Draga mike, ca sa-ti iasa un cozonac pufos si f.bine crescut (cu nuca si rahat, impreuna)ai devoie de ingredientele pe care ti le voi enumera si care trebuie NEAPARAT sa fie de buna calitate si proaspete, adica:
. 1 kg faina 000 (din care-ti ies 2 cozonaci), bine uscata si la temperatura camerei (trebuie s-o cerni inainte de a te apuca sa prepari cozonacul);
. 50 gr drojdie PROSPATA;
. 4 oua (scoase din frigider cu o seara inainte, deci SA NU FIE reci), de la care folosesti galbenusurile + doar 2 albusuri, restul de 2 folosindu-le la umplutura (nuca + albusuri + zahar + zahar vanilinat);
. 250 gr zahar tos;
. o jumatate de cana (mare, de apa, cu UNTURA PROASPATA DE PORC, pe care o scoti de cu seara, ca sa fie la temperatura camerei sau chiar mai calduta);
. coaja rasa de la 1 lamaie + de la o portocala (optional);
. offfffff, uitam tocmai laptele - 500 ml.
Mod de preparare:
se ia laptele si se pune la incalzit (cand este caldutz, se ia din cele 500 ml un pahar de cca.200 ml lapte, pe care-l punem intr-o ulcica de 1, 5 l, in care adaugam 3 linguri cu zahar - din cele 250 gr scrise mai sus - dizolvam drojdia si incorporam putina faina, amestecand usor cu o lingura din lemn pana se omogenizeaza compozitia. Ulcica se pune la un loc caldutz, acoperita cu o carpa de bucatarie curata, urmand sa creasca (dospeasca) maiaua.
Intre timp, ouale se separa (deci, numai jumatate din albusuri + toate albusurile se folosesc la framantatul aluatului de cozonac) intr-o farfurie adanca, se presara o lingurita (RASA) cu sare (chiar mai putina sare) si se amesteca ouale ca la omleta (adica fara prea mult efort), lasandu-le pana le vine randul sa le incorporezi in coca;
Cand laptele s-a incalzit (aproape de fierbere), se adauga restul de zahar (din care s-a luat pentru.maia), coaja rasa de lamaie si portocale, 2-3 pliculete de zahar vanilinat siiiiii... incepi sa-l rastorni peste faina proaspat cernuta. Cu ajutorul unei linguri din lemn (silicon), aduci faina dinspre margini spre interior (usor), astfel incat laptele sa oparasca intreaga cantitate, dupa care o lasi cam 5 minute sa se "odihneasca"; incepi sa o rasfiri usor (tot cu lingura, ca sa nu te frigi), insa fara sa rupi coca, ci doar s-o mai racesti un pic, iar cand constatzi ca este caldutza, adaugi maiaua dospita (pe care o incorporezi usor, cu delicatetze, cu mainile), framantand aluatul cu rabdare. De asemenea, dupa ce-ai incorporat maiaua, adaugi si ouale (4 galb. + 2 albus. + un strop de sare) si incepi adevarata munca, adica framantatul. Untura - dupa cum ti-am scris mai sus, trebuie sa fie calduta - incepi sa o torni putin cate putin, framantand continuu, pana o "inghite" complet aluatul. Poti folosi mixer-ul, cu sarmele mai groase. Eu il folosesc cu mare succes cand fac din mai multa faina si-l dau la viteza maxima, aducand coca dinspre margine spre interior cu mana dreapta, iar cu stanga il tin pe el. Mixatul dureaza aprox. 20 minute. ESte exceptional, te scapa de mult efort!
