 linguri de gris in umplutura pentru pasca sau chiar mai multe daca branza de vaci a fost foarte umeda.
Pentru pasca se foloseste de regula o forma rotunda de copt sau o cratita mai mare, in care se pune o foaie care va acoperi fundul vasului. De jur imprejur se pune un aluat impletit de cozonac si apoi se pune crema. Deasupra se vor pune doua bucatele de aluat care au fost rulate anterior, in asa fel incat pe pasca sa se formeze o cruce. Se unge pasca cu ou si se coace, initial la foc mic cca 20 minute apoi la foc normal cca o ora. Pasca nu se va rasturna se va lasa in tava sa se raceasca si apoi se va taia pentru consum chiar din acel vas. Tavile pentru cozonac se ung cu unt sau margarina. Dupa ce s-a pus aluatul in tavi, se lasa sa mai creasca cca 1/2-1 ora. Ca regula generala, pentru ca sa creasca cozonacul frumos, focul la cuptor va trebui sa fie la economic la inceput cca 20 minute, dupa care se da focul normal. Pentru uns, se va folosi un ou intreg, iar daca vrem putem sa presaram pe cozoonac si putin zahar. Pofta buna!
COZONAC:
Ingrediente:
2 kg faina, 250 g zahar, 4 oua (galbenusurile), 2 lingurite sare, lapte, drojdie proaspata - un cubulet
Mod de preparare:
Se face aluatul din faina, laptele si drojdia amestecate bine, sa nu fie prea moale, se opareste cu 1/2 cana ulei, se framanta pana se face basici, se ia cate o bucata cam cat ii tava si se pune in tava unsa. Se poate adauga nuca, cacao, rahat si/sau stafide.
Ingrediente
1 kg faina
7 galbenusuri
4 albusuri
300 g zahar
250 g unt
2 linguri de ulei
lapte cat se
cere (circa 1/2 l)
1 lingura de rom
vanilie
50 g drojdie
1 lingurita rasa de sare
Mod de preparare
Se inmoaie drojdia cu putin lapte caldut (sa nu fie fierbinte, deoarece se opareste drojdia si nu mai creste aluatul) si o lingurita cu zahar;
Separat se oparesc 3 linguri de faina cu putin lapte clocotit, amestecand bine ca sa nu se faca cocoloase. Cand s-a racorit putin, se amesteca cu drojdia si apoi se bate bine, pana se fac basici mari;
Se presara putina faina, se acopera cu un servet si se pune la un loc cald sa creasca;
In acest timp se freaca galbenusurile, intai cu sare, ca sa se inchida la culoare, apoi, cu zaharul, turnat cate putin peste galbenusuri. Se freaca bine pana se obtine o crema spumoasa;
Cand plamadeala este destul de crescuta se toarna peste restul de faina, tinuta la cald, se amesteca, adaugand galbenusurile, putin lapte caldut si albusurile batute spuma;
Se framanta cel putin o jumatate de ora, aducand aluatul de pe margini spre mijloc. Se pune uleiul, romul, vanilia, untul topit putin cate putin. Daca aluatul este prea tare, se mai adauga putin lapte caldut;
Se aduna aluatul in covata, se acopera cu un prosop curat, se aseaza la cald, departe de apa sau de fereastra si se lasa sa creasca circa 2-3 ore;
Cand a crescut destul, se unge mana cu unt, se iau bucati din el, se intind pe masa de aluat, se impletesc si se pun in forme unse cu unt. Se mai lasa sa creasca, tot la cald, se unge cu ou;
Se pun in cuptorul incins si se lasa la foc potrivit cam o ora. Cand sint gata se scot din forme si se lasa sa se racoreasca, nu insa la loc rece si nici in curent.
Pofta Buna!
nannita întreabă:
tzuria79 întreabă:
numede5stele întreabă: