Tuburile de telina (tulpinele) sunt foarte bune. Se pot pune in supe, ciorbe de zarzavat, dar la fel de bine merg si ca o garnitura pentru fripturi, ciuperci umplute, orice tip de felul doi sau chiar asa, simple. Puteti varia: fie le caliti in putin ulei alaturi de salvie, ghimbir, revent sau alte asemanatoare (iese excelent), fie alaturi de cartofi, rondele de morcovi, sfecla rosie, ciuperci, ce aveti prin frigider.
Retete cu telina:
Asa cum spuneam, telina este ideala in combinatie cu alte legume. O idee foarte buna este combinatia de telina si cartofi, pentru un piure delicat si foarte hranitor. Aveti nevoie de cantitati egale din telina si cartofi, cate 500 de grame, 100 de grame de unt, o cana cu lapte, 2 oua si sare. Spalati si curatati telina si cartofii, taiati-le bucatele si fierbeti-le in vase separate in apa cu sare. Dupa ce sunt fierte, se dau impreuna prin blender pana obtineti o paste omogena. Puneti untul, cat legumele sunt inca calde, galbenusurile de ou si potriviti de lapte si sare pentru a avea consistenta dorita.
Supa crema de telina-
servita alaturi de crutoane proaspete este foarte rafinata si aromata, ideala pentru mesele festive. Aveti nevoie de o telina mare, 3 cartofi mari, o jumatate de pachet de unt, o lingura de faina, 3 linguri de smantana, o jumatate de litru de lapte, sare dupa gust, frunze de telina. Spalati telina si cartofii, se taie bucatele cat de mici, cel mai bine se dau prin razatoare. Se calesc in unt, pana cand se inmoaie, apoi se toarna peste 2 litri de apa. Din faina si lapte cald se prepara o ingroseala care se adauga peste supa. Dupa ce legumele sunt fierte si supa capata consistenta, se dau toate prin blender si se subtiaza zeama cu lapte. Se sareaza dupa gust si se adauga smantana. Se serveste cu crutoane, alaturi de frunze de telina tocate.
Salată de ţelină cu grîtu -
Se pun 2-3 linguri de grîtu la macerat în apă rece, cu o seară înainte, astfel încît să stea la macerat 14-15 ore. Se amestecă grîul macerat cu 1 ţelină mare rasă, 2-3 morcovi, 1 fir de praz tăiat fideluţă şi frunze de ţelină.
Se adaugă după gust ulei de măsline presat la rece, sare, lămîie sau oţet de mere.
Această salată este recomandată pentru creşterea apetitului, a tonusului general şi în cazul lipsei de vitamine.
Pofta mare si numai bine!
O supa super buna:
- 350g frunze de telina (adica frunze cu tot cu tulpini)
- 150g ceapa
- 4 linguri faina
- 2. 5 cani supa de pui
- 0. 5 cana lapte
- 0. 5 cana smintina
- 20g unt
- sare piper smintina pentru final
Se taie frunzele de telina felii (perpendicular pe fibra). Se taie ceapa marunt si se caleste in unt, se adauga telina si se caleste in continuare (fara sa se arda, evident). Se adauga faina si se caleste bine, apoi se adauga supa cite putin amestecind -->se fierbe 10 minute pina se face ca un sos. Se ia de pe foc si dupa ce s-a racit putin se mixeaza in blender (sau se lucreaza cu stick-blenderul). Se pune din nou pe foc, se adauga laptele si smintina, condimentele, se da un clocot, si gata!
Pofta buna!