Asta-i toata treaba cu framantatul. Lasi aluatul, acoperit cu 2-3 prosoape de bucatarie curate si bine uscate, la loc calduros, fara curenti de aer rece, cca. 1 ora, pana ce volumul se dubleaza. Apoi, ungi planseta cu ulei (untura calda), dupa care imparti aluatul in doua jumatati (coca trebuie sa fie moale si sa faca basici cand o pui pe planseta si-o intinzi cu sucitorul). Deci, intinzi aluatul in asa fel incat sa faci un dreptunghi cu latura mare cat lungimea formei in care coci, iar cea mica cam dublu ca latimea ei. Aluatul nu trebuie cand este intins sa fie subtire, ci cam de 1-1, 5 cm, apoi se unge cu unt cald sau untura calda pe toata suprafata, dupa care se adauga umplutura (200 gr nuca macinata + 3 linguri zahar tos + 2 albusuri, toate amestecandu-se ca la orice crema). UMPLUTURA NU SE INTINDE PE INTREAGA SUPRAFATA DE ALUAT, CI DOAR PE JUMATATE, pentru ca sa nu existe riscul sa iasa din arealul cozonacului in timpul coacerii. Se unge cu galbenus de ou (prima data), cu ajutorul unei pensule.
Trebuie SA AI GRIJA ca sa nu fie cozonacul mai inalt de jumatatea formei. IDEAL este sa fie cam jumatate din inaltimea formei de cozonac, pentru ca trebuie lasat la loc caldutz si fara curenti reci de aer, timp de cca. jumatate de ora, sa mai creasca inainte de a-l introduce in cuptorul PREINCALZIT. Inainte de a-i pune in cuptor (cei 2 cozonaci, pentru ca 2 o sa-ti iasa dintr-un kg faina), se ung pentru a II-a oara cu galbenusul de ou, in felul acesta vor avea un luciu de invidiat!
Se tin in cuptorul preincalzit (il aprinzi chiar inainte de a te apuca de framantat si-l lasi la foc potrivit, adica spre economic), la inceput la foc potrivit, timp de 15 minute, dupa care se mareste flacara, dar nu la maximum, inca 30-35 minute. Se face proba cu scobitoarea.
MULT SUCCES! M-as bucura sa-mi spui daca ti-au reusit, la adresa mariaiancu3@yahoo.com.
Mike, daca vrei sa-ti iasa cozonacul, crescut mare si frumos, pune tu in bucatarie de seara toate ingredientele necedare si lasa=le pina dimineata sa fie toate la aceeasi temperatura.De framantat, trebuie framantat cam 30-45 de minute, pina face basici sau mai simplu, framantat la masina de piine!
Reteta mea incercata de multe ori si reusita, este cea din care fac si brinzoicite. Uite-o si...succes!
Ingrediente necesare :
1 kg faina de calitate foarte buna
125 g zahar
2 oua
50g unt topit si racit
750 ml lapte
un cub de drojdie -cam de 5.000 lei vechi-
Aluatul se framinta 30-40 de minute si se lasa la dospit alte 40-50 de minute.
Se pune apoi aluatul pe masa si se mai framinta 2-3 minute.Se acopera si se mai lasa 15 minute la dospit.
Apoi se intinde o foaie cu grosimea de 2 cm si se umplu cozonacii cu ce vrei tu, cu ce iti place mai mult!
Ies doi cozonaci mari si frumosi, care ii dai la cuptor, pina fac o crusta drumos aramita, deasupra.
Pofta buna si...bafta!
Draga mike...la cozonac nu exista reteta perfecta... ori iti ies, ori nu...eu fac de zeci de ani si nu mi au iesit decat atunci cand am pus intr-o seara in robot tot ce trebuia si am pus cozonacul in cuptor... dar de Craciun sau Paste mi-a iesit un fel de turta... dulce...
lasa-i pe cei care se pricep sa faca asta...sau, fa un cozonac cu multa nuca, dupa orice reteta, pune unt si nu altceva, fa-l ca o rulada, taie bucati si pune-le una langa alta in tava, cu taietura in sus...iese o frumusete... apoi stropeste-l cu sirop gros de miere in care ai pus coniac...garantat toata lumea va zice ca n-a mancat ceva mai bun...aaaaaa...am uitat inainte de a-l servi baga-l un minut la microunde... pofta buna!
anonim_4396 întreabă:
anonim_4396 întreabă: